Ga naar de inhoud

(food) Tips Ameland

Tips Ameland 11

Nadat we Friesland hadden bezocht (als je het gemist hebt, lees hier meer over onze trip) gingen we zelf een paar dagen door naar Ameland. We waren in de buurt, en ik wilde altijd nog een ander Waddeneiland dan Texel en Terschelling bezoeken dus dit was een mooie kans die we met beide handen aangrepen.

Ameland is een heerlijk eiland waar je (of in ieder geval ik) het gevoel hebt echt even weg te zijn van Nederland.

Het eiland heeft vier dorpjes: Nes is het grootste dorpje en hier is de meeste ‘reuring’. Maar ook de andere dorpjes zijn wat mij betreft een bezoekje waard. De dorpjes Ballum, Hollum en Buren zijn vergeleken Nes een stuk kleiner, maar wel gezellig. In ieder dorpje vind je een paar winkeltjes en terrasjes.

Nadat we in Friesland veel culinaire dingen hadden gedaan en onze dagen best druk waren wilden we op Ameland juist even relaxen. Even niets moeten. Tijdens ons bezoek heb ik een aantal tips verzameld voor als je op Ameland bent. Het woord ‘Food’ staat expres tussen haakjes, deze tips zijn namelijk niet alleen handig als je gericht bent op eten maar ook als je Ameland bezoekt om een andere reden. Ik vertel je graag wat je op Ameland niet mag missen.

Ben je ook wel eens op Ameland geweest, heb je andere tips? Laat ze achter bij de comments!

Tips Ameland 01

Huur een fiets

De eerste stap als je de veerboot van Holwerd naar Ameland hebt verlaten: huur een fiets! Het eiland is niet groot, en daarom is een fiets ideaal. Omdat we maar twee nachtjes op Ameland verbleven vonden we het niet nodig om de auto mee te nemen het eiland op (voor de auto betaal je ook extra op de boot). We besloten fietsen te huren, en dat bleek de ideale manier om het eiland te verkennen.

Als je vanuit de boot op het eiland komt kun je niet om het fietsverhuurbedrijf heen. Als je net zoals ons (iets te veel) bagage mee hebt kun je dit gratis naar je verblijf laten brengen. Op deze manier kun je direct bij aankomst het eiland verkennen en hoef je niet te wachten tot je in je verblijf kunt. De koffer lag tegen het einde van de middag keurig klaar in het hotel.

De fietsroutes door de duinen zijn prachtig, maar ook naar de dorpjes vind je soms mooie paadjes die je kunt nemen. Verwacht wel een beetje (en soms veel) wind als je op Ameland gaat fietsen.

Tips Ameland 07

Het strand

Als je op Ameland bent moet je het strand bezoeken. Weer of geen weer, je moet er geweest zijn. Wij verbleven we in Hollum en zijn dus ook naar het Hollumse strand geweest. Hier vind je ook ‘Beachclub The Sunset’. Wat mij betreft de meest relaxte strandtent van het eiland. Er hangt een relaxte en ongedwongen sfeer (met je voeten op de loungebanken of op een van de tafeltjes zitten is geen probleem) maar ook kun je er heerlijk eten. Als het ‘s avonds kouder wordt gaan de ‘vuurbakken’ aan waardoor het lekker warm is, en extra knus.

Beachtclub The Sunset heet niet voor niets Beachclub The Sunset. Op deze plek kun je namelijk dagelijks (bij goed weer) genieten van een prachtige zonsondergang.

Als het geen mooi weer is, is het ook een aanrader om het strand te bezoeken. Op onze laatste dag was het geen mooi weer. Toch fietsten we door de duinen en zijn we iedere mogelijkheid die we hadden even naar het strand gegaan. Met zandstormen ziet het er namelijk ook prachtig uit.

tips Ameland 04

Happen en trappen bij Amelandse producten

Als je het eiland per fiets wilt verkennen is het soms fijn om een doel te hebben, om ergens naartoe te fietsen. Dan is dit een hele leuke tip: ontdek het Amelands product door te happen en trappen.
VVV Ameland heeft samen met de producenten van het Amelands product een fietsroute samengesteld waarbij je fietst langs verschillende lokale producenten.

