Snelle ovenschotel met preirolletjes

Ovenschotel preirolletjes txt

We trappen dit jaar af met een makkelijke maaltijd. Een snelle ovenschotel met preirolletjes. Mega easy. Simpel dus. En lekker. Van recepten als deze kunnen we er niet genoeg hebben. Een makkelijke maaltijd komt altijd van pas toch?

Deze schotel in geïnspireerd op deze schotel met sperziebonen die bij mij thuis nog steeds regelmatig op tafel staat als we makkelijk willen doen. En daarbij is het een variatie op mijn geliefde witlof met ham en kaas uit de oven (klik). Preirolletjes met ham en kaas zijn het geworden dus. Beetje aardappelpuree er bij en je hebt een heerlijke ovenschotel.

Makkelijk toch? Dit zet je na een dagje werken zo op tafel. Ook kun je de schotel voorbereiden en afgedekt in de koelkast bewaren. Denk er dan wel om dat de oventijd iets langer is.

Ovenschotel preirolletjes 02

Ovenschotel met preirolletjes

Bereidingstijd 25 minuten en 15 minuten baktijd

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen:

  • 350 gram aardappelen
  • 1,5 eetlepel Franse mosterd
  • peper en zout
  • 20 gram roomboter
  • 2 preien
  • 6 plakjes ham
  • geraspte kaas naar smaak

Bereiding:

Schil de aardappelen en kook ze in ruim water gaar. Giet de aardappelen na het koken af maar bewaar het kookvocht.

Snijd het bovenste deel van de preien, verwijder eventueel de buitenste bladeren en snijd de preien in 6 gelijke stukken. Kook de prei 10 minuten in ruim water voor. Giet de prei hierna af en leg de rolletjes even rechtop in de pan zodat het overtollige vocht er uit kan lopen.

Vet een ovenschaal in en warm de oven voor op 200ºC.

Stamp de aardappelen fijn en meng hier de mosterd en roomboter door. Voeg ook een beetje van het warme kookvocht (ongeveer 100 ml) toe zodat de aardappelpuree mooi zacht wordt. Breng de puree op smaak met peper en zout. Verdeel de puree over de bodem van de ovenschaal.

Wikkel de preirolletjes in ham en leg ze naast elkaar op de laag aardappelpuree. Bestrooi met geraspte kaas.

Verwarm de ovenschotel met preirolletjes 15 – 20 minuten in de oven.

Tip: je kunt de preirolletjes ook vervangen door witlof :)

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Stefanie says

    Jammie! Ik zag je foto en moest direct denken aan witlof met ham en kaas uit de oven. En preistamppot wat mijn moeder altijd maakte als ik thuis kwam van vakantie of kamp. Stiekem nog steeds mijn lievelingskostje.

    • Brenda Kookt says

      Oei, nou dan moet je hem zeker maken Stefanie. Hoop dat hij in de buurt van je lievelingskostje komt!

        • Brenda Kookt says

          Proberen kan altijd! Maar ik vermoed dat dit wel in de smaak gaat vallen bij jou.. :)

  2. Jolene says

    Jammie! Deze gaan wij van de week eten denk ik zomaar.

  3. Mariëlle says

    Wat een leuke variatie op de witlof met ham en kaas. Ziet er heerlijk uit. Ikzelf maak altijd aardappelpuree met lekker wat melk, dat maakt het lekker smeuïg. Ook strooi ik er wat nootmuskaat door voor een extra ‘bite’.

    • Brenda Kookt says

      Ja, je kunt ook warme melk gebruiken hoor. Ik vind het altijd een gedoe om weer melk te moeten opwarmen terwijl je al warm kookvocht hebt waar je niets voor hoeft te doen. De roomboter maakt het ook lekker smeuïg.

      • Mariëlle says

        Ik hou zelf niet van boter door de puree, vandaar de melk ;) De melk hoeft niet perse warm te zijn hoor als het gerecht toch nog in de oven moet.

  4. Corinne says

    ik ben niet echt een prei-fan maar dit ziet er toch best wel heel lekker uit. Misschien toch maar eens proberen…..

  5. Anja says

    Vervang de aardappels door geruld gehakt en je hebt een Kh arme schotel ;-)) lijkt me heerlijk. Ga het zeker proberen

  6. Pieter says

    Ziet er heerlijk uit, ik heb vaak een soort gelijke schotel gemaakt maar dan met witlof in plaats van prei. Ga deze binnenkort maar eens uit proberen!

  7. Esther van Gorp says

    Ik maak regelmatig een variant hierop: bechamel/kaassaus erop. Aardappels of aardappelpuree er apart bij. Heerlijk, een recept uit mijn jeugd. Eigenlijk een variant op de klassieke witlofschotel. Een slimme zet van mijn moeder om mij prei te laten eten. Volgens mij vinden kinderen prei vaak niet zo lekker.

  8. Henk says

    Het was erg lekker

  9. Liva says

    Als ik witloof met ham en kaassaus maak staat er altijd water in mijn ovenschotel. Hoe kan ik dit vermijden?
    Ik brasseer het witloof en maak het zeer zacht, er zit dan veel vocht in.
    Hebben jullie een oplossing hiervoor?
    Wie kan helpen?
    Bedankt.

    • Brenda Kookt says

      Kook je de witlof voor? Zorg er dan voor dat ze goed uitgelekt zijn, en eventueel kun je er dan wat vocht uitknijpen. Zo voorkom je een laagje water in de ovenschotel.

  10. Anne says

    Gisterenavond deze geprobeerd, en wat was dát lekker! Wauw!! Volgende ronde iets minder zout en mosterd en hij is perfect! Lang gezocht naar een lekker recept met prei, maar dit is hem dan:-)!

  11. Steef says

    Ik was op zoek naar zoiets als did. ik kan geen witlof krijgen hier in Engeland en ik heb dus al 8 jaar geen witlof in ham en kaas saus gegeten. Ik ga dit zeker proberen maar dan zonder aardappelen op de bodem.