Ontbijtmuffins met peer

Ontbijt muffins met peer txt

Ik ben een hele goede ontbijter, dit ben ik altijd al geweest. Voor mij is het geen probleem om ’s morgens vroeg iets te eten. Ik vind het juist heerlijk, een goed begin van de dag.

Ontbeet ik vroeger altijd met brood en daarna voornamelijk met crackers, tegenwoordig eet ik het liefste yoghurt met homemade granola (het liefst deze) en fruit. Hierop kom ik de ochtend het beste door.

Maar ik houd er ook van eens wat anders te doen en mezelf lekker te verwennen bij het ontbijt. Je kunt je dag toch niet beter beginnen dan met een goed ontbijt?
Vooral in het weekend neem ik het er van. Ik kan echt genieten van een eitje, croissantje of goed belegd afbakbroodje. Maar ook pannenkoekjes (gezond en iets minder gezond) staan hier regelmatig op tafel. Per direct voegen we ook deze ontbijtmuffins met peer toe aan het assortiment met verwen ontbijtjes. Té lekker, zo begint je dag met een ware traktatie.

Deze ontbijtmuffins met peer zijn heer-lijk. Omdat het ontbijtmuffins zijn heb ik de suiker er even uitgelaten. Door de kaneel en een beetje honing zijn ze ondanks het ontbreken van de suiker erg smakelijk en de yoghurt maakt ze lekker zacht.

Lauw-warm als ze net uit de oven komen zijn ze het lekkerste, maar afgekoeld waren de laatste paar bij mij ook op voor het wist. Door de kaneel en de peren zijn de muffins perfect voor de herfst, dus houd dit recept bij de hand als je trek hebt in een lekker verwenontbijtje..

Ontbijt muffins met peer 01

Ontbijtmuffins met peer

Bereidingstijd 20 minuten en 20 minuten baktijd

Ingrediënten voor 12 muffins:

 • 2 peren
 • 2 eieren
 • 75 gram fijngemalen haver (havermeel)
 • 150 gram bloem
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 100 ml yoghurt
 • 3 eetlepels honing
 • halve theelepel kaneel
 • 2 theelepels vanille essence
 • 2 eetlepels olie
 • snuf zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C, bekleed een muffintray met bakingcups. Vet de cups licht in met een bakspray of olijfolie.

Meng de fijngemalen haver met bloem, bakpoeder, zout en kaneel (de droge ingrediënten). Meng in een andere kom de eieren met yoghurt, honing, vanille essence en olie. Roer beide kommen door elkaar zodat het gemengd is (roer niet té lang).

Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd de peren in blokjes. Meng de blokjes peer door het beslag.

Schep in iedere bakingcup met een ijslepel een bol van het beslag. Bak de muffins 15 – 20 minuten in de oven.
Lauw-warm zijn ze het lekkerste, maar koud zijn ze ook op voor je het weet.

 

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Lianda says

  Dit lijkt me echt lekker!
  Heb ze zelf wel eens met appel en een andere met rood fruit gemaakt. Maar peer lijkt me ook erg lekker! Zeker een keertje proberen! ^-^

 2. monique says

  Klinkt heel lekker! ) Ik ga dit een keer proberen, ik ben heel benieuwd en ik ben gek op peren!

 3. Kim says

  Dat lijkt mij heerlijk! :) Ga ze dit weekend maken.. Kun je de bloem ook vervangen door wat anders?

  • Brenda Kookt says

   Je kunt ook spelt- of amandelmeel gebruiken. Ook kun je het helemaal vervangen door havermeel, dan worden ze wel compacter (zwaarder op de maag) en minder luchtig.

 4. Angelina says

  Ohh ik ben echt een slechte ontbijter haha! Maar dit lijkt me heerlijk..

  • Brenda Kookt says

   Zeker een keer proberen, misschien ben je dan ineens een hele goede ontbijter ;)

 5. nicole says

  Klinkt heerlijk. Ik maak ze vaak met appel of bessen. de vlg keer dus deze.

 6. Jolet says

  Hmm, dat lijkt me echt heerlijk! Ik hou van de smaak van peer!

