Ga naar de inhoud

Taartje met witte chocolade en aardbei

Hoera, het is een speciale dag vandaag! Daarom deel ik een extra lekker recept met jullie. Eentje die al een hele tijd op mijn to cook lijstje stond. Vandaag 3 jaar geleden besloot ik dat ik meer met koken wilde doen. Gewoon voor de leuk startte ik mijn foodblog. Voor familie, vrienden en bekenden. Ik
Delen op

Taartje met witte chocolade en aardbei

Taartje aardbei en witte chocolade txt

Hoera, het is een speciale dag vandaag! Daarom deel ik een extra lekker recept met jullie. Eentje die al een hele tijd op mijn to cook lijstje stond.

Vandaag 3 jaar geleden besloot ik dat ik meer met koken wilde doen. Gewoon voor de leuk startte ik mijn foodblog. Voor familie, vrienden en bekenden. Ik heb er niet lang over nagedacht, binnen een week was de site live. Daarom ben ik ook voor de mega originele naam ‘Brenda Kookt’ gegaan 😉 Ik ging er van uit dat ik het een paar maandjes leuk zou blijven vinden. Tegen de tijd dat het zomer was zou ik wel gestopt zijn.

We zijn inmiddels drie jaar verder. Ik vind het ongelooflijk tof dat jullie iedere dag met zovelen mijn plekje op het web bezoeken!

Het is inmiddels een traditie dat er op deze dag een taartje op mijn blog verschijnt. Vandaag dus ook! Dit jaar zelfs meerdere taartjes. Stiekem is dat veel leuker en lekkerder.

Taartje aardbei en witte chocolade 03

Ik ben gek op taartjes met een bodem zoals de welbekende kano en de taartjes van Petit Gâteau. Deze taartjes wilde ik zelf heel graag een keer zelf maken. In Delicious Magazine van afgelopen september stond een recept en daar ging ik afgelopen week mee aan de slag.

Het recept lijkt misschien wat bewerkelijk, maar dat valt ontzettend mee. Voor de bodem heb ik het recept 1 op 1 overgenomen. De vulling niet. Hier kun je namelijk heel goed mee variëren, je kunt de taartjes vullen met wat je maar wilt. Voor dit feestelijke moment koos ik voor een vulling van amandel met aardbei en witte chocolade.

De witte chocolade is een crème die eigenlijk stijf moest worden zodat hij mooi op het taartje blijft liggen. Door mijn ongeduldigheid is dat niet helemaal gelukt. In plaat van een hele nacht heb ik het een paar uur laten opstijven. Minstens net zo lekker. Maar wel een beetje een gepriek 😉

Taartje aardbei en witte chocolade 04

Taartje met witte chocolade en aardbei

Bereidingstijd
Voor de bodem 25 minuten, plus ongeveer een uur wachttijd
Voor de mousse 20 minuten en een nacht om op te stijven
Voor de vulling 15 minuten plus 20 minuten oventijd 

Ingrediënten voor 1 taart of 5 kleine taartjes (ik maakte er 6 van deze hoeveelheden)

Voor de bodem

  • 100 gram bloem
  • 40 gram poedersuiker
  • 15 gram amandelmeel
  • een snufje zout
  • 60 gram koude boter
  • 1 geklopt ei

Voor de vulling

  • 50 gram boter op kamertemperatuur
  • 130 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram amandelmeel
  • 1 ei

Voor de chocolademousse

  • 6 aardbeien voor in de taartjes
  • 95 gram witte chocolade
  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 5 eidooiers
  • 100 gram melk
  • 100 gram slagroom

Voor de garnering

  • 6 aardbeien voor op de taartjes

Extra benodigd: taartvormpjes/ringen of 1 grote taartring van 20 cm (en 2 cm hoog)

Bereiding van de bodem:

Doe de bloem, poedersuiker en amandelmeel en zout in een kom. Snijd de koude boter in kleine stukjes en voeg bij de overige ingrediënten in de kom. Wrijf de boter en de bloem net zo lang tussen je vingers tot er geen stukjes boter meer te vinden zijn en er een kruimelig deeg is ontstaan. Voeg een beetje (ongeveer en kwart) van het geklopte ei toe en kneed het deeg tot een bal. Voeg wat bloem toe als het deeg nog heel erg plakt en voeg wat ei toe als het deeg uit elkaar valt. Wikkel de deegbal in plasticfolie en laat ongeveer een uur in de koelkast rusten.

Leg een stuk bakpapier op een bakplaat of plank die ook in de koelkast past. Neem 1 grote taartring of 5 kleine ringen en leg deze op het bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog even, dan rolt het makkelijke uit. Maar kneed niet te lang, dan wordt het deeg weer helemaal zacht.

Bestuif het werkvlak en de deegroller met wat bloem. Druk de deegbal plat en rol het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 4 mm dik. Leg voor 1 grote taart de deeglap op de tartaan en druk het eeg voorzichtig tegen de binnenkant van de ring aan. Steek voor de kleine taartringen 5 rondjes deeg uit. Leg elk plakje in een ring en druk het voorzichtig tegen de binnenkant van de ring aan. Snijd het overtollige deeg langs de rand weg. Zet de bakplaat tot gebruik in de koelkast.

