Citroencake van Starbucks

Recept Citroencake

Het is tijd voor cake, een heerlijke citroencake a la Starbucks. Of eigenlijk a la Baked Louies.

Dit is geen nieuw recept, ik heb het namelijk niet zelf ontwikkeld. Vorig weekend bedacht ik me dat ik voor een dagje varen met vrienden iets met citroen wilde bakken. Een cake ofzo. Ik googelde citroencake en toen kwam dit recept als een van de eerste naar boven. Dé citroencake van Starbucks. Dat klonk té goed dus moest ik het maken.

Ik ben geen koffielover en kom niet vaak bij Starbucks. Maar als ik er kom dan ga ik dus niet voor de koffie maar voor de lekkere snacks en de warme choco met slagroom. Denk aan muffins, carrotcake en de befaamde citroencake. Maar de citroencake kun je vanaf nu ook zelf maken, de homebaked variant is een toppertje.

De citroencake is zoo lekker dat hij niet mag ontbreken op Brenda Kookt. Ik ben niet de enige die er zo over denkt want Maris en Pauline hebben het recept inmiddels ook op hun blog geplaatst. Dus deel ik hem nog een keer, voor iedereen die nog niet bekend is met deze heerlijke frisse citroencake.Wanneer zet jij hem op tafel?

Het recept heb ik iets aangepast, ik had namelijk geen natriumcarbonaat meer in huis. Ik heb dit vervangen door bakpoeder.

Citroencake starbucks

Citroencake van Starbucks

Bereidingstijd 20 minuten, 45 minuten baktijd, tijd om af te koelen en 10 minuten om het af te werken

Ingrediënten

 • 200 gram bloem
 • 10 gram bakpoeder
 • een snuf zout
 • 3 eieren
 • 220 gram kristalsuiker
 • 40 gram boter op kamertemperatuur
 • 1 theelepel citroenextract (of citroen essense)
 • 75 ml citroensap (sap van 2 citroenen)
 • 130 ml plantaardige olie

Voor het glazuur:

 • 140 gram poedersuiker
 • 2 a 3 eetlepels melk
 • enkele druppels citroenextract

Extra benodigd: een bakvorm met de afmeting van 22×12 cm

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet de cakevorm in met boter en bestuif met bloem.

Zeef de bloem met de bakpoeder en zout boven een grote kom. Mix in een andere kom de natte ingrediënten: de eieren met de suiker, boter, citroenextract, citroensap en de olie.Voeg de natte ingrediënten bij de droge ingredienten en meng tot een glad beslag. Verdeel het beslag in de bakvorm en bak de cake 45 minuten in de oven.

Laat de cake na het bakken in de bakvorm op een rooster afkoelen.

Maak ondertussen het glazuur: meng de poedersuiker met de melk en het citroenextract. Stort de afgekoelde cake uit de bakvorm op een vel bakpapier (en eventueel een rooster) en giet het glazuur er overheen.

Tips:

 • Plaats de cake nadat je het glazuur er over hebt gegoten in de koelkast zodat het glazuur kan harden. Na ongeveer een uur is het hard geworden.
 • De cake kun je in de koelkast ongeveer 3 dagen bewaren.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin.
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Manon Romate says

  ziet er lekker uit.. maakt het nog uit welke plantaardige olie? zou het met lijnzaadolie kunnen ?

  • Brenda Kookt says

   Ik heb zelf olijfolie gebruikt, met lijnzaadolie moet het ook lukken. Zorg ervoor dat er geen bijsmaak aan de olie zit, gebruik bijvoorbeeld geen sesamolie.

   • Tamara says

    Zou je ook slaolie kunnen gebruiken?

    • Brenda Kookt says

     Met slaolie heb ik persoonlijk geen ervaring. Maar als het een neutrale olie waar je ook mee kunt bakken dan kan het.

 2. Fatiha says

  Morgen op visite en ik ga deze cake straks meteen eens uitproberen! Ik ben dol op citroen-cake!

 3. Laura says

  Deze moet ik maken! Toen ik in NYC woonde kocht ik deze (iets te) vaak en ik vond hem heerlijk.

 4. Petra says

  Kan ik voor het glazuur ook citroensap nemen ipv melk? Cake staat al in de oven. Zin in. Grtjs.

  • Brenda Kookt says

   Hoi Petra, dat wordt smullen straks! In plaats van melk kun je dan beter een beetje water nemen. Met citroensap wordt het té citroenig ben ik bang, in het glazuur gaat namelijk ook nog citroenextract.
   Als je geen melk toevoegt wordt het glazuur iets minder wit van kleur.
   Eet smakelijk zo :)

 5. Terry says

  Vandaag deze citroencake gemaakt en hij is echt geweldig lekker. Een blijvertje!!

 6. zaineb says

  Hai Brenda!

  Ik ben helemaal gek op je recepten!
  Een vraagje over de cake, moet je per c de citroenextract gebruiken?
  Of kan je in plaats daarvan iets meer citroensap toevoegen ?

 7. Sincerely Lara says

  Ik werd zo enthousiast toen ik de titel zag! Hij ziet er ook zo lekker “moist” uit. Als ik vanavond tijd heb ga ik hem proberen te maken.

 8. Elly says

  Hoi Brena, ik wil zo de citroen cake gaan bakken. Nu heb ik wel een vraagje. Er staat in het recept citroenextract of citroenessence in de winkel zie ik alleen maar citroen aroma. Kan ik dat ook gebruiken en anders waar zijn de andere te koop?
  Voor zo ver bedankt.

