Filmpje: KiekeboeCake

Kiekeboecake valentijn txt

De ‘KiekeboeCake’ kennen we allemaal nog van Heel Holland Bakt. Toch? Deze cake wordt ook wel de Hidden Design Cake genoemd. Dat klinkt iets meer volwassen en professioneel ;)

Een kiekeboe cake is een cake of taart met een verrassing er in. Aan de buitenkant lijkt het een hele normale cake, maar dat is het niet. Als je de cake open snijdt zie je een figuurtje of soms zelfs een compleet patroon.

Het lijkt misschien ingewikkeld om een kiekeboecake te maken, maar dat valt reuze mee. In deze video laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf een kiekeboecake maakt.

Video: KiekeBoe cake

Klik hier als je het filmpje niet kunt zien, en vergeet je niet te abonneren op mijn YouTube kanaal! Zo kun je mijn filmpjes als eerste bekijken.

In dit geval ben ik voor een hartje gegaan (toepasselijk voor Valentijnsdag die er aankomt) maar natuurlijk kun je ook andere vormen en kleuren nemen. Denk eens aan een maan, ster, kerstboom… Maar je kunt ook iets voor Pasen of Sinterklaas maken. Leef je uit! Vooral met een koekjesuitsteker gaat het heel gemakkelijk.

Scroll naar beneden voor het uitgeschreven recept

Kiekeboecake valentijn 01

KiekeboeCake

KiekeboeCake

Bereidingstijd: 40 minutes

Kooktijd/baktijd: 2 hours

KiekeboeCake

Ingrediënten:

    Voor de gekleurde cake:
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • 7 gram vanillesuiker (1 zakje)
  • rode kleurstof
  • Voor de tweede cake:
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • 7 gram vanillesuiker (1 zakje)
  • Extra benodigd: een cakeblik van 25 cm

Bereiding:

  1. Vet een cakeblik in, plaats eventueel een bakpapiertje in de vorm en verwarm de oven voor op 175 ºC.
  2. Begin met het maken van de gekleurde cake: Meng de boter met de suiker en vanillesuiker. Klop dit tot het goed gemengd is en een romig mengsel ontstaat. Meng hierna een voor een de eieren door het mengsel. Voeg hierna het zelfrijzend bakmeel toe en mix dit goed door. Voeg tot slot een paar druppeltjes kleurstof aan het beslag toe. Meng dit goed door zodat het beslag een constante kleur krijgt.
  3. Giet het beslag in de vorm en bak de cake in 60 minuten gaar. De cake is gaar als je er een satéprikker insteekt en deze er schoon uitkomt. Laat de cake afkoelen.
  4. Als de gekleurde cake in de oven staat kun je ondertussen het beslag van de tweede cake maken. Dit is hetzelfde recept als bij de gekleurde cake, maar dan zonder kleurstof.
  5. Als de  gekleurde cake is afgekoeld snijdt  je het in plakken. Steek met de koekjessteker (of een andere steker) de figuurtjes uit de plakken van de cake.
  6. Vet een cakeblik in, plaats eventueel een bakpapiertje in de vorm en verwarm de oven voor op 175 ºC.
  7. Verdeel een heel dun laagje beslag over de cakevorm. Zet in het midden van het cakeblik de uitgestoken figuurtjes strak achter elkaar zodat ze over de gehele lengte van het bakblik zitten. (zie filmpje). Giet het overige beslag over de uitgestoken figuurtjes. Zorg ervoor dat er een extra dikke laag van het beslag over de cakevormpjes zit zodat de figuurtjes niet naar boven kunnen drijven.
  8. Bak de kiekeboecake 60 minuten in de oven. Laat de cake afkoelen op een rooster voor je hem aansnijdt.
https://www.brendakookt.nl/2015/02/08/filmpje-kiekeboecake/

Tip: je gebruikt niet de gehele rode cake. Een deel van de restjes kun je tijdens het maken van de kiekeboecake snoepen ;) Wat over is kun je verwerken in cakepops, of een toetje met laagjes in een glaasje. (klik hier voor inspiratie).

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Christel Vink says

    Hoi Brenda.
    Vandaag tracteer ik mijn collega’s op jou kiekeboekcake!
    Hij is niet helemaal goed maar het gaat om het leuke idee!
    Bedankt voor het idee, groetjes Christel Vink