Voor de vulling:

Haal de bodems uit de koelkast. Roer de boter zacht in een kom. Doe de fijne kristalsuiker (50 gram) en het amandelmeel er bij en meng tot een gladde massa. Voeg het ei toe en roer tot een romige crème ontstaat. Schept de crème in de taartjes en strijk glad. Snijd de aardbeien in blokjes en steek dit in de taartjes.

Bak de taart in 35-40 (grote taart) of in 20 minuten gaar. Laat afkoelen en haar de vormpjes er af.

Voor de mousse:

Doe de chocolade in een kom en zet apart. Klop 80 gram fijne kristalsuiker met de eierdooiers romig. Doe de melk en slagroom in een steelpan en breng aan de kook. Giet de helft van de melk/slagroom bij het eiermengsel en roer goed door. Breng vervolgens de melk/slagroom weer aan de kook en giet het overgebleven eiermengsel er bij. Roer met een spatel achtjes in de pan en schraap goed over de bodem van de pan. Als de crème zo dik als vla is en de spatel bedekt. (84 C) giet de crème door een zeef op de chocolade. Roer goed door en mix glad met een staafmixer. Laat dit opstijven in de koelkast (een nacht maar ik weet het.. )

Afwerking:

Neem een spuitzak en haal de crème uit de koelkast. Roer de creme en schep het in een spuitzak of boterham zakje. Knip het uiteinde er af en spuit de creme op de taartjes. (kan ook met een lepel) .

Zet de taartjes nog 15 minuten in de koelkast en top af met een aardbei.

Tips:

  • maak de bodems eventueel de dag van te voren of ‘s morgens vroeg en zet ze tot gebruik in de koelkast.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Ravioli met spinazie, champignons en truffel
Soesjestaart
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Witte chocolade koeken met karamel en pretzels

19 reacties

Vera

Gefeliciteerd , top

Laat een bericht achter

Desiree

gefeliciteerd! Ik heb vandaag (voor de tweede keer) de taart gemaakt die je online zette op de eerste verjaardag van je blog. Hij ligt nu in de vriezer en we gaan er volgende week van genieten, als m'n zoontje 2 wordt.

Laat een bericht achter

Angelina

Dat ziet er lekker uit en gefeliciteerd!!

Laat een bericht achter

Stefanie

Gefeliciteerd met je jubileum! En het taartje ziet er super lekker uit. Ga je vandaag nog iets leuks doen om je derde verjaardag te vieren? Of blijft het bij taartjes eten ;-)?

Laat een bericht achter

Henderica

Gefeliciteerd met je blogverjaardag :) De taartjes zien er heerlijk uit!

Laat een bericht achter

lieke

Gefeliciteerd met je blogverjaardag! Je hebt een superleuke site!

Laat een bericht achter

Eveline

Gefeliciteerd met de verjaardag van je blog! :-) Op naar nog vele jaren!

Laat een bericht achter

Pauline

happy blog birthday lieve Bren! Op naar d'r volgende 3 jaar. X

Laat een bericht achter

Sarah

Yummy dit ziet er heerlijk uit zeg!

Laat een bericht achter

Emily van Kampen

Gefeliciteerd met je blogverjaardag! Een hele goede reden om een lekker taartje te bakken. En de ongeduldigheid heb ik inmiddels een beetje afgeleerd, te veel mislukte projectjes daardoor ;)

Laat een bericht achter

Henriëtte

Hoi Brenda, van harte gefeliciteerd met 3 jaren Brenda Kookt (niets mis hoor met deze naam :) ) Ik heb een vraagje over dit recept, kan ik I.p.v. de kristalsuiker in zowel vulling als mousse iets anders gebruiken? Mijn man is diabeet en hoewel hij best suiker mag dit is wel veel. Groetjes Henriëtte

Laat een bericht achter

kelly

Een zeer feestelijk taartje om deze dag te vieren! Ziet er verschrikkelijk lekker uit. En voor mij wel iets te bewerkelijk..(en ook weinig geduld) dus maar een keer als ik heel veel vrije tijd heb..hahahahah

Laat een bericht achter

Maaike

Hieperdepiep! Gefeliciteerd met je blogverjaardag! :) De taartjes zien er héérlijk uit! Enne, heel herkenbaar hoor, een ongeduldigheid.... ;)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Vervelend he? Ik ben heel blij dat deze taartjes desondanks toch best gelukt zijn!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Tnx Pau :) Xx

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Jaa daar gaan we voor!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat lief, bedankt voor je bezoekjes Lieke :)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dank je wel Stefanie :) Deze taartjes maakte ik afgelopen weekend al, ze zijn helaas al op. Er wordt dus helaas geen taart gegeten vandaag. Donderdag ga ik mezelf wel verwennen met een relaxed dagje sauna :)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Bedankt, en wat leuk om te horen Desiree. Oh die taart moet ik ook echt snel weer maken, wat een topper he? Alvast gefeliciteerd met de verjaardag van je zoon, en geniet er van samen :)

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op