Warme Panzanella met kip en champignons

Warme panzanella met kip en champignons txt

Als ik aan een Italiaanse panzanella denk dan loopt het water me in de mond. Ik vond het laatst nog iets te vroeg om een koude salade te eten, daarom ging ik voor een warme variant op de panzanella. Een warme panzanella met geroosterde kip en champignons.

Ik loop met mijn hoofd al in de lente, en misschien soms al een beetje in de zomer. Ik heb er zin in! Mooi weer, lekker in het zonnetje in de tuin en op terras zitten, barbecueën met vrienden. Mijn zomervakantie (naar Italië!) is inmiddels ook al geboekt.

Een Italiaanse panzanella is een broodsalade, de Toscaanse variant die ik afgelopen zomer op mijn blog plaatste (klik) is nog steeds mijn favoriet. Maar deze warme variant is een goede tweede. De warme panzanella is extra lekker door het toevoegen van kip, champignons en spek. En ook de tomaatjes mogen niet ontbreken. De tomaatjes heb ik ook in de oven geroosterd. Hierdoor is deze salade niet alleen nu het bijna lente is een topper, ook in de winter gaat dit er wel in. En zelfs in de zomer.

Panzanella met kip champignons en spek

Warme panzanella met kip en champignons

Bereidingstijd 20 minuten en 20 minuten oventijd

Ingrediënten voor 2 personen:

  • stuk stokbrood (ongeveer 1/3 van een heel stokbrood)
  • 1 kipfilet
  • scheutje citroensap
  • 4 plakjes spek of bacon
  • 10 Cherry tomaatjes (ik nam verschillende kleuren)
  • 125 gram champignons
  • halve theelepel oregano
  • 3 zongedroogde tomaatjes
  • 2/3 bol buffelmozzarella
  • handje verse basilicum
  • extra vergine olijfolie, plus olijfolie om in te bakken
  • peper en zout

Bereiding

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180ºC.

Snijd de kipfilet in stukken, breng op smaak met peper en zout, een scheutje citroensap en oregano. Bak de kipfilet in een koekenpan met olie even aan. Halveer de champignons en bak dit ook even mee. Bak in een andere koekenpan (zonder olie of boter) de spek tot het bijna krokant is.

Scheur het brood in stukken. Snijd 8 blaadjes basilicum in stukjes en snijd de zongedroogde tomaatjes fijn. Meng in de stukken brood in een kom met basilicum en zongedroogde tomaat en voeg 2 eetlepels extra vergine olijfolie bij. Meng het goed door elkaar.

Halveer de Cherry tomaatjes breek de gebakken spek in stukken.

Verdeel het brood met de kip, champignons, spek en tomaatjes over de bakplaat. Breng op smaak met peper en zout en bak dit ongeveer 20 minuten in de oven tot het brood krokant is.

Plaats de warme panzanella in een schaal. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel dit over de warme salade. Top de warme panzanella af met verse basilicum.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Emily van Kampen says

    Het idee van een warme panzanella klinkt super! En hij is ook lekker goed gevuld.

  2. Ellen says

    Mmm, die combo van koud en warm is perfect voor met dit weer!

  3. Sarah says

    Yumm dit ziet er echt heerlijk uit!

  4. Laura says

    Oh wauw! Dit ziet er echt heerlijk uit. Van dit soort gerechten kan ik helemaal vrolijk worden, haha.

  5. Siska Wolf says

    Beste Brenda,

    De hoeveelheid champignons staat niet vermeld.
    Hoeveel heb ik nodig?
    Recept lijkt mij erg lekker.
    Groe Siska

    • Brenda Kookt says

      Wat leuk dat je er meteen mee aan de slag gaat. Aan 125 champignons heb je voldoende, dit is ongeveer een half bakje.

  6. Charlotte says

    We hebben het vanavond gegeten en het smaakte heerlijk!!!

  7. Charles van den Brink says

    Heerlijke smaakt deze schotel, wordt een toppertje bij ons.

      • Tilly says

        Dit was echt super lekker, top recept wat ik nog vaak zal maken!

  8. Esther says

    Enorm genoten van dit recept vandaag. Geweldige smaken en super simpel. Mooie oplossing als je eens wat stokbrood over hebt..

  9. Marijke says

    Vanavond gegeten ,wat verschrikkelijk lekker,dit gaat zeker weten vaker klaargemaakt worden .
    Een super recept
    Dank je wel

  10. Priscilla Hilberink says

    Het ziet er heerlijk uit. Is het ook in te vriezen? Het lijkt me handig om het te preppen voor langere tijd.