Toad in the hole

 Toad in the hole

Vandaag gaan we op de Britse tour met Toad in the hole. Dit is iets met worstjes, pudding uit de oven met uienjus.

Toad in the hole is een typisch Engels gerecht dat ik graag nog eens wilde maken. Het gerecht wordt ook wel ‘pad in het gat’, of ‘rat in de val’ genoemd, al klinkt dat nou niet bepaald smakelijk. Maar dat is het wel hoor!

Het gerecht bestaat uit worstjes die in een Yorkshire pudding worden gebakken, ze komen als het ware vast te zitten. Dit wordt traditioneel geserveerd met uienjus. En die jus, die is niet te versmaden. Het leek me op het eerste gezicht een vreemde combinatie met de worstjes en de substantie van de pudding maar bij elkaar is het een heerlijk maaltje. Lekkere comfortfood. En die jus, die zou ik eerlijk gezegd overal wel bij lusten..

Schotel toad in the hole

Toad in the hole

Bereidingstijd: beslag 2 uur laten rusten, 30 minuten en 25 minuten baktijd 

Ingrediënten voor 2-3 personen

  • 70 gram bloem
  • 2 grote eieren
  • 150 ml melk
  • halve eetlepel mosterd
  • halve eetlepel gedroogde kruiden (mix van tijm, rozemarijn en salie)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 4 plakken bacon
  • 6 kleine vette worstjes (of 3 grote)
  • 1 rode ui
  • eventueel extra groente om te serveren
  • eventueel om te serveren aardappelpuree
  • peper en zout

Voor de jus:

  • een beetje olie
  • 1 rode ui
  • halve eetlepel lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 eetlepels bloem
  • 125 ml rode wijn
  • 250 ml bouillon (kip of rund)

Bereiding:

Meng de bloem met de eieren, voeg de melk erbij en klopt dit met een garde door. Voeg de mosterd en kruiden toe. Zet dit twee uur weg in de koelkast. (of bijvoorbeeld een hele nacht)

Verwarm de oven op 200 tot 220 ºC en vet een ovenschaal in.

Rol de worstjes in de bacon en snijd een rode ui in grote ringen. Verdeel de worstjes en de ui over de schaal. Verwarm dit 15 tot 20 minuten in het midden van de oven.

Ondertussen kun je de jus maken. Verwarm een beetje olie in een koekenpan, voeg de rode ui toe en laat dit 15 minuten langzaam bakken. Roer regelmatig door tot ze mooi gekarameliseerd zijn. Voeg de suiker en balcamico  toe en laat dit 5 minuten meekoken.

Het beslag is nou iets dikker geworden. Voeg dit voorzichting bij de schaal met worstjes. Laat dit 25 minuten meebakken (open de oven ondertussen niet).

Maak de jus af door de bloem toe te voegen en dit even mee te verwarmen. Voeg de bouillon bij, roer goed door en laat dit 10 minuten zachtjes mee pruttelen.

De toad is nu omhooggekomen en mooi bruin. Serveer de ovenschotel met Yorkshire pudding en worstjes met de uienjus.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Marlotte says

    Ik weet niet of het een recept voor mij is, maar het ziet er in ieder geval erg lekker uit! Misschien binnenkort eens uitproberen!

  2. Lisette says

    Was een erg lekker recept, weer eens wat anders :) Er staat alleen niet in het recept wanneer de wijn toegevoegd moet worden. Heb het zelf tegelijk met de bouillon gedaan.

    • Brenda Kookt says

      Dat heb je helemaal goed gedaan, ik zal het er bij vermelden.

  3. Aniek says

    Ziet er heerlijk uit! Heb je nog tips voor een groentegerecht hierbij? :)

  4. Sacha says

    hallo,
    bij de ingrediënten voor de jus zie ik rode wijn staan, maar die zie ik niet terug bij de bereiding. wanneer moet ik de wijn dan toevoegen?

    • Sacha says

      oeps! laat maar. ik had niet ver genoeg doorgescrollt en had niet gezien dat het al beantwoord is

  5. lotte says

    hallo brenda,
    Ik wil dit recept binnenkort graag uitproberen, maar wat voor worstjes bedoel je met vette worstjes?

    Groet, Lotte