Shakshuka

Shakshuka txt

Shakshuka is een gerecht dat ik vaak ben tegengekomen, maar nog niet zelf had gemaakt. Daarom werd het wel eens tijd.

Ten eerste moet ik er aan denken dat ik het goed schrijf, ik schreef voor dit artikel online kwam namelijk shakashuka. Maar het is dus shakshuka.

Het is een eenpansgerecht met groenten, tomatensaus en eieren en dit wordt overal ter wereld gegeten. Van Mexico, tot Tunesië, Egypte en Marokko. Als het in zoveel landen gegeten wordt zijn er vast talloze recepten voor, en dat klopt. Bij deze deel ik de ‘Brenda Kookt variant’. Een recept dat niet te pittig is met paprika (drie kleuren), basilicum en gedroogde kruiden.

Dit gerecht gaan we zeker vaker maken. Omdat het lekker comfortvoedsel is, maar ook lekker makkelijk. Je hoeft er weinig voor te doen en het is snel klaar. Lekker met rijst. Of brood. Of allebei.

Shakshuka 02

Shakshuka

Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 grote ui
  • teen knoflook
  • 1,5 paprika (ik nam drie kleuren)
  • 1 theelepel kurkuma
  • halve theelepel gemalen koriander
  • halve theelepel komijnpoeder
  • halve theelepel kaneel
  • verse basilicum
  • laurierblaadje
  • blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 3 eieren

Bereiding

Verwarm een grote koekenpan op het vuur. Snijd de ui en de paprika grof, pers de knoflook. Bak de ui met de knoflook in olie even aan. Voeg de paprikareepjes toe en de kruiden (kurkuma, koriander, komijn en kaneel en zout). Bak dit even mee.

Voeg de tomatenblokjes en het laurierblad in de pan en laat dit op laag vuur ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Roer het tussendoor regelmatig door. Verwijder hierna het laurierblad.

Maak drie kuiltjes in de saus en breek hier de eieren in. Laat het nog vijf minuutjes op het vuur staan zodat het eiwit gestold is, maar de dooier nog zacht. Breng eventueel op smaak met extra peper en zout en verse basilicum.

Serveer met rijst of brood, of eventueel zelfs pasta.

 ———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via Facebook, Twitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Saskia says

    Extra lekker met kaas die je laat smelten tijdens het stollen van het ei!

  2. Amy says

    Het is zelfs lekker met aardappelpuree! :) Je shakshuka ziet er heerlijk uit!

  3. Linda says

    Haha nooit geweten dat dit echt een recept was. Mijn vader noemde dit “prutje”. Hij at dit op brood

  4. Roos says

    Heerlijk! Ik ben sinds kort helemaal into Ottolenghi en dit is dan ook een gerecht dat vaak op tafel komt!

  5. Tea says

    Hebben het recept klaar gemaakt op camping.
    Thuis de kruiden al gemixt en in klein potje meegenomen.
    Gegeten met ciabatta, was heel lekker

    • Brenda Kookt says

      Wat een goed idee om de kruiden thuis alvast de mixen en mee te nemen naar de camping

  6. Jet says

    Oeh oeh oeeeeh, ik stond bijna te springen in de keuken. Wát een heerlijk recept is dit zeg! Iedereen thuis was er blij mee en ze smeekten of ik dit snel weer ga maken. Ja dus. Ook fijn voor onze vegetarische dochter, die het helaas niet heeft geproefd, omdat ze niet thuis was. Dank je brenda!😀