How to: Crè­me brûlée

how to creme brulee txtVoor vandaag heb ik een hele lekkere how to gemaakt. Ik ga jullie stap voor stap laten zien hoe je zelf crè­me brûlée maakt. De lekkerste crè­me brûlée zelfs. Meestal als ik bij een restaurant crè­me brûlée neem valt het tegen. Deze niet!

Dit recept is van Gordon Ramsey himself. En deze heb ik  inmiddels meerdere keren gemaakt. Ik was van plan een variatie hierop te maken en deze met jullie te delen. Maar waarom zou je iets dat perfect is veranderen? Daarom deel ik vandaag het crè­me brûlée recept van Gordon Ramsey.

Het maken van crè­me brûlée kan lastig zijn. Daarom heb ik tijdens mijn bereiding stap voor stap foto’s gemaakt. Hiermee gaat het jullie ook lukken om tijdens het kerstdiner, of een andere gelegenheid, een overheerlijke crè­me brûlée op tafel te zetten.
p.s. na de stap voor stap foto’s heb ik het recept uitgeschreven.

how to creme brulee 01

Voor je begint is het handig om de ingrediënten alvast klaar te zetten.

Voor 8 personen heb je nodig:

  • 133 gram mascarpone
  • 266 ml ongeslagen slagroom
  • 180 ml melk
  • rasp van 1 citroen
  • 6 eidooiers
  • 75 gram kristalsuiker
  • rietsuiker

Naast de ingrediënten heb je ramekins of kleine ovenschaaltjes nodig, een grote ovenschaal, oven, pan met dikke bodem, mixer, garde, pollepel en eventueel een kerntemperatuurmeter en keukenbrander.

how to creme brulee 02

Mix de mascarpone met de slagroom plaats dit samen met de melk en citroenschil in een pannetje.

how to creme brulee 04

Verwarm dit mengsel tot net onder het kookpunt en laat het hierna even afkoelen.

how to creme brulee 06

Klop de eidooiers in een grote hittebestendige kom.

how to creme brulee 07

Warm de melk opnieuw op tot net onder het kookpunt en klop beetje bij beetje de melk door de eidooiers.

how to creme brulee 08

Giet het mengsel door een fijne zeef en giet het in de pan.

how to creme brulee 09

Klop de suiker er door.

how to creme brulee 12

Roer op zo laag mogelijk vuur met een houten lepel tot het mengsel aan de bolle kant van de lepel blijft hangen. Bij mij duurde dit ongeveer 15 minuten.

how to creme brulee 11

Verwarm de oven voor op 140 C.

Vet de ramekins of ovenschaaltjes in en plaats ze in een grotere ovenschaal. Voeg kokend water toe zodat de ramekins tot halverwege in het hete water staan.

how to creme brulee 13

Giet het custardmengsel in de schaaltjes.

how to creme brulee 14

Verwarm de creme brulee 1 uur in de oven.

how to creme brulee 15 how to creme brulee 16

Laat de schaaltjes afkoelen en vervolgens minimaal 1 uur opstijven in de koelkast. Langer mag ook. Je kunt de creme brulee tot dit punt voorbereiden. Je kunt ze ongeveer een dag in de koelkast bewaren.

how to creme brulee 17

Als het tijd is voor het dessert pak je de schaaltjes uit de koelkast. Bestrooi ze met een laagje rietsuiker.

how to creme brulee 18

Karameliseer het laagje rietsuiker met een keukenbrander, of plaats de schaaltjes in de oven even onder de grill. Serveer de crè­me brûlée hierna meteen.

how to creme brulee 21 how to creme brulee 20

Creme brulee

Crè­me brûlée

Bereidingstijd: 1 hour

Totale tijd: 2 hours

Aantal: 8 personen

Crè­me brûlée

Ingrediënten:

  • 133 gram mascarpone
  • 266 ml ongeslagen slagroom
  • 180 ml melk
  • rasp van 1 citroen
  • 6 eidooiers
  • 75 gram kristalsuiker
  • rietsuiker
  • Extra benodigd:
    • 8 ramekins of ovenbestendige schaaltjes
    • keukenbrander

Bereiding:

