Aardappelkroketjes

Aardappelkroket makenVandaag weer eens een recept met aardappel, we maken er een lekker aardappelkroketjes van.

Ik eet thuis regelmatig aardappel kroketjes. Al moet ik bekennen dat ik ze meestal kant en klaar meeneem uit het vriesvak. Maar natuurlijk kunnen we ze ook helemaal zelf maken en dat doe ik dan meestal op druilerige zondagen. Zoals vandaag ;) Bij deze deel ik mijn recept met jullie.

Het zelf maken van deze kroketjes is niet moeilijk, het kost alleen iets meer tijd. Nadat je een mooi aardappelpuree hebt gemaakt rol je er kroketjes van. Je paneert ze en voor je het weet zijn de huisgemaakte aardappelkroketjes klaar. En ja, natuurlijk zijn de zelfgemaakte kroketjes veel lekkerder dan die uit de supermarkt.

Aardappelkroketjes recept

 

Aardappelkroketjes

Aardappelkroketjes

Bereidingstijd: 45 minutes

Kooktijd/baktijd: 15 minutes

Aantal: 6 personen

Aardappelkroketjes

Ingrediënten:

  • 750 gram aardappelen
  • 40 gram boter
  • 1 ei voor de bereiding plus 2 eieren om de aardappel kroketjes te paneren
  • scheutje warme melk
  • 1 eetlepel fijne mosterd
  • peper en zout
  • paneermeel (zoveel als nodig)

Bereiding:

  1. Schil de aardappel en snijd eventueel in stukken. Kook de aardappelen gaar. Giet de gekookte aardappelen af laat ze even uitstomen.
  2. Verwarm de melk in een pannetje of magnetron (laat het niet koken). Voeg de melk, het ei en de boter toe aan de aardappelen en stamp ze fijn zodat een mooie puree ontstaat. Voeg mosterd en peper en zout toe om de puree op smaak te brengen en meng dit goed door.
  3. Verdeel de aardappelpuree over een groot bord of schaal. Dek dit af met huishoudfolie en laat het ongeveer een uur in de koelkast afkoelen en opstijven.
  4. Verdeel hierna paneermeel over een bord en kluts in een (ander) diep bord een ei los.
  5. Rol mooie aardappelkroketjes van de afgekoelde aardappelpuree. Haal het hierna door het ei, en vervolgens door de paneermeel zodat er een mooi laagje om het kroketje ontstaat.
  6. Bak de aardappelkroketjes 4 minuten in heet frituurvet, of 20 minuten in een oven op 200 ºC.
  7. Tip: zelfgemaakte aardappelkroketjes kun je ook invriezen
https://www.brendakookt.nl/2015/11/29/aardappelkroketjes/

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Cheese and Chinese says

    Lekker! Wij hebben een hele berg aardappelen liggen waar iets mee moet gebeuren, dus dit recept komt net op tijd! :)

    • Barbara says

      Viskoekjes van aardappels? Ik zoek nog een lekker recept om van vis aardappelkoekjes te maken.

  2. Aboutsbstyle says

    Wat ziet en klinkt dit heerlijk zeg. Ik ga dit zeker een keer proberen als ik weer een keuken heb ;) liefs soraya

  3. lotte says

    Hallo Brenda,
    De aardappelkroketjes waren heerlijk, maar een aantal was in de frituurpan opengebarsten, op hoeveel graden bak jij ze?

    • Brenda Kookt says

      Wat jammer Lotte, ik bak de aardappelkroketjes op 175 graden in de frituurpan

  4. Marcel Driessen says

    Echt heerlijk altijd zo’n puree….en om het gemakkelijker te maken hebben wij de Tupperware Krokettenmaker super handig en snel! O ja, een ei hoeft inprincipe niet, maar maakt het wel wat romiger! Ik heb er een scheutje koksroom toegevoegt ipv ei, ook goed te doen! Prima Recept Brenda!

  5. Leonie says

    Hoi Brenda,

    Dit ziet er goed uit! Vraag; als ik ze wil invriezen; dan voor of nadat ze gebakken zijn? En daarna bevroren afbakken in de oven of eerst laten ontdooien?

    vr gr

    Leonie

    • Brenda Kookt says

      Vries de aardappelkroketjes in voor je ze afbakt. En ik zou ze bevroren afbakken.

  6. Lies de Wilde says

    Hoi hoi,

    Ik woon in Thailand en daar kan ik geen oerdegelijke aardappels vinden.
    Is het mogelijk de kroketjes van instant puree te maken ?
    Groetjes Lies

    • Brenda Kookt says

      Je kunt het proberen lies, zorg er wel voor dat de puree in dat geval wat steviger is. Bijvoorbeeld door minder vocht te gebruiken.

      • Marinda says

        Hé Brenda! Ik heb een vraag. De aardappelkroketjes barstten uit elkaar toen ze in de oven zaten. Weet jij hoe dit voorkomen kan worden?

        Groetjes,
        Marinda

        • Brenda Kookt says

          Hi Marinda, wat gek. Ik heb geen ervaring met aardappelkroketten die open barsten in de oven. Misschien zaten ze er te lang in? Waren ze wel goed gaar/bruin en warm?

          Online heb ik wel dit gevonden: Als water warmer wordt dan 110°C veranderd het in stoom. Deze stoom is expansief en het paneermeel omhulsel is niet sterk genoeg om dit tegen te houden. Zijn de aardappelkroketten ingevroren geweest? Dan is kans op open barsten groter.