Aardbeientaart met meringue

Taart met aardbeien en meringue

Aardbeientaart met meringue. Dat klinkt goed hé? Ik kan je zeggen het klinkt niet alleen goed, het smaakt ook verdomde lekker. Vandaag deel ik het recept zodat jullie er ook mee aan de slag kunnen, en de show kunnen stelen met deze zomerse taart.

Een taart met meringue stond al lang op mijn ‘to-make’ lijstje. Toen Dr. Oetker mij vroeg om de Mix voor Meringue te testen was deze taart het eerste dat in mij op kwam. Een taart met meringue en fruit, dat leek me een heerlijke combinatie. In dit geval heb ik voor aardbeien gekozen omdat dit wat mij betreft hét Hollandse zomerfruit is.

Meringuetaart met aardbeien

Meringue kun je zelf maken door eiwit op te kloppen, maar je kunt ook Dr. Oetker Mix voor Meringue gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je niet ingewikkeld eieren hoeft te scheiden, en je geen eiwit hoeft op te kloppen. Aan de mix voeg je 60 ml water toe, je mixt het goed door en voor je het weet heb je een perfect schuimige meringue.

De komende maanden komt de Mix voor Meringue mij extra goed van pas. Deze mix is namelijk geschikt voor kinderen èn zwangere vrouwen! Er zit geen rauw eiwit in de Mix voor Meringue waardoor het geen risico vormt. Als ik de komende maanden meringue ga maken weet ik wat mij te doen staat!

Aan de Mix voor Meringue zit een lichte zoete bijsmaak, houdt hiermee rekening bij het ontwikkelen van een recept. Zo heb ik er voor gekozen om minder suiker aan de aardbeienvulling toe te voegen.

Scroll snel naar beneden om het recept te bekijken.

Aardbeientaart met meringue

Aardbeientaart met meringue

Bereidingstijd  50 minuten,  minimaal 2 uur om het deeg te laten rusten en in totaal 40 minuten oventijd

Ingrediënten:

Voor het taartdeeg: 

 • 190 gram tarwebloem
 • 60 gram poedersuiker
 • 150 gram koude, ongezouten roomboter
 • snuf zout
 • 1 ei

Voor de vulling: 

 • 60 gram suiker
 • 100 gram bloem
 • 1/4 theelepel vers geraspte gember
 • schil van een halve citroen
 • 500 gram aardbeien

Voor de meringue:

 • 1 zakje Dr. Oetker Mix voor Meringue
 • 60 ml water (of 60 gram water)

Extra benodigd een springvorm met een diameter van 20 cm doorsnede

Bereiding

Bereiding deeg: 

Meng de bloem met de poedersuiker en het zout. Snijd de koude roomboter in kleine blokjes en mix dit met een mixer door het bloemmengsel tot een kruimig mengsel ontstaat. Voeg het ei erbij en mix dit goed door tot een deegbal ontstaat.

Maak een bal van het deeg en bekleed het met plastic. Zet het twee uur weg in de koelkast (kan ook 45 minuten in de vriezer).

Vet de springvorm in en beleg de onderkant van de vorm met bakpapier.

Bestuif het werkvlak met bloem of besmeer met olie zodat het deeg hier niet op blijft plakken. Kneed het deeg door zodat het een beetje op kamertemperatuur komt. Rol het uit met een deegroller en beleg de springvorm met het deeg. Snijd het deeg ongeveer 2,5 a 3 cm boven de onderkant af zodat een mooie (strakke) rand ontstaat. Zet de beklede taartvorm even weg in de koelkast.

Bereiding vulling: 

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in stukjes. Meng de suiker met bloem in een pannetje, voeg de geraspte gember, citroenschil en de aardbeien er bij. Verwarm dit mengsel en roer even goed door. Als de aardbeien zacht beginnen te worden is het klaar.

Giet het aardbeimengsel in de springvorm, zorg er voor dat het mengsel niet boven de deegrand uitkomt. Bak de taart 30 minuten in de oven. Tot het deeg gaar is en de aardbeienvulling gestolt. Laat de taart hierna afkoelen in de springvorm.

Bereiding meringue:

Verwarm de oven voor op 180ºC, op de grillstand als dit kan.

Meng het water met de Dr. Oetker Mix voor Meringue. Klopt dit met een mixer op de hoogste stand in minimaal 4 minuten tot een stijf mengsel. De meringue is stijf genoeg wanneer de beslagkom ondersteboven gehouden kan worden zonder dat de meringue er uit loopt.

Verdeel de meringue over de aardbeientaart. Verwarm de taart 10 minuutjes in de oven zodat de meringue licht bruin kleurt.

Serveer de aardbeientaart met meringue lauw of koud.

Dit is een gesponsord artikel, lees mijn disclaimer

 

 

 

 

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. kelly says

  Ziet er heerlijk uit!! Zou je de gember ook weg kunnen laten?