Zo kun je een bezoekje brengen aan de bierbrouwerij, kaasboerderij, de korenmolen en de bijenhouderij. De Amelandse producten mag je proeven en natuurlijk ook kopen als je wilt. Persoonlijk kan ik de mosterd van de korenmolen aanraden, van de mosterd met honing en dille krijg ik geen genoeg.

De fietsroute bestaat nog niet zo lang, controleer daarom wel of de adresjes geopend zijn. Zo bleek de bierbrouwerij op vrijdag (de dag dat wij er waren) gesloten te zijn. Het bezoeken van de bijenhouderij is alleen op afspraak. Via VVV Ameland kun je meer informatie over de fietsroute opvragen.

Tips Ameland 08

Lekker eten

Op Ameland kun je heerlijk eten. Op de kaart vind je veel visgerechten en ook wordt er bij veel restaurants gekookt met regionale producten. Een paar tips:

Wij hebben heerlijk gegeten bij Beachclub The  Sunset (Hollum), voor een goed restaurant doet het niet onder. Ideaal na een dagje relaxen op het strand, of na een strandwandeling. Reserveer bij goed weer ‘s middags alvast een tafeltje langs de ‘windramen’ hier heb je het mooiste uitzicht. (tip:  ik heb nog steeds spijt dat ik niet voor de mosselen ben gegaan, die schijnen super te zijn)

Over Stranders (Buren) heb ik ook goede verhalen gehoord, helaas zijn we er zelf niet meer aan toegekomen om hier te eten.

Ga langs Nobel (Ballum). Hier kun je (luxe) dineren, maar ook kun je plaatsnemen in het café en een van de gerechten van de cafékaart bestellen. Zelf hebben wij heerlijk geluncht bij Nobel.
Nobel heeft ook een eigen slijterij, hier moet je natuurlijk het bekende Nobeltje meenemen. Als je niet bij Nobel komt kun je het Nobeltje ook bij zo’n beetje ieder ander restaurant of café op het eiland bestellen.

Laatste foodtip: Fries Suikerbrood is té lekker. Koop dit bij een goede bakker en je dag kan niet meer stuk.

Tips Ameland 10

Relax en geniet

De belangrijkste tip: RE-LAX! Het is vakantie, je moet niets! Dus doe alleen de dingen waar je zin in hebt. Zo stonden wij op een gegeven moment voor een restaurant waar we graag wilden eten. Na een fietstocht kwamen we aan en ineens vraagt Joost: ‘Heb jij eigenlijk al zin om te eten?’ Ik zeg ‘Nee, eigenlijk niet. Ik heb nog geen honger en ook geen zin om eerst op terras te zitten’. We keken elkaar aan en zijn terug gefietst naar het hotel. Hier hebben we lekker gerelaxt en uiteindelijk een daghap gegeten. (iets waarvan ik de eerste dag nog van zei dat ik dat echt niet wilde ;)). Omdat we al een aantal dagen uitgebreid (en luxe) hadden gegeten hadden we daar gewoon even geen zin in. En dat was prima. Het was tenslotte onze vakantie.

5 reacties

boot ameland nieuws

Amazing ameland

Laat een bericht achter

Amys

Leuke plek de Sunset, maar het eten en de bediening viel toch echt wel erg tegen!

Laat een bericht achter

Angelina

Wat een leuke post en mooie foto's!! Ik had wat dat betreft geen goede tips aangezien ik maar 1x uit eten was geweest op Ameland. ;-) Maar na het zien van jouw post heb ik weer zin om heen te gaan!!

Laat een bericht achter

Christel

Fantastisch eiland! Wat betreft Nobel: denk niet dat je nog even snel een fles in Nes kunt kopen voor je de boot opgaat, daar hebben ze namelijk hun eigen likeur en is de verkoop van Nobeltje uit den boze... ;-) Aan de wal zijn er trouwens wel een aantal adresjes waar je het kan krijgen, o.a. (illegaal) op Hoog Catherijne. Verder is het Roggefeest erg leuk als je er toch bent, is altijd de eerste zaterdag van augustus. En kunstmaand (november) is voor de liefhebbers ook leuk. De mooiste en leukste terrasjes heb je in Nes bij Nescafé en Van Heeckeren. Enne.. Heb jij als foodie de Amelander Dumke overgeslagen of heb ik daar gewoon overheen gelezen? ;-)

Laat een bericht achter

anneloes

Leuk stukje weer :).. leuk je belevenissen te lezen. X

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op