Ga naar de inhoud

Knapperige Zadencrackers

Ik heb nooit gedacht dat ik zelf crackers zou maken, maar toch heb ik het gedaan. En als ik het kan, dan kun jij het ook. De crackers maakte ik ‘uit nood’ omdat ik tijdens de detox geen normale crackers of brood kon eten. Omdat ik toch iets te knagen wilde hebben besloot ik na
Delen op

Knapperige Zadencrackers

Knapperige crackers txt

Ik heb nooit gedacht dat ik zelf crackers zou maken, maar toch heb ik het gedaan. En als ik het kan, dan kun jij het ook.

De crackers maakte ik ‘uit nood’ omdat ik tijdens de detox geen normale crackers of brood kon eten. Omdat ik toch iets te knagen wilde hebben besloot ik na een tip van een vriendin (die deze crackers in bulken tegelijk maakte omdat ze zo lekker vindt) ook dit recept eens te maken.

Het recept komt uit het voedselzandloper kookboek van Pauline. De crackers zitten boordevol pitten en zaden, zijn gemakkelijk om te maken en dus ook aardig gezond. Er komt geen vetje of E-nummer aan te pas. Tijdens de detox at ik dit voornamelijk als toastje, maar ook als cracker zijn ze lekker om te eten.

Knapperige crackers 03

Knapperige Zadencrackers

Ingrediënten voor 10-14 crackers

  • 125 gram gebroken lijnzaad
  • 25 gram sesamzaad
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 50 gram pompoenpitten
  • 180 ml water
  • 1 tl zout

Bereiding:

Meng de zaden met zout in een kom en voeg het water toe. Laat dit een half uurtje staan.

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Na het half uur hebben de zaden en pitten het vocht opgenomen en is het mengsel een beslag. Verdeel het beslag over de bakplaat, spreid dit zo uit zodat er een rechthoeken plaat ontstaat. Leg hierover nog een vel bakpapier en druk het met een deegroller (of met je handen) goed aan.
Verwijder het bovenste vel bakpapier en bak de crackers 25 minuten in de oven. Snijd de crackers na het bakken in gelijke stukken en laat ze afkoelen.

Als je crackers niet droog genoeg zijn kun je ze na het snijden omkeren en zo nog even in de oven verwarmen. Hierdoor wordt de onderkant van de zadencrackers ook mooi droog en knapperig.

Bekijk ook andere recepten
Lente-plaattaart met courgette en pesto
MonChoutaart Paastaart met bokkepootjes en lemon curd
Spanakopita ovenschotel
Croissant traybake met aardbeien en room

62 reacties

T.a

kun je ze ook maken in de airfryer

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi, dat zou moeten kunnen. Zelf heb ik daar echter geen ervaring mee dus kun je hier niet in adviseren qua tijd en temperatuur

Jeroen

Goedemiddag Brenda, Makkelijk en lekker, en ook goede vervanging van (koolhydraatrijk) brood en andere crackers! Ik heb deze nu 2x gemaakt, maar na een (halve) dag zijn de crackers niet meer knapperig, eigenlijk zelfs weer vochtig en ietwat slap. Heb je tips voor me? Ik heb ze opnieuw een paar minuutjes in de oven of airfryer gelegd en zijn dan weer goed, maar dat weerhoudt me er wel van in 1x wat grotere hoeveelheden te maken. Alvast bedankt!

Laat een bericht achter

Sandra Tamerus

Hoi, ik maak deze crackers al heel lang en heel vaak. De tip om te bewaren is in een luchtdichte bak/blik met enkele anti-vocht -zakjes erin. Blijven knapperig. We de crackers goed af laten koelen voordat je ze inpakt. Die zakjes zitten vaak bij producten die droog moeten blijven. Ook te bestellen via internet

Karin

Heerlijk! Ook één van mijn favoriete ontbijtreceptjes!

