Patatas Bravas

Patatas bravas txt

Hi! Vandaag trappen we een nieuwe week af, en dit is een extra leuke week op BrendaKookt.nl. Het is namelijk tapasweek! De hele week staat in het teken van tapas en dus deel ik dagelijks overheerlijke tapasrecepten met je. We trappen af met een gerecht dat typisch een Spaanse tapas is: Patatas Bravas!

Als je eens tapas hebt gegeten bij een tapasrestaurant dan stonden de patatas bravas vast ook op de kaart. Het is een klassiek Spaans tapasgerecht. Traditionele Patatas bravas zijn gefrituurde aardappeltjes in een pittige tomatensaus. Mijn recept voor patatas bravas is net iets anders.

In plaats van te frituren bakte ik de aardappeltjes in de oven en de hete tomatensaus heb ik achterwege gelaten. Gerookte paprikapoeder en chilivlokken geven bij mijn versie de pit aan de aardappeltjes. En ja, ik schil de aardappelen niet.

De aardappeltjes zijn super lekker. En extra lekker als je de aardappeltjes serveert met een beetje aioli.

Als onderdeel van een tapasmaaltijd is dit recept voldoende voor 6-8 personen. Als je de patatas bravas serveert als bijgerecht is deze hoeveelheid voldoende voor 4-5 personen. Want ja, deze aardappeltjes zijn niet alleen lekker als tapas, ik kan in mijn eentje een hele schaal op als het moet (als het mag)…

Patatas bravas 02

Patatas Bravas

Bereidingstijd: 15 minuten en 30 minuten oventijd

Ingrediënten (voor 6-8 personen, tapas gerechtje)

 • 800 gram aardappelen
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1,5 theelepel gerookte paprikapoeder (de spaanse)
 • 2 teentjes knoflook
 • zout
 • chilivlokken
 • 2 theelepels verse (of gedroogde) rozemarijn

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Boen de aardappelen onder de kraan schoon. Snijd de aardapelen in parten door ze over de lengte te halveren en de aardappelhelften weer in de lengte door te snijden.

Meng in een kommetje de olijfolie met uitgeperste knoflook, paprikapoeder, zout, chilivlokken en rozemarijn.
Giet de olie over de aardappelpartjes en meng dit goed door (dit gaat het beste met de handen)

Verdeel de patatas bravas over de bakplaat en bak ze 25-30 minuten in de oven tot ze gaar en mooi bruin zijn.

Serveer de patatas bravas met een goede mayonaise of aioli.

 

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Marijke says

  Ik was onlangs in Barcelona in een tapasrestaurant met verschillende kraampjes. Ik verlekkerde me al op de patatas bravas, maar dat kraampje was spijtig genoeg gesloten. Ik vind het nog altijd jammer dat ik dat nooit heb kunnen proeven, maar vanaf nu maak ik het gewoon zelf!

 2. Maaike says

  Ik kijk nu al uit naar deze week, hij begint in ieder geval goed!

 3. Willy says

  ik ben heel nieuwsgierig naar je andere recepten Brenda… ik heb de patatas Bravas op mijn foon opgeslagen daar kan ik mee aan de slag…mmmmm muye bien

 4. Fleur says

  Lekker! Ik ben zo benieuwd naar de typische ‘patatas bravas’ saus die er altijd bijzit! In spanje kun je namelijk vaak kiezen tussen ‘Patatas con aïoli’ en ‘Patatas bravas’, waar dan zo’n lekker pittig rood/roze sausje bij zit! Heb je daar ook een recept van?

 5. Tamar says

  Deze zijn echt heerlijk. Ik heb net tapas gemaakt, er waren super veel hapjes maar iedereen vond deze toch echt het lekkerst. Top!!

  Citaat

  “Wow, de smaken goed, vooral voor hoe ze er uit zien.”

 6. Sanna says

  Ik ga deze vanavond maken, ik ben benieuwd!

 7. Rianne says

  Wat voor aardappelen gebruik je bij dit recept? Kruimig of vastkokend?

  • Brenda Kookt says

   Liefst vastkokende aardappelen zodat ze niet kruimelig worden of uit elkaar vallen.

 8. Rosa says

  Dit recept wil ik graag proberen. :)
  Moet ik de zoete of pittige Spaanse paprikapoeder gebruiken?

 9. Fred Jansen says

  om de partjes aardappel goed te mengen met olie en kruiden doe ik altijd alles in een plastic pedaalemmer zak, bind hem dicht als een ballon met lucht en schud dan alles goed door elkaar, daarna de bovenkant van de zak open knippen en uitstorten in bakblik bekleed met bakpapier, handen blijven schoon en je kan het geruime tijd in de zak laten en dat scheel je heel wat schalen, ik doe dit ook zo met salade.