Ovenschotel asperges met ham en spinazie

Ovenschotel Asperges met ham en spinazie 01

Het is aspergetijd! Dé tijd van het jaar om te genieten van ‘het witte goud’. Daarom heb ik vandaag een lekker inspiratiereceptje voor jullie, een ovenschotel met asperges.

De tweede donderdag van april begint de aspergetijd en deze eindigt met St. Jan, dat is op 24 juni. Tussen deze periode is de Hollandse witte asperge volop verkrijgbaar en daar moeten we van genieten. Dit is dé tijd om asperges te eten.

Witte asperges met ham en een gekookt eitje. Zo hoort het. En dan het liefst met dat lekkere sausje van MAGGI er bij. Omdat je hier veel meer mee kunt heeft MAGGI me gevraagd om een variatierecept met hun welbekende saus voor asperge te maken. En ik kan je zeggen, dat is gelukt.

Ik ging toch weer voor de combinatie asperges met ham. Maar ik voegde ook spinazie en aardappelschijfjes toe. Samen met de romige MAGGI saus voor asperges maakt dit een heerlijke ovenschotel. Een tip voor als je eens iets anders wilt met asperges.

Extraatje: van MAGGI mag ik 10 pakketjes weggeven met daarin een handige aspergetang en de MAGGI saus voor asperges. Laat in een reactie onder dit artikel achter wat jouw favoriete recept met asperges is om kans te maken.

Ovenschotel Asperges met ham en spinazie 02

Ovenschotel asperges met ham en spinazie

Bereidingstijd 20 minuten en 20 minuten oventijd

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 650 gram witte asperges
  • 500 gram verse spinazie
  • 600 gram aardappelschijfjes
  • 200 gram beenham in plakken
  • 1 pakje MAGGI saus voor asperges
  • 200 ml koud water
  • 150 gram geraspte kaas
  • olie om de ovenschotel in de vetten

Bereiding:

Schil de asperges, verwijder het uiteinde en kook ze 10 minuten in ruim water. Verwarm een koekenpan of wok met een klein beetje olie, bak hier de verse spinazie kort in aan. Snijd de plakken ham in repen. Bereid de saus volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Vet de ovenschaal in en verdeel de aardappelschijfjes over de bodem. Beleg de aardappelschijfjes met de gebakken spinazie. Verdeel de repen ham over de spinazie. Laat de asperges even uitlekken en leg ze op de laag met ham. Verdeel de saus over de asperges en bestrooi met geraspte kaas. Bak de schotel 25 minuten in de oven tot de bovenkant mooi bruin kleurt.

Dit is een gesponsord artikel, lees mijn disclaimer

 

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

REACTIES

  1. Ellen says

    Jumm, zo lekker! Kan niet anders ;)

  2. egni says

    Ik maak graag een Aspergesalade met walnoten en vijgen
    want daar kan ik mijn gezin erg enthousiast mee aan tafel krijgen!

    • Tineke says

      het seizoen start met asperges,ham en botersaus maar……
      Ta­gli­a­tel­le met as­per­ges en Par­ma­ham is ook heel lekker!!

  3. Jeanine says

    Ik houd van asperges! Ik eet ze in het seizoen zo veel mogelijk en haal ze vers bij de kweker. Mijn favoriete recept is een aspergegratin met spekjes en kipfilet. Hier gaat een laagje saus van Maggi over en een beetje kaas.

  4. Diana says

    asperges koken, met gesnipperde ham, gekookt ei, altijd de aspergesaus van maggi en natuurlijk gebakken aardappeltjes.
    Of…. Ipv de ham/ei, stukje gebakken zalm…zo heerlijk allemaal!

  5. Mieke says

    Haha, grappig… Gisteren net gemaakt. Asperges in een overschotel, spinazie erop en een kaassausje met hamblokjes en een geklutst eitje erdoor en even in de oven gratineren.. Om je vingers bij af te likken.

  6. Anouk says

    Ik heb serieus nog nooit asperges gegeten haha! Maar het lijkt me wel erg lekker! Nu ik op mijzelf woon wil ik het graag eens proberen :)

    • Marjan Formanoy-Noordhuis says

      Hai Anouk.
      Leuk dat je ’s een keer asperges gaat proberen. Weet bijna wel zeker dat je ze lust. Alleen is het schillen het belangrijkste. Asperges die niet goed geschild zijn lijken bijna oneetbaar. Met een fijnschiller dubbelschillen (2 x rond) en je krijgt ze perfect. Succes.

  7. Artienne Buissant des Amorie says

    Mijn favoriet: aspergeparfait met gemarineerde aardbeien en karamelsaus!

