Brenda Kookt!

Lekkere recepten, voor ieder wat wils!

  • HOME
  • RECEPTEN
  • VIDEO’S
  • INSPIRATIE
    • Brenda Tipt
    • Eetdagboekjes
    • Kooktips
    • Persoonlijk
    • Reports
    • Reviews
    • Overige foodinspiratie
  • WINKEL
  • ABOUT
  • CONTACT

Kerstfilmpje: 5 bijgerechten

7 december, 2014 | DOOR Brenda Kookt | 1 REACTIE

5x bijgerechten kerst collageSamen met foodievriendinnetjes Pauline en Sabine ben ik afgelopen week de keuken in gedoken! In de kookstudio van Dille en Kamille (Hello heaven!) hebben we voor jullie drie kerstfilmpjes opgenomen. Vandaag laat ik jullie ons eerste filmpje zien over kerst bijgerechten!

Het hoofdgerecht is minstens net zo belangrijk als het toetje. Naast een vlees- of visgerecht (of vegetarische variant) kun je meerdere bijgerechten serveren om het diner aan te kleden. In dit filmpje geven we je  5 tips voor lekkere bijgerechten die gemakkelijk zijn om te maken. Deze bijgerechten zijn allemaal goed voor te bereiden en hebben een korte bereidingstijd. Zo kun je je last minute richten op andere onderdelen van het diner.

 

Video: Kerst Bijgerechten

Klik hier als je de video niet kunt zien.

Wil je meer filmpjes zien? Neem dan een kijkje op mijn kanaal, hier staan al mijn video’s bij elkaar.
Neem ook een kijkje (en abonneer je) op de kanalen van Pauline en Sabine!

Scroll naar beneden voor de uitgeschreven recepten.
Let op: dit zijn bijgerechten, de hoeveelheden zijn afgestemd op meerdere bijgerechten per persoon.

 Bijgerechten 03

Gegratineerde witlof met prosciutto en kaas

Bereidingstijd 35 minuten

Ingrediënten voor 8 personen:

  • 8 stronkjes Witlof
  • 8 plakjes prosciutto
  • 8 plakjes belegen kaas
  • Boter of olie om de ovenschaal in te vetten

Bereiding:
Haal de stronkjes en buitenste bladeren van de witlof. Als je grote/dikke stronken hebt kun je ze het beste halveren zodat de porties niet te groot worden. Vet een ovenschaal in. Rol de stronkjes in prosciutto en leg ze naast elkaar in de ovenschaal. Leg de plakjes kaas over de stronken witlof heen. Verwarm de witlof 20 – 25 minuten in de oven op 180ºC.

Geroosterde pompoenpuree

Bereidingstijd 20 minuten en 40 minuten baktijd

Ingrediënten:

  • 1 flespompoen
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 theelepel gedroogde salie (vers mag natuurlijk ook)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • olijfolie

Bereiding:
Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de pompoen in parten en verwijder het zaad en de draden. Leg de parten pompoen met de schil naar beneden in de ovenschaal. Snijd de ui in parten en kneus de teentjes knoflook en voeg dit bij de pompoen. Bestrooi met blaadjes rozemarijn en salie, peper en zout en besprenkel met olijfolie. Rooster de pompoen 40 minuten in de oven. Schep met een lepel het vruchtvlees van de schil van de pompoen. Prak de zachte knoflook fijn en snijd de ui ook fijn. Roer dit alles door elkaar tot een mooie puree. Voeg eventueel een beetje warme melk bij de puree voor de juiste dikte.

Pommes duchesse

Bereidingstijd: 30 – 40 minuten en 25 minuten baktijd

Ingrediënten voor 8 personen

  • 1200 gram aardappelen
  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels  mosterd
  • 100 gram roomboter
  • zout
  • peper

Bereiding:
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in water met een snufje zout in 20 minuten gaar. Verwarm de oven voor op 180ºC, bekleed een bakplaat met bakpapier. Stamp de aardappelen met een pureestamper. Meng de eidooiers, blokjes roomboter, mosterd, peper en zout door het aardappelmengsel. Schep de puree in een spuitzak en spuit op de bakplaat mooie rozetten. Bak de pommes duchesse in 25 – 30 minuten goudbruin.

Traybake met spruitjes, champignons, bietjes en wortel

Bereidingstijd 10 minuten en 30 minuten baktijd

Ingrediënten voor 8 personen:

  • 150 gram spruitjes
  • 1 bakje champignons
  • 3 voorgekookte bietjes
  • 3 wortels
  • tijm
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200ºC, bekleed een bakplaat met bakpapier, of vet een ovenschaal in. Schraap de wortel en snijd in stukjes. Snijd de voorgekookte biet ook in stukken. Verwijder de buitenste blaadjes van de spruitjes en haal het kontje er af. Verdeel de spruitjes, champignons biet en wortel over de bakplaat of ovenschotel. Leg de takjes tijm er bij en bestrooi met peper en zout en besprenkel met olijfolie. Bak de traybake 30 minuten in de oven tot de groenten gaar zijn.

