Gourmetten? Inspiratie!

Gourmettips 01

Gourmetten wordt vaak bestempeld als ouderwets en oubollig. Toch weet ik zeker dat veel van jullie deze Kerst het gourmetstel op tafel zetten. Gourmetten is namelijk gezellig, lekker en ideaal met kids omdat ze lekker zelf kunnen kokkerellen. En uit ervaring weet ik dat grote kinderen ook nog steeds van gourmetten houden ;)

Gourmetten kun je zo simpel of culinair maken als je zelf wilt. En omdat het zo gevarieerd is lust iedereen het. Ideaal met moeilijke eters ;)

In dit artikel laat ik gourmethapjes voorbij komen die nét even anders zijn. Vlees-, vis, vegetarisch, hapjes voor erbij én toetjes. In dit gourmet inspiratie artikel komen ze allemaal voorbij!

Vlees

‘Standaard vlees’ zoals stukjes biefstuk, gehakt cordon bleu, varkenshaas en kip doen het natuurlijk altijd goed, maar met een paar aanpassingen maak je het net even anders:

  • Hamburgertjes – Hamburgers saai? Nee joh, hier kun je juist ontzettend goed mee variëren. Met kruiden, maar ook door bijvoorbeeld brie, ananas of bacon met de hamburger mee te bakken.
  • My old time favoriet: de slavink! Dit is misschien standaard, maar extra lekker als je hem zelf maakt. recept
  • Kruid het vlees zoals kip en biefstuk bijvoorbeeld eens met een lekkere marinade.
  • Rol de stukjes kip na het marineren in spek recept
  • Denk ook eens aan wild:  hertenbiefstuk, eendenborstfilet…
  • Of puntjes (gemarineerde) ossenhaas, lam….

Vis

Naast vlees is vis ook heel erg geschikt om mee te gourmetten. Voordeel is dat je van vis vaak minder snel een opgeblazen gevoel krijgt. Vorige week gaf ik jullie al tips voor het gourmetten met vis (klik). Ik zet er nog een paar onder elkaar:

  • Gemarineerde zalm, panga of kabeljauw recept
  • Witvis gerold in spek recept
  • Bak de vis met een krokant korstje recept
  • Paneer de vis met een op smaak gebrachte paneermeel
  • Gamba’s (lekker in knoflookmarinade, pestomarinade of met een laurierblaadje)
  • Maak een klein spiesje met verschillende soorten vis. recept
  • Neem in plaats van kabeljauw of panga eens schelvis, tong, coquilles, verse tonijn, krab, inktvis of gekookte mosselen

Gourmettips 02

Vegetarisch

Naast vlees en vis zijn er natuurlijk ook vegetarische opties. Deze zijn niet alleen lekker voor de vegetariër, ook voor vis- en vleeseters zijn vegetarische hapjes een lekkere afwisseling

  • Een van mijn persoonlijke favorieten: de kaassoufflé (ook in trek bij vleeseters)
  • Courgette is veelzijdig én lekker. Denk eens aan: courgettepizza’s, courgette rolletjes of courgettefrietjes
  • Aardappeltjes zijn altijd goed, extra lekker als ze gekruid zijn (bijvoorbeeld deze of deze).
  • Of wat dacht je van de aardappelsterren bij de gourmet? (recept)
  • Gevulde of gemarineerde champignons of paddenstoelen (recept)
  • Maak groentekoekjes zoals met broccoli, zoete aardappel of rode kool
  • Denk ook eens aan groenten zoals pompoen, zoete aardappel en rode biet
  • Of maak een ‘groentemix’ zoals ik deed bij deze en deze traybake’s
  • Pannenkoekjes
  • Omelet (bijvoorbeeld met groenten erdoor, kruiden, kaas etc.)
  • Gepaneerde camembert of brie
  • Rösti rondjes (zie dit filmpje)
  • Maar zelf groenteburgers recept

Bijgerechten

Naast de dingen om te bakken is het ook lekker om bijgerechten en toppings te serveren om tussendoor te eten. Als het andere op de gourmetplaat ligt heb je ook wat om handen en te eten.  En daarbij extraatjes om mee te bakken of het vlees mee op te eten.