  8. Simone says

    ik denk dat dit recept wel een favorietje wordt.. Spinazie is mijn favoriete groente en ik ben gek op ovenschotels. Lekker makkelijk en toch super lekker!

  9. Anke says

    Ohhh heerlijk asperges. Die ga ik het weekend weer klaar maken voor me zus. Onze mannen houden er niet van dus eten wij ze gezellig samen. Wel gewoon met ham en ei door het Maggi sausje, dan zij ze altijd goed. Dit recept ziet er wel erg goed uit dus die ga ik dit seizoen ook een keer proberen.

  10. Saskia says

    Mijn favoriete recept met asperges heb ik eerlijk gezegd nog niet. Ik heb ze nog nooit gegeten en ben er eigenlijk wel nieuwsgierig naar geworden. Hopelijk kan ik er straks dan een nieuwe favoriet van maken!

    • Brenda Kookt says

      Dan is dit een mooie schotel om voor het eerst asperges te eten, kan bijna niet missen. Succes, laat je weten als je voor het eerst asperges hebt gegeten?

  11. Jacquelien van Ras says

    Mijn favorite asperge gerecht is “Asperges met ei, beenham en botersaus”
    Maar jou gerecht van vandaag ” Ovenschotel asperges ” staat al op mijn boodschappenlijstje !

  12. Simone says

    Deze ovenschotel lijkt me heerlijk. Staat op mijn to-cook lijstje! :) Ik vind het zelf erg lekker om tagliatelle te koken. Vervolgens leg ik de asperges erop en schenk er aspergesaus van Maggi over. Daarnaast bak ik een lekker stukje zalm of een stukje vlees. Heerlijk!

  13. Diana says

    Aspergezalmtaart!
    Vul een springvorm met vers bladerdeeg, paneermeel op bodem. Vullen met 750 Gr 10 min gekookte en in stukken gesneden asperges, 600 Gr zalmfilet in stukken. Overgiet met een sausje van 4 eieren, 250 Gr creme fraiche, een bosje fijngehakte dille, peper, zout en nootmuskaat. 50 min tot een uur in de oven en smullen maar!

    • Brenda Kookt says

      Lijkt me heerlijk Diana, dit wordt het volgende asperge gerecht dat ik ga maken denk ik.

  14. Marjan Formanoy-Noordhuis says

    Ha Brenda.
    Het bovenstaande recept van jou ga ik dus morgen maken. Lijkt me heerlijk!
    Ik ben dol op asperges en eet ze zo vaak mogelijk in het asperge-seizoen.
    Maar mijn echte “verslaving” is witlof……. Net als jij het liefst meerdere keren
    per week. Ik bedenkt allerlei manieren van bereiden en ook snuffel ik internet af. Zo heb
    ik ook jouw site gevonden. Ik heb zojuist je witlofsoep weer gemaakt en heb vorig weekend
    gesmuld van je witloftaart. Mjammie……
    Weet je dat Maggi-saus voor asperges ook heerlijk smaakt bij simpele gestoofde witlof?
    Wacht op je volgende en nieuwe recepten.
    Groet. Marjan

  15. Marjan Formanoy-Noordhuis says

    Ha Brenda.
    Het bovenstaande recept van jou ga ik dus morgen maken. Lijkt me heerlijk!
    Ik ben dol op asperges en eet ze zo vaak mogelijk in het asperge-seizoen.
    Maar mijn echte “verslaving” is witlof……. Net als jij het liefst meerdere keren
    per week. Ik bedenkt allerlei manieren van bereiden en ook snuffel ik internet af. Zo heb
    ik ook jouw site gevonden. Ik heb zojuist je witlofsoep weer gemaakt en heb vorig weekend
    gesmuld van je witloftaart. Mjammie……
    Weet je dat Maggi-saus voor asperges ook heerlijk smaakt bij simpele gestoofde witlof?
    Wacht op je volgende en nieuwe recepten.
    Groet. Marjan

    • Brenda Kookt says

      Wat leuk dat je de witlofsoep en de witloftaart inmiddels hebt gemaakt Marjan. Ik moet zeggen dat ik asperges ook wel vind lijken op witlof, al blijft witlof mijn favorietje :)
      Bedankt voor de tip, ik ga de saus voor asperges ook eens eten bij gestoofde witlof.

  16. Loes Jansink says

    Ik maak graag van het kookvocht een heerlijke aspergebouillon met de afgesneden onderste stukjes. Heerlijk.

