Charlotte tiramisutaart

Charlotte tiramisu taart txtHet is tijd voor taart, een Charlotte tiramisutaart. Want tiramisu is altijd lekker, en deze taart dus ook. En het is weer eens wat anders dan de tiramisu in een ovenschaal, toch?

Al een hele tijd wilde ik een Charlotte taart maken. Een taart met daaromheen lange vingers. Met Kerst greep ik vorig jaar mijn kans. Hét moment waarop ik een toetje voor een grote groep mensen moest maken.

Ik koos er voor om de Charlotte taart te vullen met een tiramisu mengsel. Want hé, wie houdt er niet van een goede tiramisu? Dat vindt iedereen lekker toch?

De taart bleek machtig. En erg lekker. Met 8 personen hebben we de halve taart opgegeten. Kanttekening dat we hiervoor ook een uitgebreid diner hebben gegeten. Daardoor had niet iedereen meer trek in een groot stuk van de taart. Zonde, want het is een plaatje he? Een heel erg lekker plaatje.

Zet jij deze taart op tafel deze kerst?

Charlotte tiramisu taart 02

Charlotte Tiramisutaart

 

Charlotte tiramisutaart

Bereidingstijd: 45 minutes

Totale tijd: 3 hours, 45 minutes

Aantal: 14 tot 20 personen

Charlotte tiramisutaart

Ingrediënten:

    De taartbodem:
  • 100 g boter
  • 1 kop sterke koffie
  • 1 scheutje amaretto
  • 375 gram Bastognekoekjes
  • 2 pakjes lange vingers
  • De vulling:
  • 4 gelatineblaadjes
  • 350 ml slagroom
  • 200 gram suiker
  • 750 gram mascarpone
  • Voor de topping:
  • cacaopoeder
  • Extra benodigd: springvorm met een hoge rand met een diameter van 22 cm

Bereiding:

    Voorbereiding:
  1. Week de gelatineblaadjes in een bakje met koud water. Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier.
  2. Giet de koffie in een pannetje en breng het aan de kook. Voeg de amaretto er bij. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het nog warme koffiemengsel. Roer dit goed door en laat het vervolgens naast het vuur afkoelen. (niet in de koelkast)
  3. Voor de taartbodem:
  4. Smelt in een ander pannetje de boter. Maal de bastongekoekjes fijn en voeg dit bij de boter. Meng goed door elkaar. Verdeel het koekjesmengsel over de springvorm en druk het (bijvoorbeeld met een lepel) aan.
  5. Schenk een beetje amaretto in een schaaltje. Dep de lange vingers met de ongesuikerde kant in de amaretto en zet dit rondom aan de buitenkant van de springvorm met de gesuikerde kant naar buiten. Druk de lange vingers in de bodem zodat ze een beetje vast staan. Zet de springvorm hierna weg in de koelkast.
  6. Voor de vulling:
  7. Voeg de slagroom samen met de suiker in een kom en mix dit tot een luchtige slagroom. Voeg de mascarpone er bij en laat dit op de laagste stand met elkaar mengen tot je geen klontjes meer ziet. Schenk de afgekoelde koffie met gelatine bij het mengsel en meng dit ook goed door.
  8. Haal de springvorm uit de koelkast en schep het mascarpone mengsel hier voor 1/2 in. Als je lange vingers over hebt kun je deze verkruimelen en over de mascarpone strooien. Verdeel vervolgens de rest van het mascarponemengsel over de springvorm en verdeel dit gelijkmatig.
  9. Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  10. Voor het serveren:
  11. Bestrooi de taart voor het serveren met cacaopoeder. Voor een kerst-effect knip je sterren uit en leg je deze op de mascarpone. Bestrooi met cacao en verwijder vervolgens voorzichtig de sterren. Verwijder voorzichtig de springvorm en knoop een strik om de Charlotte Tiramisutaart voor een extra feestelijke presentatie.
  12. Tip: Ben je met minder personen? Neem dan een springvorm met een diameter van 18 cm en halveer de ingrediënten.
https://www.brendakookt.nl/2015/12/11/charlotte-tiramisutaart/

Brenda Kookt Fijne Feestdagen 2014 03

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Marlotte says

    Aah, wat een onwijs lekkere taart lijkt me dit Brenda! Het is alleen al een plaatje om te zien, ontzettend leuk. Kan me voorstellen dat hij erg machtig is haha!

  2. Proef de Smaak says

    Inderdaad een plaatje, hij klinkt echt heerlijk en ziet er zeker ook zo uit!

  3. Tanja says

    Deze taart lijkt me idd heel machtig en oogt zeer feestelijk. Te machtig voor mij na een uitgebreid kerstdiner. Maar ik maak hem zeker een keer voor een verjaardag, weer eens wat anders ;-) Omdat kinderen hem ook eten wil ik geen drank gebruiken. Wat kun je me aanraden als vervanging?

    • Joelle says

      Dat is mijn vraag ook, kan ik de amaretto vervangen door iets wat alcoholvrij is?

      • Brenda Kookt says

        Je kunt de amaretto voor een alcoholvrije taart vervangen door appel- of perensap.

        • Tanja says

          Bedankt voor de tip!