Laat een bericht achter

Elisabeth

Super lekkere meerdere malen gemaakt

Laat een bericht achter

Farilind

Dat ziet er lekker uit! Hoeveel koolhydraten zitten erin per cracker?

Laat een bericht achter

Miranda

Misschien kun je het totaal zelf uitrekenen alles staat op de verpakking van de zaden. Totaal dan delen over het aantal crackers

Margret van der Velden

Ik heb er een variant van gemaakt, zout vervangen door tijm . Een beetje experimenteren met kruiden.

Laat een bericht achter

Griet

Hoi, Ik vind ze een beetje bitter... Aan wat zou het liggen?

Laat een bericht achter

Amanda

Hoeveel koolhydraten zit er in 1 cracker?

Laat een bericht achter

Greta

Ik heb ze gemaakt met goed resultaat. Ze zijn zeker als ze net uit de oven komen super knapperig en lekker. Ik gebruikte een halve theelepel zout, voor mij zijn ze dan zout genoeg. Ik heb ze aan twee kanten gebakken, de tweede kant nog 10 minuten. Geen last gehad van plakkerigheid.

Laat een bericht achter

Leah

om te voorkomen dat ze snel brokkelen meng ik er een eiwit doorheen... heb het idee dat het werkt. Probeer maar eens

Laat een bericht achter

Marleen

Gisterenavond crackers gemaakt. Af laten koelen en in een afgesloten bakje bewaard Helaas nu helemaal zacht geworden Is er een tip om dit te voorkomen? Ze zijn wel lekker

Laat een bericht achter

Tab

Ik maak dit recept zeer regelmatig, super lekker! Ik varieer wel met, ik heb bijvoorbeeld nu oregano, parmezaan en zongedroogde tomaatjes toegevoegd en het zout weggelaten. Italiaans tintje, erg smakelijk! Dank voor het perfecte zadencracker recept!

Laat een bericht achter

Ariana

Hey Brenda Ik heb gister ook crackers geprobeerd te maken met een recept van Rens Kroes maar die brokkelde helemaal uit elkaar. Blijven deze goed stevig zodat je er ook wat op kunt smeren? Humus ofzo?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hoi Ariana, als je ze aan beide kanten bakt zoals ik heb gedaan kun je ze besmeren. Al zijn ze wel een stuk breekbaarder dan de bekende crackers uit de supermarkt hoor.

Margot

SUPER LEKKER !!! :)

Laat een bericht achter

Janneke

1 theelepel zout gebruikt, wel lekker hartig maar beetje te zout.. Ik heb een maatschepje gebruikt. Is 't altijd zo? Volgende keer een halve.. Wel lekker trouwens

Laat een bericht achter

Sylvia Koster

Heerlijke crackers! Ik gebruik een kookring dan hoef ik ze niet meer te snijden en de deegroller is niet meer nodig omdat je met een lepel het mengsel kan aanduwen.

Laat een bericht achter

A

Mis in je recept n zgn verbindend middel ...ik maal daartoe n derde van zaden/pitten tot n meel en meng dat met de heke zaden/pitten en t water....je krijgt dan n goede stevige cracker...eigenlijk alle recepten doen zoiets of wat amandelmeel maar meesten met gemalen zaden/pitten.....zonder worden ze heel bros los van baktijd en oventemp. Tis n tip.

Laat een bericht achter

Janneke

Wat zou de voedingswaarde zijn per cracker? Eiwit, vet, koolhydraten etc?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hier kan ik je helaas niet mee helpen

Jo

De crackers zijn heerlijk en het recept is al heel oud , mijn schoonmoeder heeft een boek over artritis wat al jaren oud is en daar staat dit recept in . Echter 1 tip die theelepel zout is echt te veel. En maak het je zelf makkelijk en gebruik je mengsel meteen ipv een half uur te laten staan, je verwerkt het des te makkelijker en de kwaliteit is het zelfde

Laat een bericht achter

Corine

Ik eet koolhydraat vrij ivm mijn diabeet zijn. Kan je ook teveel aan zaden binnen krijgen. Is gebroken lijnzaad schadelijk

Laat een bericht achter

Lindsey

Hoi brenda , Wat zijn de voedingswaarden van deze crackers ? Grts

Laat een bericht achter

Els de Jong

Wat een heerlijke crackers en gelijk goed gelukt! Beiden kanten 25 min in de oven gedaan. Eindelijk crackers zonder suiker zoals van de supermarkt!

