Quiche van boerenkool

Quiche met boerenkool txt

Er zijn mensen die aan het einde van de zomer nog zo lang mogelijk lichte zomerse gerechten maken. Ik kan juist niet wachten om de eerste warme herfst- en wintergerechten te eten. Ovenschotels, stampotten, stoofschotel en boerenkool, ik vind het heerlijk! Eind augustus at ik de eerste herfststamppot, in september ging ik voor warme soep en in oktober at ik boerenkool. Met worst.

Ik ben dol op de zware Hollandse pot en daarom werd het tijd voor een variatie op de welbekende boerenkool met worst. Ik maakte deze quiche en dat was een toppertje. Een topper die de komende winter nog vaak op mijn bordje zal liggen.

Ik had verwacht dat de taart misschien te zwaar zou zijn en te ‘boerenkoolachtig’ als je begrijpt wat ik bedoel. De taart kan ik niet bepaald een licht gerecht noemen maar qua boerenkoolachtig viel het me reuze mee. Deze taart is niet té boerenkolig, maar precies goed. Door het eimengsel is de taart ook niet droog en daarmee dus een ideaal gerecht voor deze wintermaanden.

Als je de taart met een kom soep serveert heb je meer dan genoeg.

Quiche met boerenkool 01

Quiche van boerenkool

Bereidingstijd 30 minuten en 30 minuten baktijd

Ingrediënten voor 4-5  personen

  • 500 gram boerenkool
  • bouillonblokje
  • rode peper
  • 1 ui
  • 100 gram zongedroogde tomaatjes
  • 5 eieren
  • 3 eetlepels bloem
  • snuf zout
  • 100 gram geraspte kaas
  • 400 gram rookworst (eventueel 100 gram rookworst vervangen door uitgebakken spekjes)
  • 6 plakjes deeg voor hartige taart (ontdooid)
  • 2 eetlepels paneermeel
  • olie om in te vetten

Extra benodigd quiche- of springvorm en aluminiumfolie.

Bereiding:

Kook de boerenkool in een laagje water met het bouillonblokje in 10 – 15 minuten gaar.

Snipper de ui en snijd het pepertje fijn en bak dit even aan in een koekenpan met olijfolie.
Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes. Snijd de rookworst in plakjes.

Roer de eieren los en meng het met de bloem, geraspte kaas en een beetje zout.

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Giet de boerenkool af, zorg dat er zoveel mogelijk vocht uit de kool loopt.
Meng de boerenkool met de ui/peper, tomaatjes, 1/3 van de gesneden stukjes worst (de rest houd je nog even apart) en het eimengsel.

Vet de bakvorm in en bekleed het met deeg. Strooi de paneermeel over de bodem. Verdeel de boerenkoolvulling over het deeg en beleg dit met plakjes worst.

Bak de taart in 30 minuten gaar. Bekleed de taart tijdens het bakken met aluminiumfolie zodat de plakjes worst niet aanbranden of taai worden.

 

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Charlotte says

    Wat een leuke variatie met boerenkool! Hier in de winter en herfst ook veel stamppotten op tafel… Zou ik de rookworst ook kunnen vervangen door bijv. gehakt? Rookworst hoef ik bij manlief niet op tafel te zetten namelijk… jammer! Bedankt! Groetjes, Charlotte

    • Brenda Kookt says

      Ja dat kan zeker. Wel zou ik het gehakt dan door de boerenkool mengen, en niet bovenop.

  2. Ineke says

    Wij hebben hem vandaag gemaakt en het smaakte erg lekker.
    We hebben er met z’n drieën van gegeten en toen was hij ook echt op.!!

    • Brenda Kookt says

      Dan hebben jullie er goed van gegeten zeg :) Wij hebben er met zijn 2en drie keer van kunnen eten.

  3. Esther says

    Lekker! Echt een aanrader! Wij hebben net met z’n tweeën de helft opgegeten :)
    De paneermeel hebben wij op de bodem gedaan voordat het mengsel er in ging, dat stond niet bij de bereiding.. Misschien nog even toevoegen?