Groentekoekjes van rode kool met appel

Bereidingstijd 20 minuten

Ingrediënten voor ongeveer 16 groentekoekjes

  • halve rode kool (ik gebruikte rode kool bereid naar dit recept)
  • 2 appels
  • 2 theelepels koek en speculaaskruiden
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels bloem
  • zout en peper

Bereiding:
Rasp de appel en meng dit door de rode kool. Breng op smaak met koek- en speculaaskruiden, peper en zout. Meng de eieren met de bloem. Schep het rode kool/appel mengsel door het beslag en roer dit goed door. Bak hoopjes rode kool om en om aan in een koekenpan.
Tip: maak de hoopjes/pannenkoekjes niet te groot zodat je ze netjes kunt keren in de pan.

———————————————-

De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019 is inmiddels UITVERKOCHT. Omdat het zo snel is gegaan heb ik een andere toffe actie. Mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! bestel je nu voor € 17,50 (ipv de oorspronkelijke € 25,-).
 Klik hier voor meer informatie.

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt via Instagram (username @brendakookt) hier deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s.
Ook kun je me vinden op Facebook.

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Bekijk ook:

  • Eendenborst met rode biet (video)Eendenborst met rode biet (video)
  • Kerstmenu ZwangerproofKerstmenu Zwangerproof
  • Kerstmenu VisKerstmenu Vis
  • Kerstmenu – VleesKerstmenu – Vlees

Filed Under: Bijgerecht, Filmpjes, Kerst Tagged With: bijgerechten kerst, filmpje, kerst, kerst bijgerechten, kerst recept, kerstfilmpje, kerstgerecht, kookfilmpje, recepten kerst, tip kerst, video

<< Serranohamkroketjes
Schnitzelrolletjes met brie en cranberry >>

REACTIES

  1. Karin says

    7 december, 2014 at 15:10

    Wat een ontzettend leuk en duidelijk filmpje! Hele duidelijke uitleg waar je iets aan hebt! Ik hoop dat jullie dit ook gaan doen met hoofdgerechten; dan kan het kerstdiner niet meer mislukken! :-)

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GA SNEL NAAR:

WELKOM

Hoi! Leuk dat je langskomt bij BrendaKookt.nl!
Brenda Kookt staat voor lekkere recepten, voor ieder wat wils. Ik wil je laten zien dat koken leuk is en dat het niet moeilijk en ingewikkeld hoeft te zijn om een lekker maaltje op tafel te zetten.

Op mijn foodblog worden uiteenlopende recepten afgewisseld met kooktips en reviews van kookboeken, restaurants en meer.
Ik hoop dat ik je kan inspireren om de keuken in te duiken. Kijk lekker rond, en eet smakelijk!

WINKEL

NIEUWSTE VIDEO

BEKIJK OOK

INSTAGRAM

  • Door alle zonnige skifotos van de afgelopen week heb ik
  • Wil je dit weekend aan de bak? Ga dan voor
  • Hi there! Stond ik vanmiddag ineens gezellig in de keuken
  • Wat gaan jullie doen op deze ZONdag?  Heerlijk zon
  •  Voor deze foto! Hier wil je toch een plakje
  • Gnocchi! Als je het nog nooit gegeten hebt staat er
  • Valentijn Vertel eens doen jullie er aan?  Als je
  • Pannenkoekenlovers opgelet!  Vandaag deel ik een variatie op mijn
  • Van die simpele gerechten die vroeger regelmatig op tafel stonden

ZOEK OP CATEGORIE

FACEBOOK

Brenda Kookt

MELD JE AAN

MEEST GELEZEN

Pannenkoeken (basisrecept)
Wortelcake met pistache
Makkelijke maaltijd
Recepten

VOLG BRENDA KOOKT

       


Designed by Eunoia Studio | Development by Bamboo Media

BLOG

Blog
Recepten
Adverteren
Disclaimer
Privacy & cookies

OVER MIJ

About Brenda
Contact
Persoonlijk
In de media

VOLG BRENDA KOOKT

       


Design by Eunoia Studio | Development by Bamboo Media

BLOG

Blog
Recepten
Adverteren
Disclaimer

OVER MIJ

About Brenda
Contact
Persoonlijk
In de media
Naast chocolade koekjes verzamelt Brenda Kookt ook digitale Cookies. Klik op 'Meer informatie' voor de privacy- & cookieverklaring.OKMeer informatie