        • Joelle says

          Dankjewel!

    • Brenda Kookt says

      Bij een verjaardag zal deze taart ook zeker niet misstaan :) Ik zou appel- of perensap gebruiken zodat de taart kidsproof wordt.

  4. Sanne says

    Geweldig! Nu weer ik dus niet meer of ik die gekarameliseerde peer taartjes met mascarpone of dit moet maken voor de schoonfamilie haha!

    • Brenda Kookt says

      Dat wordt lastig kiezen..! En ik moet je verklappen dat er nog meer online komt om uit te kiezen de komende weken ;)

  5. Angelina says

    Hmm lekker en eigenlijk te zonde om op te eten haha. ;-)

  6. Lianne says

    Wow! Dat ziet er echt heel mooi en vooral ook heel erg lekker uit. Mooi gedaan zeg, echt een knaller tijdens kerst!

  7. Eva says

    Hoi heel erg lekker maar hoe hoog moet de springvorm zijn?

    • Ron says

      Gewone normale hoogte is goed.

  8. Brenda says

    Oeh ziet er heeelijk uit. En ik moet het toetje serveren op kerstavond.

    Hoe lang van tevoren kan de taart gemaakt worden?

    Enne, die lange vingers zet je toch aan de binnenkant van de springvorn tegen de ring aan?? Of heb ik het mis??

  9. Sandra says

    Oh ja daar ben ik ook wel benieuwd naar, hoe lang van tevoren je de taart kunt maken en bewaren!
    Hoor graag!

    • Brenda Kookt says

      Je kunt de taart een dag van te voren maken, bewaar hem afgedekt in de koelkast

      • Sandra says

        Kan de taart ook ingevroren worden??

      • monique says

        Mag de cacao er dan ook al op of pas als hij uit de koelkast gaat?

  10. Esther says

    De taart met kerst gemaakt. Hij was heerlijk!
    Ik had minder mascarpone, maar smaakte er zeker niet minder om!

  11. Lieve Ermgodts says

    Hallo Brenda, bedankt voor het lekkere recept – ziet er alvast heerlijk uit! Wat is het gewicht van de 4 gelatineblaadjes die je gebruikte? Ik heb namelijk al vastgesteld dat je per merk verschillende diktes hebt – ik woon in België dus de Nederlandse artikels/merken zullen in onze winkels moeilijker te vinden zijn. Bedankt om de blaadjes even af te wegen :o)

    • Brenda Kookt says

      Ik heb de gelatine van Dr. Oetker gebruikt. Volgens de website komen 12 blaadjes Dr. Oetker Gelatine overeen met 18 gram poedergelatine.

  12. gerda says

    ik heb de tiramisu taart gemaakt voor de lady’s day van de tennisclub toch maar mooi de eerste prijs mee gewonnen gewoon omdat hij het lekkerst was!

  13. Irena says

    Beste Brenda- een kop koffie – hoeveel ml is dat ongeveer ?Of hoeveel heb je gebruikt ? Vind dat ook een beetje onduidelijk want er bestaan grote en kleine kopjes en met de gelatine is de juiste hoeveelheid wel belangrijk

  14. Jeanet says

    Ik heb een vraag over de tiramisu taart. De lange vingers aan de buitenkant van de taart doen. Moet ik dit buiten de rand doen?nee toch. Dit moet toch aan de binnenkant tegen de rand

    • Esther says

      Hoi,
      Het moet inderdaad in de springvorm.
      Tegen de rand van de springvorm aan

  15. Alice says

    Deze gemaakt voor 1ste kerstdag 2016. 2 kleintjes met een diameter van 18cm. Recept op anderhalf keer gedaan. Ik had best nog wat over, maar niet getreurd. Ik heb een gedeelte gebruikt naast de 2 ronde voor nog 6 alcoholvrije cupcakes voor de kinderen. En nog 2 proefexemplaren in een toetjesbakje, hier op kerstavond al van gesmikkeld. Maar wat een hit, iedereen was er stil van!! Heerlijk!

  16. vanessa says

    hoi, hoeveel ml is een kop koffie? Ik heb een grote mok gemaakt maar dat lijkt me zoveel!

    • Brenda Kookt says

      Een grote mok is inderdaad wel veel, aan 90 ml heb je voldoende

  17. Emma says

    Lijkt me een erg lekker recept! Bij het maken van het desert tiramisu laat ik de koffie altijd eerst afkoelen voordat ik de amaretto toevoeg, anders zou het gaan verdampen. Moet de amaretto hier ook niet pas worden toegevoegd als het koffie-gelatine mengsel is afgekoeld?

  18. jeroen says

    Het printen is echt NIET “printfrendly “zoals het vermeld staat …
    3 vellen ; als het ook op 1 mogelijk is !
    – Véél te groot die foto van de taart ; bijna 1 pagina groot .
    – laatste vel is ook niet nodig om te printen .
    # printmaffia # tonerprijsmaffia .

    Jammer om dit te melden ; nu ga ik aan de slag ;-)

    • Brenda Kookt says

      Klopt. Bij nieuwere recepten is dit al aangepast, bij dit recept helaas nog niet. Je kunt foto’s en tekst die je niet wilt printen wegklikken