  4. Jolanda says

    Wanneer moet ik het geklopte ei mengsel toevoegen ?

    Ik heb het recept steeds weer opnieuw gelezen , maar ik kan t niet vinden.

    Groetjes

    • Brenda Kookt says

      Hi Jolanda, het staat in deze zin: ‘Meng de boerenkool met de ui/peper, tomaatjes, 1/3 van de gesneden stukjes worst (de rest houd je nog even apart) en het eimengsel’.

      • Monique says

        Wat moet je met de paneermeel doen? Op de bodem strooien voordat het mengsel er ingaat, zoals Esther (15 nov.) aangaf?

        • Brenda Kookt says

          Hoi Monique, de paneermeel strooi je inderdaad over de bodem. Zo voorkom je dat de taart ‘nat’ wordt. Ik zie nu dat het er inderdaad niet bij staat. Voeg het meteen toe.

  5. Wilma says

    Bladerdeeg gebruikt omdat ik geen deeg voor hartige taart had. Verder het recept gevolgd. Zo lusten wij wel vaker boerenkool… wat een heerlijke quiche!

  6. Yvette says

    Hoi Brenda!

    Wij gingen dit heerlijke gerecht maken maar toen die uit de oven kwam vloeide zo al het ei uit de taart. Die was nog helemaal rauw… Weet jij misschien waar dit aan ligt?

    Groetjes

    • Brenda Kookt says

      Wat vervelend Yvette, echt jammer. Misschien had hij nog even langer gemoeten zodat het ei kon stollen. Helaas is geen enkele oven hetzelfde, dat is het lastige.

  7. Anita says

    Wij zijn ook met z’n 2-en en hebben nog veel over. Kan ik de quiche invriezen? Zodat ik er nog een keer van kan eten?

    • Brenda Kookt says

      Ja dat kan zeker Anita, dat heb ik ook gedaan. Na het invriezen kun je het het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast. En daarna opwarmen in de oven.

  8. Jamie says

    Hij was heerlijk! Ik vond het alleen nog erg nat na 30 min dus hier heeft de quiche nog een half uurtje extra in de oven staan en toen ook het folie eraf gehaald

  9. Linda says

    Ziet er goed uit. Ga ik van de week eens proberen.
    Heb echter vaker wel het probleem met quiches dat ze te nat zijn/blijven (de bodem dus). Heb je tips om dit te voorkomen?

    • Brenda Kookt says

      Dat probleem heb ik ook gehad. Je kunt bijvoorbeeld paneermeel op de bodem strooien om een natte vulling te voorkomen. Of bloem toevoegen aan het mengsel. Bij dit recept is dat al gedaan :) Dus als het goed is, is deze quiche niet te nat.

  10. edith says

    Hoi,

    Ik ga dit recept zeker ook maken. Ik bak de bodem meestal zo’n 15 tot 20 min voor om een natte bodem te voorkomen.

    Groetjes.

  11. Mascha says

    Hoi Brenda,

    Kan ik deze taart de avond van tevoren maken? En indien ja, op welke temperatuur kan ik de taart dan het beste de volgende dag opwarmen?

    • Brenda Kookt says

      Hi Mascha, dat kan. De quiche kun je de eerste keer dan het beste iets korter bakken. De tweede keer zou ik hem op 180 C opwarmen.

  12. Ohmydish says

    Ha Brenda, wat apart en creatief! Nog nooit gezien, maar wil het zeker eens proberen :)

  13. Suzanne says

    Hoi Brenda,

    Dit lijkt me erg lekker! Eén vraagje (misschien een beetje dom): moet je de rookworst eerst koken voor je ‘em in plakjes snijdt?

    • Brenda Kookt says

      Hoi Suzanne, nee dat hoeft niet. De rookworst wordt warm in de oven.