Filmpje: Spiraaltaart

Spiraaltaart txt

Ik ga verder waar ik in 2014 was gebleven. Om de week plaats ik op zondag een (kook)flimpje online!

Sommige gerechten staan heel erg lang op mijn to make (to cook ;)) lijstje voor ik het maak. Een spiraaltaart is er daar een van. Ik maak regelmatig hartige taarten maar de spiraaltaart was er nog niet van gekomen. Waarom het zo lang heeft geduurd dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat het eindelijk zo is gekomen. Het is gebeurd, de spiraaltaart heb ik af kunnen strepen. En ik heb het zelfs voor jullie op film gezet!

Nadat ik de spiraaltaart de laatste tijd meerdere keren tegenkwam op Pinterest en Twitter besloot ik dat ik me er aan moest wagen. Het ziet er spectaculair en misschien zelfs een beetje ingewikkeld uit, maar dat valt ontzettend mee. In dit filmpje laat ik je zien hoe je deze lekkere taart boordevol groente maakt.

Klik hier als je het filmpje niet kunt zien, en vergeet je niet te abonneren op mijn YouTube kanaal! Zo kun je mijn filmpjes als eerste bekijken.

Ik ben van plan het komende jaar om de week op zondag een filmpje te plaatsen. En daarom ben ik benieuwd: wat voor filmpjes wil je zien? Wat wil je dat ik voor je film? Verzoekjes zijn welkom dus ik hoor graag van je :)

Scroll naar beneden voor het uitgeschreven recept

Spiraaltaart 02

Spiraaltaart met wortel en courgette

Bereidingstijd 30 minuten en 40-55 minuten oventijd

Ingrediënten:

  • 5 plakjes hartige  taartdeeg (ontdooid)
  • 1,5 grote (dikke) winter wortel
  • 1 courgette
  • 2 takjes tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eieren
  • 50 ml kookroom of 35 ml melk
  • 1 flinke eetlepel bloem
  • peper en zout
  • eventueel 60 gram geraspte kaas.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200ºC en vet een ovenschaal of springvorm in.

Schaaf of snijd de wortel en de courgette in dunne plakken. Leg de plakjes taartdeeg op elkaar en rol dit met een deegroller uit zodat het in de ovenschaal of springvorm past. Beleg de vorm met het deeg.

Maak de spiraaltaart door van buiten naar binnen de slierten groenten te verdelen. Dit is het mooiste als je het om en om doet. Na een rondje wortel een rondje courgette, wortel etc.

Maak het beslag door de eieren te mengen met bloem en melk of kookroom. Breng dit op smaak met peper en zout, roer ook de tijmblaadjes en uitgeperste knoflook er door. Meng eventueel de geraspte kaas door het beslag. Giet het beslag over de spiraaltaart. Verdeel het beslag en stop het er eventueel een beetje tussen de slierten groenten.

Bak de spiraaltaart 40 minuten in de oven tot het vocht is gestold (als dit na 40 minuten niet het geval is verwarm de taart dan 10 tot 15 minuten langer). Als de taart te bruin wordt bekleed hem dan met aluminiumfolie.

Tip: om ervoor te zorgen dat de courgette niet te vochtig wordt tijdens het bakken kun je de slierten courgette even zouten en uit laten lekker op keukenpapier. Dep de slierten hierna droog en verwerk ze in het recept. 

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Emily van Kampen says

    Wat grappig! Zo’n groententaart staat ook al een hele tijd op mijn to make lijst! Ik heb zelf ook een aantal recepten via Pinterest opgeslagen, omdat het me zo origineel leek! Erg lullig!

  2. Sharona says

    Dit ga ik zéker proberen. Ziet er erg leuk en lekker uit!
    Kan je ook eerst de bodem blind bakken? Dan wordt de kans op een zompige taart wat minder denk ik, vanwege alle groente. Als ik quiche maak en ik bak de bodem niet voor, wordt ie vaak niet gaar.

    • Brenda Kookt says

      Dat kan zeker. Gek genoeg heb ik dat nog nooit gedaan met een hartige taart, misschien moet ik dat eens proberen. Met een springvorm of andere aluminiumvorm zal de bodem sneller gaar zijn dan een ovenschaal zoals ik heb gebruikt.

  3. Eef says

    Ziet er heerlijk uit! Ik ben alleen wel heel benieuwd of je bodem op deze manier ook goed gaar is geworden? De schotel is wel echt een plaatje om te zien :)!

    • Brenda Kookt says

      Dank je wel Eef :) Uiteindelijk heb ik de taart er inderdaad 55 minuten in gehad, de bodem was hierna goed gaar. Het scheelt misschien ook dat ik in dit recept maar 2 eieren gebruik. In andere hartige taarten gaan er soms wel 4.

      De courgette kun je eventueel nog zouten en laten uitlekken van te voren zodat hij tijdens het bakken minder vochtig wordt.

  4. joke says

    Ziet er mooi uit, maar welke maat vorm heb je gebruikt voor deze spiraaltaart

  5. R.Slot says

    Hallo Brenda, ik heb al een aantal recepten gemaakt van jou en ik moet zeggen dat tot nu toe alles een succes was! Vandaag gaan we je spiraal taart maken!ik kijk graag op je site en neem er graag recepten vanaf!
    Wat ik alleen nog graag zou zien, als dat mogelijk is, dat je je recept met klein fotootje op één pagina zet, ik print nu steeds 1pagina tekst die er eigenlijk niet toe doet en 2 pagina’s met kanjers van fotoos en dan nog het recept zelf! Ik kan op m’n i- pad geen instelling voor pagina’s instellen, dus print ik steeds 4vellen met erg grote foto’s!
    Verder alle lof voor je wat je doet! Leuk nu op lokatie!
    Groetjes ria.

    • Vanessa says

      Hoi Ria. Ik plak de eerste foto met de ingredienten en de beschrijving meestal in een word-document. Zo past het op 1 pagina en in mijn receptenordner. :-)

  6. Vanessa says

    Het is minder werk dan ik dacht en wat een leuke taart om te maken. De ‘oehs’ en ‘aahs’ waren niet te tellen. Tevreden gasten, hehe. Had bij een springvorm van 24cm een ei en een scheutje kookroom extra gedaan (en extra kruiden uiteraard). Het was een succes! De kaas heb ik eroverheen gestrooid, dus niet door het mengsel.

  7. eefke says

    hoi hoi,
    ik vind dit een erg leuk recept nu had ik alleen een vraag…voor hoeveel personen is dit ongeveer?

    • Brenda Kookt says

      Ongeveer voor 4 personen als hoofdgerecht, lekker met een salade er bij

  8. Elly says

    Hoi Brenda ,

    Kom ik me toch een leuk re sept tegen .maar tegelijk dacht ik

    wortel is nogal ” stevig hoeft deze niet eerst iets voor gekookt te worden ?

    Ik ga zeker re sept uit proberen .

    groetjes en tot wie weet later
    Elly

    • Brenda Kookt says

      Omdat de wortel dungesneden wordt hoeft deze niet voorgekookt te worden. Na het bakken heeft de wortel nog wel een bite. Als je liever hele zachte wortel hebt kun je hem kort voorkoken. Niet te lang anders valt het uit elkaar en kun je er geen mooie slierten van maken.