  17. Hermina Romijn says

    wij vonden het heel erg lekker het is weer eens iets anders bedankt er voor ik ga koken steeds leuker vinden groetjes

    • Brenda Kookt says

      Wat goed om te horen Hermina :)

  18. Hennie says

    Dag Brenda, idee ovenschotel is goed maar dwecasperges 1 minuit koken betekende geen beetgare maar min of meer rauwe asperges. Ook 25 minuten in oven maar alles wel van te voren klaargemaakt en later in de oven.

    • Brenda Kookt says

      Hoi Hennie, excuus dit moet 10 minuten voorkoken zijn.

  19. Ina says

    O nee! Begin jij nou ook al met gesponsorde pakjes-artikelen?!

  20. annemiek van de pol says

    Wat een heerlijk gerecht. Dit zal voor 24 juni nog wel een keertje op tafel komen….

  21. karin says

    Het enige recept dat ik ken met asperges en daarom ook mijn favoriet: asperges met gesmolten boter, hamreepjes en gekookt ei.

  22. Mirjam says

    Asperges , semi-zongedroogde tomaatjes en Italiaanse ham.
    Ovenschotel met olijfolie besprekenelen. Asperges in 4-en gedeeld toevoegen. 35 min in de oven . Op het laatst semi- zongedroogde tomaatjes en gesnipperde ham toevoegen .
    Makkelijker kan bijna niet……
    Smullen maar!

  23. auke beelen says

    Het witte/groene goud!

    Heerlijk op de gril/bbq, maar ook in een taart met filodeeg, aardappel en ei.. gratineren met kaas en genieten!

  24. Michelle says

    Een lekkere aspergesoep. Volgens familierecept!

  25. Sharoni says

    Mijn frittata met groene asperges, champignons en spekjes hmmm

  26. Renate says

    Ik eet heel graag asperges; ben er dol op! Ik vind gewoon lekker klassiek met een botersausje heerlijk, maar ook door de macaroni met een witte saus en doperwten enzo. Jammie!

  27. Jeanne says

    Asperges… Zo grandioos lekker!!!
    Echt mijn favoriete gerecht!!
    Natuurlijk zijn de Hollandse het allerlekkerst!!!
    Een van mijn favo recepten is met zalm ( even om en om of als als in oven als laatste toevoegen zodat deze rose blijft) wat beurre blanc erbij …
    Of wat ook lekker is met creme fraise met wat mierikswortel en lente uitje en wat peterselie ..

    Verder heb ik vorig seizoen de asperges door sapcentrifuge gedaan.. Wat room en desgewenst zout en peper naar smaak erbij .. Kan warm of koud ( ala gazpacho) zalig!!!
    ( kan ook aanvullen met mooie ham , ei of hollandse garnaaltjes)

    Brenda dat je juist Nu met deze actie komt… We zijn weer onderweg van Spanje naar Nederland.. En oh ik heb nu al honger naar Asperges..
    Dat wordt overmorgen Eerst naar de Aspergehof in Mierlo!! ( die hebben n zoetje)
    Of als dat teveel om is naar Boereblij in Blaricum .. Ook super asperges.. En anders???? In ieder geval wordt t dit weekend Asperges!!!

  28. Anita H. says

    Ik ken weinig variaties met asperges, maar ik ervaar dat niet echt als een gemis. De “klassieke combi’s” (met gerookte zalm en met gekookt ei) vind ik subliem.

  29. Eline vd Pol says

    Mijn favo gerecht is romige aspergerisotto

  30. Arja says

    Dit lijkt me een heerlijk gerecht, alles in de oven schuiven en klaar.Ik maak graag een quiche met groene asperges, ham, ei, gemalen kaas en creme fraiche.

  31. Doret van den Berg says

    niks lekkerder als de old-fashioned way maar variatie is altijd het proberen waard!

  32. Patricia says

    Japanse asperges met boekweitnoodles, biefstuk en sojasaus!

  33. Corine says

    Lijkt me een heerlijk recept. Ga ik zeker proberen! Mijn favoriete aspergerecept is gewoon gekookte asperges met gebakken krieltjes in schil en ham en ei erbij. Eventueel af te maken met de aspergesaus van Maggie natuurlijk! Een beetje van jezelf en een beetje van. …

  34. Alice says

    ik vond de aardappelschijfjes onderop geen succes. De volgende keer doe ik die er apart gebakken bij. Verder een lekkere combi asperges met spinazie. Het zag er ook geweldig mooi uit met het kaaskorstje.

  35. Joleneq says

    Mijn favoriete recept?
    Ovenschotel asperges met ham en spinazie van Brendakookt ;-)

    • Brenda Kookt says

      Wat goed om te horen Jolene! En je hebt al zoveel lekkers van mijn blog gekookt… :)