Spitskoolstamppot

Spitskoolstamppotje txt

Spitskool! Een groente die ik tot 7 jaar geleden nog nooit gegeten had. Bij mijn schoonfamilie heb ik het ‘leren eten’, spitskool staat daar regelmatig op tafel. Inmiddels neem ik vaak een spitskool mee in mijn winkelwagen, want wij eten inmiddels ook regelmatig spitskool. (Meestal deze schotel )

Nu het herfst is ben ik eens weer van de stamppotten en dus moest de spitskool er ook aan geloven. Er moest een spitskoolstamppot gegeten worden. Met worst.

Het is een vrij basis spiskoolstamppot geworden, maar wel een hele lekkere. Zo lekker dat wij hem twee dagen achter elkaar gegeten hebben. Dat zegt genoeg toch?

Spitskoolstamppotje 02

Spitskoolstamppot

Bereidingstijd 35 minuten

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 spitskool
  • 1 kilo aardappelen
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • snuf cayennepeper
  • snuf zout
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • 1 paprika
  • 1,5 eetlepel mosterd
  • 1 rookworst

Bereiding

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in 20 – 25 minuten gaar. Giet de aardappelen hierna af, maar bewaar een  kopje van het kookvocht.

Snijd de spitskool over de lengte doormidden, verwijder de harde kern en snijd de kool in reepjes. Verwarm een wok of hapjespan met olie op het vuur en bak de ui met de uitgeperste knoflook hierin kort aan. Voeg de spitskool er bij en bak het op middelhoog vuur  mee tot de spitskool mooi zacht en gaar is. Breng de spitskool op smaak met cayennepeper, zout en ketjap.

Snijd de paprika in reepjes en bak dit kort even mee met de spitskool.

Verwarm de rookworst in de magnetron of een pan met heet water.

Stamp de aardappelen fijn en meng dit met de mosterd, voeg een beetje kookvocht toe zodat het mengsel mooi zacht wordt.
Snijd de worst in plakjes en meng dit samen met het spitskoolmengsel door de aardappelen.

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Karin | la vie de Karin says

    Heerlijk, ik ben gek op stamppot, deze hebben wij alleen nog nooit geheten! Ik ga hem zeker een keer proberen!

  2. Elles says

    Heerlijk hoor, ik doe de spitskool altijd roerbakken met kerrie! En eventueel met spekjes erdoor.

    • Brenda Kookt says

      Dat doe ik ook! Zonder kerrie, maar met spekjes en ui. Op het bord doe ik er dan een beetje ketjap door.

  3. Willemijn says

    Jaaaa, lekker! Ben dol op spitskool. Deze variant van jou ga ik ook eens proberen. :)

  4. kelly says

    Lekker hoor! Ik ga deze ook binnenkort eens maken, maar dan met rozijntjes, gehakt en bovenop wat parmezaanse kaas :) :P

  5. MaaN says

    Lijkt me erg lekker!!

  6. Annemarie says

    Lekker hoor! Echt piratenvoedsel volgens mijn zoontje van 4. We hebben er lekker van zitten smullen ;)

  7. Gert Pieter says

    Ga ik proberen!

  8. Judith says

    Ik ga hem vanavond maken.
    Ik roerbak hem altijd met kerrie en gehakt en aardappelpuree.
    Maar nu ik deze variant zie, ga ik deze proberen!!

  9. Els says

    Ga hem morgen maken, ziet er heerlijk uit, we zijn met z’n tweeën dus eind van de week
    een keer niet koken helemaal top

  10. Marijke says

    Vandaag gemaakt. Heerlijk. Had er nog wat zelfgemaakte sambal doorgegaan en een scheutje gembersiroop

  11. Onno says

    Beste Brenda,

    Nieuwsgierig als ik ben op eet-gebied heb ik deze stampot gemaakt.
    Ik ben dol op stampot en spitskoolstamp op deze manier is heerlijk!
    Deze gaat zeker weten vaker op tafel komen :-)

    Groet, Onno.

  12. monique says

    vraagje moet de spitskool perse geroerbakt worden (ik heb 2 zakken kant en klare spitskool in de vriezer liggen en zo stampot lijkt me wel lekker alleen ik dacht dat je bv net zoals boerenkool of hutspot de spitskool op de aardappelen in de pan mee moest laten koken..

    • Brenda Kookt says

      Je kunt spitskool ook met de aardappelen mee laten koken. Maar persoonlijk vind ik het meer smaak hebben als het geroerbakt is.

  13. Maria says

    We hebben vandaag genoten van de stamppot. Ik vond het een lekker makkelijk recept. Bedankt Brenda

  14. Samera says

    Wij gaan deze recept vandaag eten. Toch ff een vraagje, moet er ook zout bij de aardappelen als ik ze ga koken? Kijk ernaar uit om dit te gaan eten hihi…

    • Brenda Kookt says

      Hoi Samera, als je het zelf lekker vind om aardappelen te koken met zout kun je dat doen. Zelf doe ik dat eigenlijk nooit.