Haverkoeken met noten en chocolade

Haverkoeken txt

Jullie hebben inmiddels vast wel door dat ik dol ben op koekjes. Met name chocoladekoekjes doen het bij mij altijd goed. Nu heb ik afgelopen week een iets gezondere variant chocoladekoek gemaakt: haverkoeken met noten en chocolade. Een recept dat gedeeld moet worden :)

Mijn ervaring met gezonde koeken is niet altijd goed. In  dit artikel (klik) lees je er meer over. Maar inmiddels weet ik waar dat aan lag. Ik gebruikte alleen grove havervlokken en banaan. Ik heb geen smaakmakers toegevoegd. Als je dat wel doet dan worden de koekjes een stuk lekkerder. (zoals de super lekkere wortelkoekjes die ik laatste maakte)

Vandaag dus een nieuwe poging met haverkoeken. En deze zijn extra lekker. Want hé, alles is lekkerder met chocolade toch?

Voor de smaak heb ik niet alleen chocolade toegevoegd, maar ook noten. Deze heb ik fijngemalen zodat ze samen met de havermout en banaan de basis van de koekjes vormen. De koekjes worden niet krokant, omdat er geen suiker en boter in zitten.

Haverkoeken 01

Haverkoeken met noten en chocolade

Bereidingstijd 15 minuten en 20 minuten oventijd

Ingrediënten voor 10 – 12 koekjes:

 • 2 rijpe bananen
 • 75 gram havermout
 • 60 gram gemengde ongebrande noten
 • 30 gram pure chocolade
 • snuf kaneel

Bereiding:

Verwarm de oven voor op  180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Prak de bananen fijn met een vork. Hak de noten fijn en hak de chocolade ook in stukjes. Meng de geprakte bananen met de haver en de noten. Voeg een snuf kaneel toe. Roer tot slot de chocolade stukjes door het mengsel.

Maak op de beklede bakplaat hoopjes van het banaan-haver mengsel, maak ze rond met een lepel en druk ze een beetje plat. Zo ontstaan er straks mooie haverkoeken. Bak de koekjes 20 minuten in de oven.

Tip: In een koektrommel of afgesloten bakje zijn de haverkoeken ongeveer 5 dagen houdbaar.  

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via Facebook, Twitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

 

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Emily van Kampen says

  Ze zien er goed uit! Proef je de banaan heel sterk in dit koekje? Er is namelijk maar één ding waar ik echt niet van houd en dat is banaan, maar ik wil wel graag de koekjes proberen. Dus als het niet heel duidelijk overheerst ga ik een poging wagen ;)

  • Rosalie says

   Ik heb voor dit soort koekjes ook wel suikervrije appelmoes gebruikt ipv banaan. Groet rosalie

   • Brenda Kookt says

    Wat leuk, bedankt voor de tip! Maak je de suikervrije appelmoes dan zelf? Of koop je het bij de biowinkel?

  • Brenda Kookt says

   De bananen proef je niet sterk in dit koekje. De chocolade en noten zijn meer aanwezig. Ik zou zeggen: waag die poging! :)

 2. Nicole says

  Ze zien er super uit. Nu nog wachten tot de bananen hier rijp zijn en dan maken!

  • Brenda Kookt says

   Stop de bananen snel in een plasticzak zodat ze sneller rijp zijn!

 3. Chris says

  Ze zagen er heerlijk uit op Instagram! Hoewel jouw wortelkoekjes eerst nog op de planning staan :-).

 4. Suus says

  Ooh heerlijk Bren, hier ook grote favoriet. Enig nadeel is dat ik ze allemaal opeet als ze uit de oven komen ;)

  Liefs Suus

 5. Els says

  Lekker!
  Dit heb ik laatst ook gedaan, en heb met de noten rozijnen toegevoegd!
  Verder heb ik ook wat hele noten voor de extra crunch erin ‘gedrukt’ en heb ik ze gesneden in de vorm van repen, zodat het meer muslirepen werden;)