  • Brenda Kookt says

   Als je er niet van houdt kun je de gember ook weglaten. Eventueel kun je in dat geval een beetje meer citroen toevoegen.

 2. R says

  Gefeliciteerd Brenda!!!!

 3. Mirjam Levering says

  Lijkt mij een lekker recept, deze ga ik dan ook maken voor de Open Tuinendag Wijdewormer op 7 juni as. En van harte gefeliciteerd, Brenda!

 4. Puck says

  Weet je of er ook verschil zit in smaak tussen deze meringue of een zelf gemaakte? Ben daar wel heel benieuwd naar.

 5. Anja says

  Jammer hoor dat je je laat verleiden tot reclame voor Dr.Oetker. Mix voor Meringue? Sorry? Meringue is niet meer dan opgeklopt eiwit met suiker en eventueel wat maizena. Heb je daar een pakje voor nodig? Dacht het niet……

  • Brenda Kookt says

   Hoi Anja, dit is inderdaad een gesponsord artikel voor Dr. Oetker. Meringue kun je heel goed zelf maken, dit heb ik ook al eerder gedaan en gedeeld op het blog. Echter is het soms handig om een pakje te gebruiken, persoonlijk heb ik daar geen problemen mee. Zeker nu ik zwanger ben. Het is niet verstandig nu zachte meringue van eiwit te eten, maar van deze Mix voor Meringue kan ik wel veilig genieten.

 6. Daphna says

  Ik was gisteren jarig en heb de taart voor mijn familie en vrienden gemaakt. We hebben er echt van gesmuld. Hij was echt heel lekker. Zeker een recept wat ik nog een x zal (en moet) maken en zal aanraden aan anderen. Alleen die mix van dr. oetker verkopen ze bijna nergens, behalve bij de ah….

  • Brenda Kookt says

   Hi Daphna, wat leuk dat je de taart nu al gemaakt hebt. Goed om te horen dat je hem zeker nog een keer gaat maken. De mix van Dr. Oetker wordt als het goed is binnenkort aan het assortiment van meer supermarkten toegevoegd. Ik heb die van mij ook bij de AH gehaald uiteindelijk.

 7. Anja says

  Vraagje
  Als je de taart met eigen gemaakte merenque maakt ,is de afbaktijd ,dan ook zo kort.
  Ga hem zeker maken .
  Bedankt

  • Brenda Kookt says

   Hoi Anja, de afbaktijd is dan langer. Als je zelf meringue maakt moet het ongeveer een uur in de oven

 8. Anouk says

  Goedemiddag,

  Gisteren deze taart gemaakt, maar ik vond de meringue nog heel erg zacht van binnen en de taart daarom eigenlijk niet zo lekker (terwijl de rest wel lekker was!). Is dit de bedoeling, of moet het langer in de oven?

  • Brenda Kookt says

   Hi Anouk, wat jammer dat de meringue niet was zoals je het had verwacht. Heb je de meringuemix van Dr. Oetker gebruikt of het zelf gemaakt met eiwit? De meringue wordt inderdaad niet helemaal hard, het blijft een soort van fluffy. Als je liever hebt dat het wel hard wordt kun je het langer bakken.

 9. Miranda says

  Wat een aantrekkelijk recept zeg. Alleen jammer dat je de meringue uit een pakje gebruikt. Zelf ben ik er voorstander van om zo min mogelijk kant en klare producten te gebruiken. In verband met jouw zwangerschap (gefeliciteerd trouwens!) snap ik dat je geen risico’s wilt nemen. Om toch verse eieren te gebruiken in je gerecht (in dit geval het eiwit), kun je ze het beste zelf pasteuriseren. Dit doe ik ook altijd met de eieren die ik gebruik in mijn tiramisu. Hoe het pasteuriseren werkt, is eenvoudig terug te vinden, als je even googled hierop!
  Succes met je leuke blog!

 10. Johnny says

  Wat is dit voor dom recept, zakje Dr Oetker? Dat is toch geen koken. Je kan ook naar de lokale bakker gaan en het daar weghalen. Doe eens koken zonder voorbereidende zakjes.

 11. Gerda says

  Ik heb de aardbeien merinquetaart gemaakt en deze was heerlijk! Alleen heb ik wel een probleem gehad met het deeg, dit was erg plakkerig ook na een tijd in de koelkast en in de diepvries. Ik heb ipv bloem een mengsel van amandel-en speltmeel gebruikt. Kan ditdeoorzaak zijn?
  Het was overigens een HEERLIJKE bodem.

  • Brenda Kookt says

   Dit kan de oorzaak zijn, amandelmeel is vaak wat vochtiger, en plakkeriger is mijn ervaring

 12. Kim says

  Wat lijkt me deze super lekker!