  Groeten Elly

  • Brenda Kookt says

   Hi Elly, essense is hetzelfde als de aroma. Deze kun je beide gebruiken. Succes, en eet smakelijk. Het water loopt me alweer in de mond als ik aan deze heerlijke cake denk :)

 9. Monique Ketting says

  Hoi Brenda,
  Heerlijk de cake! Ik wil ze ook een keer bakken als cupcakes, hoe lang moeten ze dan de oven in, en welke temp. kan ik dan aanhouden?

  • Brenda Kookt says

   Dat lijkt me ook een lekker idee Monique. Ik zou ze dan 25 tot 30 minuten verwarmen in de oven en daarna even checken of ze goed zijn.

 10. Nujin says

  Hoi Brenda,

  Heb je misschien een ander alternatief voof citroen extract, bijvoorbeed citroenschil? Ik weet namelijk niet waar het verkrijgbaar is.

 11. Sacha says

  Citoencake Starbucks gemaakt. Echt zo vies! Erg olie achtig. Helemaal weggegooid. Erg zonde van de ingrediënten.

  • Brenda Kookt says

   Wat jammer sacha, dan moet er iets fout zijn gegaan want de cake is niet olieachtig. Was de boter op kamertemperatuur?

 12. Marlies says

  Hij ziet er in ieder geval prachtig luchtig & lichtbruin gekleurd uit en ruikt heerlijk nu ik de oven uitzet! Heb hem zonder de glazuur gemaakt, wordt me denk ik iets te zoet. Ik laat weten hoe hij smaakt, heb siciliaanse citroenen & olijfolie extra vergine van de lokale boer hier gebruikt. Geen extract te vinden hier maar ‘verse’citroenschil genomen… Grazie!

 13. Marlies says

  Dat het zelfs bij Sicilianen hier enorm in de smaak valt wil heel wat zeggen!
  Toprecept, erg lekker en perfecte verhoudindgen!

 14. An Wouters says

  Ik heb deze vandaag uitgeprobeerd, het glazuur is nu in de koelkast aan het opstijven. Hij ziet er alvast superlekker uit – en het ruikt hier zalig! Bedankt!

 15. Marilyn says

  Hey Brenda,

  mmm ziet er heerlijk uit, ik krijg de smaak al in m’n mond van er naar te kijken!
  Ik zou de cake morgen maken met de kids, maar moet me eg inhouden om er nu niet aan te beginnen. Misschien doe ik het beter wel nu aangezien ie nog moet opstijven..
  Ik laat zeker weten wat iedereen er van vond!
  groetjes

   • Marilyn says

    Heb hem uiteindelijk diezelfde avond nog gemaakt. Volgende dag lekker gesmuld, kinderen vonden hem ook heerlijk. Zeker het krokante korstje van de glazuur!!!
    Een aanrader!
    Groetjes

 16. DJ says

  Afgelopen weekend gemaakt met zonnebloem olie.. dit is geen aanrader.. ik miste eerlijk gezegd ook de citroen smaak…

 17. Charlotte says

  Ben heel benieuwd! Ga het nu maken :-)

 18. Aura says

  Ik heb deze cake eergisteren gemaakt en ik vond hem zeer lekker! Ik was eerst van plan om een ander (ingewikkelder) recept te volgen, maar toen kwam ik dit receptje tegen. Heb wel in plaats van het citroenextract citroenzeste gebruikt en heb wat meer boter en minder olie gebruikt, maar dat lukte dus ook. Zeker een aanrader!

  • Aura says

   Heb hem nu 3 keer gemaakt en hij valt telkens zeer goed in de smaak. De laatste keer heb ik de plantaardige olie vervangen door een gegokte hoeveelheid boter en ook meer citroensap gebruikt, en het was de beste versie tot nu toe. Dit recept is echt een blijvertje!

 19. Berber says

  Helaas mislukt.
  Een te overheersende citroen smaak. Wel keurig aan het recept gehouden
  Weg gegooid. Zonde van de ingrediënten.

  • Brenda Kookt says

   Wat jammer Berber, ik vraag me af waar het mis is gegaan. Ik heb de cake namelijk al vaak op deze manier gemaakt.

 20. Janique says

  Help! Ik heb deze cake al een paar keer gemaakt, en de smaak is top! Echter ‘verdwijnt’ m’n glazuur elke keer weer in de cake. Zoals gezegd proef je het gelukkig nog wel, maar het lijkt me zo mooi als er een mooi, wit laagje glazuur overheen zit, zoals op de foto’s bij dit recept. Wil de cake dit weekend weer gaan maken, heeft iemand tips?

  • Brenda Kookt says

   Als je wilt dat de glazuur dikker wordt, voeg dan naar verhouding meer poedersuiker toe. Voor het glazuur kun je water gebruiken, maar ook melk. Zo wordt de kleur van het glazuur witter.

 21. Maarten says

  De citroencake was inderdaad heel makkelijk te maken.
  Voor de plantaardige olie gebruikte ik zonnebloemolie.
  De smaak daarvan is te veel aanwezig en ook niet lekker.
  Met alleen boter probeer ik de volgende keer.

 22. Roellinde says

  Qua smaak kan ik het moeilijk beoordelen, maar ik heb gehoord dat hij erg lekker is en hij is dan ook helemaal opgegeten! Ik heb de cake wel met baksoda gemaakt en als olie zonnebloemolie. Bij mij zakte de cake helaas in bovenin, wat goed zou kunnen komen door onze magnetron-oven, die enkel op 175° óf 200° kan. Verder een erg simpel recept en de cake ziet er ook nog eens leuk uit!