  1. Mix de mascarpone met de slagroom op. Breng dit mengsel samen met de melk en citroenschil in een pan met dikke bodem net onder het kookpunt. Laat het mengsel hierna even afkoelen.
  2. Klop de eidooiers in een grote hittebestendige kom. Verwarm de melk opnieuw tot net onder het kookpunt en klop beetje bij beetje de melk door de eieren. Giet het mengsel door een fijne zeef en giet het in de pan. Klop de suiker er door. Roer op zo laag mogelijk vuur met een houten lepel tot het mengsel aan de bolle kant van de lepel blijft hangen. Bij mij duurde dit ongeveer 15 minuten.
  3. Verwarm de voen voor op 140ºC. Zet de schaaltjes in een ovenslee of vaste ovenschaal en voeg kokend water toe zodat de ramekins er tot halverwege in staan.
  4. Verwarm de schaaltjes een uur in de oven. Laat ze hierna afkoelen op een rooster en vervolgens minimaal 1 uur opstijven in de koelkast. (langer mag ook)
  5. Als het tijd is voor het dessert haal je de schaaltjes uit de koelkast. Bestrooi ze gelijkmatig met rietsuiker en karameliseer dat met een keukenbrand of onder een hete grill. Serveer de crè­me brûlée direct.
https://www.brendakookt.nl/2014/12/09/creme-brulee/

Brenda Kookt Fijne Feestdagen 2014 03

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Sarah says

    Heerlijk! De receptennvan Gorden Ramsey ja vaak perfect dus dit zal ik zeker een keertje uitproberen.

  2. Maxime says

    Lijkt me lekker! leuk ook dat je meerdere foto’s van de bereiding er bij hebt staan.

  3. Emily van Kampen says

    Eerlijk gezegd heb ik nog nooit helemaal zelf crème brulee gemaakt (wel met een pakje, maar dat stelt niet veel voor). Het is wel wat complexer, maar wel onwijs lekker denk ik.

  4. Marjory says

    Hoi Brenda,
    Ik wil dit recept graag voor de kerst maken. Echter zie ik twee maal melk voorkomen. De ene keer moet die worden toegevoegd bij de mascarpone. En de andere keer bij de eidooiers. Snap ik niet zo goed. Moet de 180ml melk dam verdeeld worden? Zo ja, hoeveel?

    Ik hoop dat ik gauw antwoord krijg.

    Alvast dank voor de leuke recepten

    • Brenda Kookt says

      De tweede ‘melk’ gaat over het melkmengsel, dit verwarm je opnieuw. De melk hoef je niet op te delen in dit geval.

    • Brenda Kookt says

      Hoi Marjory, de melk hoeft niet verdeeld te worden. Ik bedoel bij de tweede keer dat het mengsel waar de melk doorheen zit opnieuw verwarmt.

  5. Helen says

    Brenda, ik heb vandaag de Crè­me brûlée gemaakt, hij is echt heerlijk ! Wat ik ook fijn vindt, is dat je het stap voor stap (met foto’s) hebt uitgelegd.

  6. Anne says

    Wat lijkt me dit lekker, ga het morgen maken!
    Ik was benieuwd hoe lang je het kan bewaren?

  7. Frank Beusekamp says

    Hallo Brenda,
    Kan je aangeven hoe groot de schaaltjes moeten zijn? Diameter en hoogte, ze zijn te koop in verschillende maten.

    Groet Frank

  8. Sophie says

    hi Brenda,

    Ook ik heb een paar kleine vragen voor je. Ik neem aan dat het halfvolle melk betreft en m-eieren?
    Hoe lang mix je bij fase 1? Of is het gewoon mengen van de ingrediënten alvorens te verwarmen?

    • Brenda Kookt says

      Ja en ja (qua melk en eieren). Niet te lang, tot het gemengd is zodat je het daarna kunt verwarmen.

  9. Anto says

    Gaat dit ook met de stoomoven???

  10. Marie-jose Aben says

    Hoi Brenda ,

    wat een duidelijk uitleg! Ik heb alleen een vraagde over de hoeveelheid.
    Ik wil dit namelijk voor 10 (of 12) personen maken.
    Kan ik dan de helft van de producten toevoegen, of is dit te makkelijk gedacht?
    Kun je mij hier mee helpen alstublieft?

    Groetjes Marie-José

    • Brenda Kookt says

      In dat geval kun je het recept x1,5 nemen, geen probleem. Succes, en eet smakelijk :)