Kruidnoten (+ Truffelkruidnoten)

Recept kruidnoten makenEr bestaat verwarring over pepernoten en kruidnoten. Ik weet dat ik het altijd verkeerd heb. Ik noem de kruidnoten in recepten vaak pepernoten. In dit artikel zal ik het goed doen, ik deel een recept voor kruidnoten én vertel je hoe je hier in een mum van tijd super lekkere truffelkruidnoten van maakt.

In dit geval heb ik het recept uit het Grote Sinterklaas Kookboek gebruikt, het boek waar ik je gister al over verteld heb (klik hier om het artikel te lezen). En om het helemaal duidelijk te maken zal ik het verschil tussen pepernoten en kruidnoten ook nog even helder uitleggen:

Pepernoten zijn taaie brokken die vaak niet rond zijn, eerder vierkant. Kruidnoten zijn de brosse nootjes die je overal in de supermarkt ziet liggen. In alle soorten en maten, met en zonder laagje chocolade.

Al weken (misschien zelfs al wel 2 maanden?) heb ik thuis kruidnoten in huis. Lekker, ik blijf er maar van eten! Maar zelf maken is leuker, en lekkerder. Daarom bakte ik een lading kruidnoten en maakte ik er meteen truffelkruidnoten van. Mijn lievelings… die zijn pas lekker!

Recept kruidnoten sinterklaas

Klassieke kruidnootjes

Kruidnoten (+ Truffelkruidnoten)

Bereidingstijd: 55 minutes

Kooktijd/baktijd: 15 minutes

Aantal: 100 kruidnoten

Kruidnoten (+ Truffelkruidnoten)

Ingrediënten:

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
  • 75 gram zachte boter
  • 3 tot 4 eetlepels melk
  • snuf zout

Bereiding:

  1. Zeef het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, speculaaskruiden, kaneel, kruidnagel en een beetje zout. Voeg de boter en melk toe en kneed dit tot een compact deeg. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Rol kleine balletjes (soort knikkers) van het deeg. Leg de balletjes op de bakplaat, met een kleine tussenruimte en druk ze met je duim iets plat.
  4. Bak de kruidnootjes in het midden van de oven in 15 minuten goudbruin en gaar.
  5. Laat de kruidnootjes na het bakken afkoelen op de bakplaat en bewaar ze in een afgesloten trommel.
  6. Tip: vind je 100 kruidnoten te veel van het goede? Halveer het recept zodat je er 50 kunt maken. 
https://www.brendakookt.nl/2015/11/18/kruidnoten-truffelkruidnoten/

Truffelkruidnootjes recept

Variatie: Truffelkruidnootjes

Bereidingstijd (na het bakken van de kruidnootjes) 10 minuten plus tijd om op te stijven

Ingrediënten:

  • afgekoelde kruidnootjes
  • witte chocolade
  • cacao

Bereiding

Smelt de witte chocoalde au bain marie of in de magnetron. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doop de afgekoelde kruidnootjes in de witte chocolade en leg ze hierna op de bakplaat. Bestrooi de met chocolade bedekte kruidnootjes met cacao en laat ze opstijven zodat de chocolade stolt en de cacao aan de kruidnootjes blijft plakken.

Klop overtollig cacao eventueel van de kruidnootjes af.

Bewaar de trufffelkruidnootjes in de koelkast.

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Marlotte says

    Ik ben ook al druk bezig geweest in de keuken om allerlei verschillende kruidnoten te maken, heerlijk! Ga deze truffelkruidnoten ook zeker nog even maken!