Pannenkoeken (basisrecept)

Hollandse pannenkoeken

Hier op het blog heb ik al vaak geroepen dat ik gek ben op pannenkoeken. Dat hoef ik jullie niet meer te vertellen. Er staan al meerdere recepten voor en met pannenkoeken online. (klik hier om alle pannenkoek-recepten te bekijken) Maar vandaag deel ik er nog een extra pannenkoekenrecept. Ik kan het niet laten..

Tot vandaag ontbrak er nog een basisrecept voor pannenkoeken hier op Brenda Kookt. Natuurlijk kun je pannenkoekenmix uit een pakje gebruiken maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Met dezelfde moeite stel je zelf je pannenkoekenmix samen.

Bij deze deel ik mijn basisrecept voor heerlijke pannenkoeken. Basis, zoals het eigenlijk hoort. Zodat je de pannenkoeken zelf kunt beleggen met wat jij lekker vindt. Ik ga meestal voor een hele simpele (maar super lekkere) topping zoals stroop (mijn lievelings), geraspte kaas of suiker (gewone, geen poedersuiker).

Wat is jouw lievelingsbeleg voor de pannenkoek? En wanneer is het bij jou thuis weer tijd voor pannenkoeken en staan deze bij jou op tafel?

Pannenkoeken zonder pakje

Recept pannenkoeken

Pannenkoeken

Bereidingstijd 30 minuten 

Ingrediënten voor 2-3 personen:

 • 250 gram bloem
 • snufje zout
 • 500 ml melk
 • 2 grote eieren
 • snuf kaneel
 • 1 appel
 • scheutje olijfolie
 • boter om te in te bakken

Extra benodigd: toppings om de pannenkoeken mee te beleggen. Bijvoorbeeld kaas, spek of stroop, poedersuiker.. noem maar op! 

Bereiding:

Schil de appel en rasp deze fijn.

Zeef de bloem en mix dit samen met het zout en de kaneel met de helft van de melk. Voeg een voor een de eieren toe (mix het ondertussen door) en voeg tot slot beetje bij beetje de rest van de melk en een scheutje olijfolie toe. Roer de geraspte appel door het beslag.

Verwarm een beetje boter in een koekenpan, zorg er voor dat de pan goed heet is voor je de pannenkoeken gaat bakken.

Verdeel (bijvoorbeeld met een soeplepel) beslag in de pan en bak de pannenkoek om en om mooi bruin. Herhaal dit tot het beslag op is.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

 

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Marlotte says

  Wat leuk dat je de appel al door het beslag doet, ga ik ook maar eens uitproberen! Zelf houd ik vooral van wat afwisseling qua beleg voor de pannenkoeken. De ene keer is dat geitenkaas en de andere keer ben ik meer voor de zoetigheid, zoals banaan of appel.

 2. Marie says

  pannenkoeken kan ik ook wel elke dag eten.
  met crème fraîche en frambozen, yummy <3

  • Brenda Kookt says

   Wat een lekkere frisse combi, dat moet ik ook eens proberen :)

 3. Monique says

  Zo maak ik mijn pannekoek en al jaren! Alleen dan zonder de geraspte appel, omdat ik ook hartige pannenkoeken maak met spek en kaas.
  Voordeel als je zo beslag maakt, dat je ze kan eten wanneer je wilt. Heb altijd wel de ingrediënten in huis.

 4. Megan says

  Ik ben gek op pannenkoeken! Met spek vind ik ze het allerlekkerst. Of met nutella… Eigenlijk zijn ze veel lekkerder als je ze zonder pakje maakt, maar op de een of andere manier gebruik ik toch altijd een pakje. Binnenkort maar eens zonder pakje maken!

 5. Lot says

  Vandaag toevallig kleinkinderen hier en pannenkoeken met stukjes van plakken ham en geraspte kaas gegeten. Ham door beslag en kaas erop en na omdraaien in beweging knapperig laten worden.

 6. Sandra says

  Voor hoeveel pannenkoeken is dit ongeveer?

   • Sandra says

    Dankje! Ze waren heerlijk! Vanavond weer ^^

 7. kees bekerman says

  Wat bedoel je met grote eieren??

  • Brenda Kookt says

   In de supermarkt zijn er kleine eieren (maar M of S) of grote eieren maat L verkrijgbaar.