 7. Patricia says

  Ik had geen havermeel in huis, dus heb ik tarwemeel in plaats daarvan gebruikt. Iets langer in de oven gehad (zo’n 25 min).
  Ze zijn goed gelukt en óók lekker!

 8. Ramona says

  Mooi foodblog!

  Even geleden heb ik deze muffins gemaakt op basis van amandelmeel. Prima gelukt! Iets minder peer gebruikt. Ik had er mini muffins van gemaakt, ideaal voor de kids en als een “zomaar” lekkernij om uit te delen in de klas ;-)

   • Ramona says

    Zeker! De muffins waren een absoluut succes!

    Oh ja, omdat ik geen naturel yoghurt in huis had, heb ik biologische vanille yoghurt gebruikt. Dit gebruiken we altijd icm home made muesli ;-)

    Inmiddels zijn ze allemaal op, absoluut voor herhaling vatbaar! Bedankt voor het recept :-D

 9. Gerike says

  Dit zijn de lekkerste ontbijtmuffins die ik tot nog toe heb gevonden. Ik vind het heerlijk, ontbijten met een muffin, net of je cake eet.

  • Brenda Kookt says

   Wat goed om te horen Gerike! Ik krijg er zelf ook meteen weer trek in :)

 10. Tonnie says

  hai Brenda
  een vraagje over de ontbijtmuffins met peer daar staat
  150 gram bloem maar kan ik ook in plaats van de bloem havermout gebruiken.
  groet Tonnie

  • Brenda Kookt says

   Ja dat kan Tonnie, in dat geval zou ik de havermout fijn malen zodat er een havermeel ontstaat. De muffin wordt dat wel compacter, minder luchtig.

 11. Ramona says

  Inmiddels alweer enige tijd geleden dat ik deze lekkere en voedzame muffins voor mijn kids gemaakt heb…
  Deze keer alleen havermeel gebruikt om uit te proberen…
  En stukjes appel ipv peer.
  Ze zijn goed gelukt. Omdat het havermeel veel vocht absorbeert, was het deeg goed stevig…ondanks de stevigheid, zijn ze goed gerezen…
  Nu zou ik ze, op basis van alleen havermeel, minder compact willen hebben…wat zou ik aan vocht kunnen toevoegen?

  De muffins gaan morgen mee naar school, zodat mijn jongste zoontje kan uitdelen :-D Ik ben benieuwd hoe ze in de smaak vallen! Blijft een risico om te kiezen voor “anders” bij kids….vele zijn het “zoet, zoete” gewend van de geraffineerde suikers…. Duimen maar!

  Hartelijke groeten van,

  Ramona :-D

  • Brenda Kookt says

   Wat leuk om te horen Ramona, ben benieuwd of de muffins bij de andere kids ook in de smaak gaan vallen. Je zou misschien een extra ei toe kunnen voegen om ervoor te zorgen dat het deeg minder stevig is. En anders een klein beetje melk.

   • Ramona says

    Of de kids van school de muffins lekker vonden kan ik helaas niets over zeggen…traktatie wordt mee naar huis gegeven, zodat ouders zelf kunnen kiezen of hun kind het mag eten (ivm mogenlijke allergieën)…. However…. Mijn kids vonden ze toch wel lekker ;-)

    Volgende keer kies ik voor extra melk om een minder compact deeg te krijgen.

    Deze ochtend weer gemaakt! Deze keer een combinatie van biologisch speltbloem en spelt volkorenmeel… Tevens 50ml havermelk toegevoegd en een flinke hand vol rozijnen. De rozijnen eerst laten wellen in een bakje met kokend water. Op het laatste toegevoegd door het deeg…resultaat: heerlijk luchtige en zeer goed gerezen muffins met een lekker luchtige bite en een lekkere zoete smaak van de rozijnen! :-D

 12. Nancy says

  Ik heb de muffins gemaakt. Ze zijn heel lekker van smaak. Ik had echter één probleem, ze bleven in de papiertjes kleven. Het was echt moeilijk om ze los te krijgen. Er bleef telkens wat muffin kleven aan het papiertje wat nogal vervelend is. Hoe zou dit komen.? Ik maakte dit nog niet eerder mee met andere recepten.