Pompoenstamppot met appel en worst

Pompoenstamppot

Hierbij verklaar ik het stamppot seizoen voor geopend. En laten we het pompoenseizoen dan ook direct openen. Vandaag deel ik namelijk een lekkere stamppot met pompoen.

Stamppotjes doen het bij mij altijd goed, ik hoop bij jullie ook? :) Meestal ga ik voor de good old andijviestamp met spekjes of boerenkool met worst. Maar natuurlijk zijn er nog veel meer verschillende stamppotten mogelijk. Je kunt er alle kanten mee op. Deze keer gaan we namelijk voor een stamppot met pompoen.

Eerlijk gezegd at ik deze stamppot al eind augustus op een prachtige zonnige dag. Na mijn vakantie had ik zin in ‘iets met aardappelen’. In een perspakket dat ik ontving zat een flespompoen en dus werd het iets met aardappelen en pompoen. Omdat ik er een herfstgevoel bij kreeg besloot ik er maar direct een rookworst bij te eten om het feest compleet te maken. En zo is deze lekkere herfststamppot ontstaan, op een zomerdag.

De stamppot is goed op smaak doordat de pompoen in de oven geroosterd wordt met tijm. Lekker met de zachte ui, frisse appel en ja dan mag de worst natuurlijk niet ontbreken.

Stamppot met pompoen

Pompoenstamppot met appel en worst

Bereidingstijd 40 minuten

Ingrediënten voor 2-3 personen:

 • 1 kleine flespompoen
 • 500 gram aardappelen
 • 1 ui
 • teentje knoflook
 • 1 appel
 • 1 theelepel gedroogde tijm
 • olijfolie
 • klontje boter
 • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitjes
 • eventueel: geitenkaas of feta
 • peper en zout
 • 1 rookworst

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190ºC. Schil de pompoen, halveer hem en verwijder de zaadlijsten. Snijd de pompoen in blokjes. Verdeel de blokjes pompoen over een bakplaat, besprenkel met olijfolie en bestrooi met tijm, peper en zout. Rooster de blokjes pompoen 30 minuten in de oven tot ze mooi gaar zijn.

Schil de aardappelen, snijd in blokjes en kook ze in 10 tot 15 minuten gaar. Giet de aardappelen hierna af, maar houdt een beetje van het kookvocht apart.

Snijd de ui in ringen en pers de knoflook uit. Bak beide in een beetje olijfolie aan, tot de ui glazig ziet. Schil de appel en snijd het in blokjes, bak dit even met het uimengsel mee.

Verwarm de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking en snijd in plakjes.

Stamp de aardappelen fijn, voeg een klontje boter en een beetje van het opgevangen kookvocht toe om het lekker smeuïg te maken. Roer de geroosterde pompoenblokjes, het uimengsel en stukjes rookworst door de aardappelpuree. Voeg tot slot geroosterde pijnbompitjes toe, en eventueel een beetje geitenkaas of feta.

 ———————————————
Wil je op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin.
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

 

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Marlotte says

  Oh yum, dit ziet er echt heel goed uit! Ik ben normaal niet zo van de stamppot, maar dit lijkt me erg lekker!

 2. Bas says

  Oeh..lekker! Mooie foto’s ook weer!

 3. Els says

  ik ben heel erg fan van stamppot maar pompoen vind ik wat minder dus deze sla ik over

 4. Ellen says

  Appel en pompoen gaan echt super samen! En dat allemaal in een winterse stamppot moet lekker zijn!

 5. Gideon says

  Wat een leuk recept! Ik ga het binnenkort ook proberen! Dat wordt smullen! Zelf ben ik ook vervend kookgek en blogger.

  • Marian says

   Hoi Brenda, Wij hebben de stamppot net gegeten,, ook zonder pijnboompitten en feta erg lekker, een keer wat anders. Voor herhaling vatbaar!