Fricandeau met mosterd en rozemarijn

Fricandeau txtMisschien herinneren jullie je nog de (killer van een) pulled pork die ik laatst maakte? Ik was zo stom om niet naar mijn keurslager te gaan maar naar de (naar mijn idee) goedkopere slager op de markt. Nou, goedkoop bleek duurkoop. In plaats van een  ontbeende varkensschouder kreeg ik een stuk varkensbil mee. Varkensfricandeau. Dit vlees was niet geschikt voor de pulled pork, het is wél geschikt om een lekkere fricandeau met mosterd en rozemarijn te maken. Ideaal voor bij de kerst.

De fricandeau heb ik ingesmeerd met een mengsel van mosterd, rozemarijn en koekkruiden. Hierdoor komt de fricandeau goed op smaak. De fricandeau kun je warm eten tijdens het kerstdiner, maar ook koud tijdens het kerstontbijt of de kerstlunch.

Fricandeau 01

Fricandeau met mosterd en rozemarijn

Fricandeau met mosterd en rozemarijn

Bereidingstijd: 15 minutes

Kooktijd/baktijd: 60 minutes

Totale tijd: 2 hours

Aantal: 6 tot 8 personen

Fricandeau met mosterd en rozemarijn

Ingrediënten:

 • 1 kilo varkensfricandeau
 • 2 theelepels bruine suiker
 • 1 theelepel koekkruiden
 • 2 theelepels mosterd
 • 1 tak rozemarijn
 • 1 theelepel olijfolie
 • boter om in te bakken
 • 1 kopje water
 • zout en peper
 • Extra benodigd: eventueel keukentouw om de fricandeau in model te binden en een kerntemperatuur

Bereiding:

 1. Meng in een kommetje de suiker met koekkruiden, mosterd, rozemarijn, peper, zout en olijfolie tot een papje. Wrijf de fricandeau in met het mengsel en laat het 30 minuten op kamertemperatuur staan. Bind de fricandeau eventueel in met keukentouw om het bij elkaar te houden.
 2. Verwarm boter in een koekenpan en bak de fricandeau rondom aan. Verwarm de oven voor op 150ºC en vet een ovenschaal of braadslede in. Leg het vlees in de ovenschaal en voeg een klein beetje water toe. Plaats een deksel op de schaal en bak het vlees ongeveer een uur in de oven tot het een kerntemperatuur van 58ºC heeft.
 3. Laat het vlees voor je de touwtjes verwijderd 15 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snijd het daarna in dunne plakken en serveer.
https://www.brendakookt.nl/2014/12/19/fricandeau/

Brenda Kookt Fijne Feestdagen 2014 03

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Anniek says

  Hmm, wat lijkt me dat mengsel dat je erover uitsmeert lekker! Past goed bij zo’n lekker stuk fricandeau. En goed idee om dat wat je overhoudt gewoon bij het ontbijt te eten, kan natuurlijk ook prima!

 2. Maura - YLT says

  Ik heb serieus net ontbeten, maar krijg gelijk weer trek! Dit ziet er heerlijk uit. Mooie foto ook :) enne die pulled pork ga ik gelijk even uitchecken.

 3. Eef says

  Verrassend dat je koekkruiden gebruikt hoewel dit volgens mij zorgt voor een heerlijk volle smaak. Erg mooi recept!

 4. petra says

  Ik heb dit recept gisteren geprobeerd voor de feestdagen, maar het is heel erg flauw. De smaak van het kruidenmengsel is redelijk, maar zou echt meer moeten zijn.

  • Brenda Kookt says

   Wat leuk dat je het recept getest hebt Petra. Een van de mensen die een plakje van mijn fricandeau at vond hem juist te gekruid.

 5. Gerda Wolfs says

  Hoi Brenda,
  ik heb de fricandeau met mosterd en rozemarijn gemaakt en iedereen vond het geweldig lekker. Ook de preisoep met roomkaas was een succes.
  Ik zal zeker nog meer recepten van jou uitproberen.

  Groetjes, Gerda

 6. Shama says

  Ik heb geen ovenschaal met deksel. Kan er dan ook een stuk aluminium folie over heen?

 7. FATIMA AYESHA says

  i like too much the receptes here¡¡¡ i am happy with these receptes, I AM FRO SPANISH, BUT THERE ARE A GOOGLE TRANSLATION¡¡¡