Ga naar de inhoud

In de test: Lurpak Smeerbaar

Lurpak boter

Gesponsord artikel

Vandaag heb ik een leuk test-artikel. Ik mocht namelijk aan de slag met Lurpak smeerbaar.

Vroeger was ik echt dol op boter op mijn brood en ik smeerde dan ook op iedere boterham die ik at een (best wel dikke) laag margarine. Inmiddels smeer ik iets minder en wissel ik af met roomboter, maar vind ik het nog wel super lekker, vooral op een boterham kaas, pindakaas of hagelslag.

Verschil tussen margarine en boter

Voordat ik je meer vertel over Lurpak smeerbaar is het goed om te weten wat het verschil tussen boter en margarine is. In de zin hierboven komt duidelijk naar voren dat ik dat zelf eigenlijk ook niet helemaal wist. Het verschil is dat margarine gemaakt wordt van oliën en vetten en boter van melk. Als je de ingrediënten van een boter en een margarine bekijkt zie je dat de lijst van de margarine langer is. Om margarine te maken worden er meer dingen aan toegevoegd zoals smaakstoffen en vitaminen.

Lurpak (room)boter wordt gemaakt zoals boter van slechts 4 ingrediënten namelijk: room, melkzuurbacteriën, water en zout. Lurpak smeerbaar heeft een extra vijfde ingrediënt, er is namelijk raapzaadolie toegevoegd zodat het product goed smeerbaar is. Lurpak smeerbaar is ideaal om op brood te smeren, zo hoef je het pakje niet van te voren op temperatuur te laten komen voor je gaat smeren.

Wat maakt Lurpak anders?

Voor ik Lurpak smeerbaar aan de smaaktest ga onderwerpen heb ik me verdiept in wat het precies is. En dan kom ik op het volgende:

Lurpak is een romige Deense boter van hoge kwaliteit en het blijkt geen merk te zijn maar een keurmerk (net als de Parmaham) die al meer dan 100 jaar bestaat. Om het keurmerk Lurpak te krijgen wordt er iedere twee weken een zogenaamde boterproeverij door het Deens Zuivel Bureau gehouden. Een onafhankelijk orgaan dat toeziet op de kwaliteit van Deense melkproducten.

Tijdens de proeverij wordt ieder pakje met een gespannen metaaldraad in de lengte gehalveerd. Zo ontstaat er een doorsnede die wordt beoordeeld op consistentie, luchtbelletjes en waterdruppeltjes. Ook wordt iedere boter geroken, geproefd én uitgespuugd (net als bij een wijnproeverij) voor de punten aan de boter worden gegeven.

Volgens de folders heeft Lurpak een fris-romige smaak en zachte structuur. Dit komt door een combinatie van strenge kwaliteitseisen, het gebruik van verse Deense room en een snelle verwerking van de room in de fabriek. Tijd om zelf eens te proeven of we deze smaak in Lurpak smeerbaar herkennen.

test boter

Smaaktest

Na bovenstaande informatie was ik natuurlijk nieuwsgierig naar de smeerbare Lurpak, is het echt anders dan margarine of boter? Ik besloot het te testen en zette een smaaktest op met Lurpak smeerbaar, een margarine en een roomboter.

Mijn bevindingen van de verschillende boters na het getest te hebben op een stokbroodje:

Margarine: je proeft voornamelijk vet in de mond. Je mond krijgt een vettig laagje, en qua smaak proef je eigenlijk niet zoveel. Ik zou dit niet te dik op mijn brood smeren, het is niet echt lekker zonder beleg.

Roomboter (ongezouten): roomboter is vergeleken met de margarine romiger en voller. Het vettige laagje in de mond blijft uit. Nadeel van roomboter is dat het direct uit de koelkast lastig is om te smeren, de substantie is hiervoor te vast.

Lurpak (ongezouten): proeft romig, en licht. Het is erg lekker, en niet zwaar of vol zoals de roomboter. Ook hier ontstaat geen vettig laagje in de mond.

Lurpak (gezouten): de gezouten variant is duidelijk romig en licht in de mond. Dit stokbroodje was op voor ik het wist, maar dat komt misschien ook omdat het extra lekker is doordat er zout aan is toegevoegd.

Winnaar test lurpak boter

Mijn conclusie

Lurpak smeerbaar is direct vanuit de koelkast goed smeerbaar. Het is een romige substantie en minder zwaar dan roomboter. Het laat geen vet laagje in de mond achter, en daarnaast is Lurpak smeerbaar 100% natuurlijk.

Winnaar van de smaaktest is wat mij betreft Lurpak smeerbaar (gezouten). Maar als ik moet kiezen voor broodbeleg dan ga ik voor de ongezouten variant van Lurpak smeerbaar.

Ik heb me nooit verdiept in boter en wist eigenlijk niet dat de ingrediëntenlijst van margarine zoveel langer is dan boter. Dit heeft me wel aan het denken gezet. Voor de weinige margarine die wij thuis gebruiken kan ik net zo goed geen margarine meer kopen, maar een echte lekker product zoals Lurpak smeerbaar.

Hoe denken jullie over boter en margarine? Smeer je vaak een laagje op je brood? En ga je dan voor een margarine of een echte boter?

Dit artikel is een samenwerking met Lurpak, lees mijn disclaimer

———————————————
Wil je op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin.
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op