 8. Anne says

  Het is een simpel resultaat en met een lekker resultaat. Soms heb ik zin in een ouderwetse pannenkoek tijdens de lunch, maar deze gingen er echt als koek in. Zelfs bij degene die niet zo van pannenkoeken houdt. Dit recept ga ik vaker gebruiken. Bedankt :).

 9. Onbekend says

  Hoi, misschien een gekke vraag: maar wat voor bloem gebruikt u.
  Tarwe bloem, patentbloem, zelfrijzend bakmeel??

  • Anita says

   Zelf gebruik ik er twee soorten door elkaar, tarwebloem en volkorenmeel.
   Zelfrijzend bakmeel is hier niet geschikt voor, hier zit rijsmiddel in.

 10. Tanja says

  Ik ben ook dol op pannenkoeken en de volgende keer maak ik ze met jou recept en niet met een mix. Ik bak meestal bacon apart en beleg hier mijn pannenkoek mee, Daarover smelt ik dan geraspte oude kaas, even de deksel op de koekenpan. Lekker hartig dus :-) Maar een pannenkoek met aardbeien- of abrikozenjam is ook heerlijk, daar sluit ik dan meestal mee af.

 11. Amber says

  Ik doe er wat meer melk bij en een scheutje vanille en stroop maar ohhhh wat zijn ze lekker! Dit was de eerste x maar nooit meer anders ☺️

 12. Anita says

  Bedankt voor recept!
  In plaats van snufje kaneel doe ik er snufje vanille in!
  Eeeerrruuuugggggg lekker???

 13. annemarie says

  Ik doe zelf in het beslag nog een beetje schenkstroop.

 14. Beatrice says

  Een heerlijk basisrecept Brenda. Hartig en zoet altijd heerlijk. Ooit in de vorige eeuw in Gent pannenkoeken gegeten met poedersuiker kreeg er een partje citroen bij om overheen te sprenkelen. Blijft na de hartige nog steeds mijn favoriet.

  • Brenda Kookt says

   Die combi heb ik nog nooit geprobeerd, ga ik de volgende keer doen Beatrice

 15. melin says

  hoi! dat ziet er heerlijk uit! wil ik ook eens proberen, maar ik mag nooit pannenkoeken maken van mijn moeder haha

 16. Manon says

  Vanavond gegeten, ze waren heerlijk! We hebben er 10 grote pannenkoeken uit kunnen halen, we hebben de appel weggelaten. Ik ga dit recept zeker onthouden!

 17. Job says

  IK maak altijd een hartige mix erop van champignons, kleine ui, creme fraiche,scheutje maggi en gerapte oude kaas. Heerlijk. Normaal altijd met mix uit een pak, maar deze helemaal zelf gemaakt waren echt lekker, wel zonder appel gemaakt. Dit ivm de hartige top erop.

 18. Jenny Stammes says

  Heb ze met sojamelk gebakken, vanwege een koemelkintollerantie. En met banaan. Finger licking good!

 19. Charlotte says

  Wauw het leest al lekker, benieuwd naar de smaak!! We vervangen de melk voor rijstemelk, woensdag proeven!! Zou je het beslag ook van tevoren kunnen maken?

 20. Ron says

  jammer dat je olijfolie gebruikt, het geeft een andere smaak en me vrouw heeft er een allergie
  voor

  • Brenda Kookt says

   Als je vrouw er een allergie voor hebt zou ik de olijfolie weglaten uit het recept, dat is geen probleem.

 21. Lineke says

  Ze liggen nu in de pan…
  Waarschijnlijk gaat er suiker met kaneel bovenop…
  Ze klinken heerlijk

  • Brenda Kookt says

   Oehh lekker! Het water loopt me in de mond nu ik er aan denk. Wij gaan ook snel weer deze lekkere pannenkoeken eten

 22. hanna says

  voor hoeveel personen is dit

 23. Hulzebos says

  ik ga vanavond pannenkoeken bakken, hier doe ik van alles in en op bijvoorbeeld banaan, kaas , maar ook hartig een pizza pannenkoek hier doe ik een lepel beslag in een schaal en hier gaat bij wat klein gesneden Ontbijtspek/ bacon ,klein gesneden tomaat, gesnipperd ui, gesnipperde paprika wat kruiden en dan bak ik de pannenkoek en als ik die hebt omgekeerd en de 2e zijde bak strooi ik er geraspte kaar over. de onderkant is dan la gaar en hoeft enkel nog maar wat kleur te krijgen als de kaas er op ligt doe ik er even een deksel op zodat de kaas heerlijk smelt. je kunt er dan ook nog saus op doen, maar mij n zoon eet deze het liefst zo en soms met stroop.

