Aioli, oftewel knoflookmayonaise, is ook iets dat bij de tapas niet mag ontbreken. Ik geef je mijn recept voor een snelle aioli, succes gegarandeerd.
Je kunt de basis (mayonaise) zelf maken met olie en een eidooier. Ik heb er in dit geval voor gekozen om een goede mayonaise als basis te gebruiken. Dit omdat er tijdens mijn tapasavondje ook een zwangere vriendin bij was. Het leek me veiliger om voor gekochte mayonaise te gaan in plaats van zelfgemaakte. Al zijn daar natuurlijk ook eidooiers in verwerkt.
Deze spread is lekker fris door het toevoegen van de citroenrasp. En daartegenover geeft de tabasco net een beetje extra pit. Hierdoor krijgt de saus een andere dimensie dan de standaard variant.
Snelle Aioli
Ingrediënten:
- 6 eetlepels mayonaise
- 2 teentjes knoflook
- rasp van 1 biologische citroen
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- 2 theelepels mosterd
- scheutje tabasco
- zout en peper
Bereiding:
- Pers de knoflook uit en rasp de citroen met een fijne rasp.
- Meng de mayonaise met knoflook, citroenrasp, olijfolie, mosterd en tabasco en breng op smaak met peper en zout.
- Proef de aioli en bepaald of je extra zout en peper moet toevoegen.
Gebruik deze knoflookmayonaise als smeersel op een stokbroodje, om in te dippen of als sausje bij bijvoorbeeld de patatas bravas (klik voor recept).
Bewaaradvies: bewaren in een afgedekt bakje in de koelkast.
Dementie = dimensie. Oeps
Inderdaad, Oeps! ;)
Lekker! En heel makkelijk als je het met kant en klare mayonaise maakt.
Lekker :)
Lijkt me erg lekker Brenda. Idd door de toevoeging van citroenrasp, mosterd en tabasco, welke geen van drieen in kant en klaar gekochte aoili zitten! Ik ga het zeker uitproberen want van de gekochte word ik niet blij. Ik vind die echt niet lekker, dus ik ben heel blij met je vernieuwende vesie ervan. Bedankt voor het recept.
Liefs, Marja. :-)
Handig! Ik heb dit afgelopen vrijdag op n terrasje nog gegeten en wilde dit graag eens zelf maken, want dit is zoooo lekker! Thanks voor het delen van jouw versie :-)
wat jij maakt is dan knoflooksaus en GEEN aioli echte aioli zo als de naam al zegt is simpelweg oli en knoflook en daar zit dus absoluut geen mayonaise in
Ik ben helemaal weg van aioli. Vorig jaar zo vaak aioli gebruikt met bbq’en! Nu wil ik het ook echt wel eens zelf gaan maken! Bedankt voor het recept.
Hallo Brenda,
Welke mayonaise is het beste te gebruiken om deze aioli te maken ?
Groetjes
Ik ben gek op Zaanse mayo, maar een andere variant mag ook hoor
Wat voor mayonaise gebruik je hiervoor?
Bij de lidl hebben ze citroenmayonaise, is zeer geschikt hiervoor.
Hoi Brenda,
deze aioli kreeg gisteren grote complimenten! Hij is heerlijk. Hij lijkt mij echter wel een caloriebom met mayonaise en dan ook nog twee eetlepels olijfolie erin.
Ik denk de volgende keer toch twee eetlepels kookroom light te doen, of zou dat de smaak heel erg veranderen…….?
Sterkte voor jou met de laatste loodjes.
Wat leuk om te horen. Dit veranderd de smaak, en structuur wel. Maar proberen kan altijd, zou ik zeggen :)
Dank je wel!
Hoi Brenda, heerlijk mijn man vindt aioli normaal niet lekker maar deze vindt hij heerlijk. Je hebt altijd leuke en makkelijk te maken recepten. Gr Conny
Zo-even gemaakt. Smaakt heerlijk.