  • (stok)Brood met smeersels (denk naast de zelfgemaakte kruidenboter eens aan brie, paté, tapanade, hamsalade, kipsalade, tonijnsalade.. etc..)
  • Ook lekker om de brie op je broodje even te laten smelten op het gourmetstel
  • Salades (deze en deze zijn favoriet)
  • Toppings voor op vlees of vis zoals geraspte kaas, gorgonzola, paté, mozzarella en kruidenboter
  • Hartige taart (zoals deze of deze)
  • Serveer (warme) sauzen zoals satésaus, cranberrysaus, rode wijnsaus, pepersaus, champignonsaus
  • Zet kleine tortilla’s of wraps op tafel die gevuld kunnen worden

Toetje

Bij mij is er na het gourmetten meestal geen plaats meer voor een toetje ;)  Jammer, want er zijn zoveel lekkere toetjes mogelijk. Een paar tips:

  • Warm fruit met ijs
  • Kersen met slagroom
  • Gegrilde ananas
  • Plakjes banaan met suiker en likeur recept
  • Pannenkoekjes met kersen of ander warm fruit (voorbeeld recept met aardbeien)
  • Pannenkoekjes met chocolade en banaan

Nadeel van gourmetten is vaak dat de geur in huis blijft hangen. Mijn gouden tip voor vieze gourmetgeurtjes (is dezelfde als die van Roy Donders ;)): verwarm in een pannetje op het vuur een laagje schoonmaakazijn. Ik heb dit twee weken geleden nog gedaan en binnen 10 minuten was de vieze lucht geklaard.

En, pak je de gourmetstel er bij deze kerstdagen? Wat is je favoriet bij het gourmetten?
Mis je een essentiële tip in dit artikel? Laat het me weten!

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Priscilla says

    Wat een goede ideeën allemaal! Ik vind een stukje vlees altijd het lekkerst met gourmetten. Ik ben zelf altijd gek op een slavinkje, cordonbleu, en gemarineerd varkensvlees en biefstuk. Maar ik vind een stukje tonijn, gevulde champignons en gemarineerde aardappeltjes ook een heel goed idee :)

  2. Anniek says

    Dit komt echt precies op het juiste moment! Thuis bedachten we om dit jaar met kerst maar eens te gaan gourmetten, in plaats van zeg maar 2 dagen in de keuken te staan :) Wel wilden we wat bijzonders doen, en daar komen deze (vooral de vegetarische) ideetjes goed bij van pas. Leuk, en lekker!

    • Brenda Kookt says

      Super om te horen Anniek. Geniet van de gourmet deze kerst :)

  3. Kathleen says

    Wat een leuke website !
    Mijn vriend heeft net een gourmetstel gekregen van zijn moeder…zaterdag gaan we dus voor het eerst in ons leven ! ;) gourmetten met de kids.
    dank voor de lekkere recepten..we gaan hier zeker mee aan de slag !

    Groetjes, Kathleen

  4. Inge ten Hove says

    Zo wordt gourmetten nog leuker! Wat een mooie recepten. Nog een tip voor de vieze geur, wasverzachter met een beetje water in een pannetje op het vuur zetten, ruikt het hele huis lekker ❤️

  5. Wim says

    Hey Brenda,

    Heel mooi en educatieve blog, proficiat !

    Wij zijn zelf ook een blog over gourmetten begonnen, we doen reviews naar de beste gourmettetoestellen en binnekort gaan we ook recepten op onze blog zetten.

    Als je eens een kijkje wil nemen en/of eventueel ons wat tips wil geven :)
    http://gourmetpro.nl