 24. Janneke says

  Gek eigenlijk dat mensen bij pannenkoeken altijd denken aan een pak van Koopmans, terwijl dit net zo makkelijk is én een stuk beter. Ingrediënten heb je altijd wel in huis.
  Zo zie je maar dat die kant en klare pakken je food-IQ naar beneden haalt, want mensen zouden misschien zelf niet bedenken dat zelf maken net zo simpel is.

 25. Walter says

  Wij hebben de bloem leren vervangen door havermeel voor, wat ik vind, luchtigere versies die ook sneller verteren.

 26. Frank says

  Nodig voor één persoon ?

 27. Mada says

  Ze waren heerlijk. Bedankt voor het delen.

 28. RandyJC says

  Jaren geleden maakte ik ook gewoon zelf pannenkoeken met eigen ingrediënten. Maar door de jaren heen is dit overgegaan naar kant en klare pakken. Zojuist binnen 10 minuten deze beslag gemaakt en in de koelkast gelegd. Vanmiddag tijdens de lunch ga ik dit lekker bakken.

  Zelf heb ik nog nooit gehoord van de geraspte appel erdoorheen, maar ik heb dit toch toegevoegd.

  Ben zeer benieuwd naar het resultaat, bedankt voor het recept!

 29. Melissa says

  Ik ben veganist en heb de melk door sojamelk en de eieren door “nep eieren” (gekocht bij de ah) vervangen, lekkerste veganistische pannenkoeken die ik tot nu toe heb gemaakt!

  • Brenda Kookt says

   Wat tof om te horen Melissa. Je maakt me nieuwsgierig naar de ‘nep-eieren’!

 30. . says

  I love your pancakes😍

  • Dirk says

   Een aantal jaren geleden, heb ik in de Oekraïne pannenkoeken gegeten.

   Wow, die zijn ook lekker.

   Wanneer mijn vrouw (is Oekraïense) ze maakt, doet ze er diverse soorten groenten of met vis (dit vindt ik wat minder) er doorheen (gekocht bij een Russische/Oekraïense winkel).

   Ik doe het met spek of bacon, en of met kaas.

   Geen kant en klare mix gebruiken, daar zit te veel van het onnodige in!

 31. Doede says

  Hej Brenda, misschien denk je, al die hits uit Zweden steeds, maar ik zet altijd even je pagina open als ik je pannekoeken maak ;-)

  • Brenda Kookt says

   Wat super leuk om te horen dat jullie in Zweden ook van mijn pannenkoeken genieten!

   • Henny says

    In Denemarken genieten we er ook van! ;-)

 32. Annelies says

  Samen met mijn zoon van 7 deze gebakken en ze waren heerlijk!

  Het smaakt naar appelflappen en wentelteefjes aldus zoonlief. Dit recept gaat op het favoriete lijstje.

 33. elena says

  een leuke en lekkeren pannenkoek op je bord en vooral met appel

 34. Yvonne says

  Lekker resepte

 35. ly says

  Ik vind een theelepel vanille suiker erdoor erg lekker.
  Het mooiste resultaat vind ik als het beslag op kamertemperatuur is. En heb speciaal een gietijzeren pan aangeschaft voor mooie pannenkoeken.
  Ben gek op Spekpannekoeken. En met appel/rozijnen

 36. Doutsje says

  Dank voor dit heerlijke recept.
  Wat hebben wij gesmuld! Geen kant en klare pakken meer voortaan.
  Dit is veel lekkerder en net zo snel gemaakt.

 37. Marcel says

  karnemelk in plaats van gewone melk maakt de pannekoek iets frisser….

 38. Ans says

  Ik vind het echt heerlijk om wat alcohol er door heen te gooien, kinderen worden er ook rustig van. En nee de kinderen gaan er niet dood aan dus geen haat AUB.

 39. Sjaak says

  Ik vind het zelf ook heerlijk om er een flinke scheut alcohol in te doen. Of een heerlijke reep chocolade. Geen haat plz. Dese voor de haters en love voor de lovers