Laat een bericht achter

Nancy

Hoeveel khoolydraten zitten in de crackers van de zaden?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Met deze vraag kan ik je niet helpen, ik bereken namelijk geen koolhydraten en calorieën.

Miranda

Hoi hoi, ik ben nu bezig met kha en vroeg me af hoeveel eiwitten, vet en koolhydraten er in de crackers zitten. Enig idee?? Thanks alvast!

Laat een bericht achter

Anna

Als je een recept aanmaakt in de app my fitness pall kun je de eiwit/vet en kht vinden. Ik haal 23 crackers uit het beslag dan is de voedingswaarde bij mij: 56 kcal, 0,7 kht, 4,6 g vet, 2,3g eiwit per cracker.

Brenda Kookt

Hierbij kan ik je niet helpen, ik houd namelijk geen voedingswaardes bij.

I.

Ik heb ze geprobeerd te maken, en het leek heel goed te gaan! Maar uiteindelijk zijn ze helemaal niet knapperig, terwijl ik het recept heb gevolgd.. hoe kan dit komen? Iemand een tip om ze knapperig te krijgen?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Om ze knapperig te krijgen kun je ze langer bakken of omdraaien zodat ook de onderkant van de zadelcrackers goed opdrogen. Heel gek maar bij mij gaat het de ene keer ook beter dan de andere keer.

Wendy

Net gemaakt en ze zijn er net zo uit als op het plaatje! Wel eens een ander cracker recept gebruik maar toen was het alleen maar kruimels!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat is goed om te horen!

Maya

Ik heb ze net gemaakt. Het is moeilijk om ze om te draaien, de helft blijft aan het bakpapier plakken.Misschien waren ze iets te dik waardoor de onderkant nog zo nat was. Ik heb een stukje geproefd en vind ze vooral erg zout. Dus de volgende keer doe ik er flink minder zout in. Bedankt voor het recept.

Laat een bericht achter

Maya

Ik wil nog even toevoegen dat ik ze erg lekker vind. Ik heb er net een belegd met zelfgemaakte hummus. Hmmmm, smullen.

Mirjam

Ik had geen gebroken lijnzaad dus met hele zaadjes geprobeerd. De buitenkant verkruimeld en het binnenste gedeelte is nog wat vochtig. Volgende keer dus echt met gebroken lijnzaad proberen. Het smaakt wel erg lekker dus zeker voor herhaling vatbaar!

Laat een bericht achter

anita

Inderdaad...heerlijke crackers....bedankt voor het recept!

Laat een bericht achter

Marlon

Ik heb het recept gevolgd en ook nog even omgedraaid en in de oven. Helaas zijn ze bij mij niet knapperig geworden. Baal ervan, want ze leken me zo lekker!! Wat kan ik beter doen?

Laat een bericht achter

Annemieke

Ik heb de crakers gemaakt en vond ze best zout. Misschien kan je adviseren om er minder zout in te doen. We gebruiken als mens best veel zout. Alleen een suggestie hoor.... Mvg. Annemieke

Laat een bericht achter

Jacqueline

Hallo, Lijkt me echt lekker,alleen zaden en pitten moet je toch niet verhitten,dan gaan alle vitamaminen en mineralen eruit,is het dan niet beter om ze te drogen, als dat zo is koop ik toch nog eens ooit een droogoven. Wat is jouw mening?

Laat een bericht achter

Saskia

Ik ga ze nu proberen te maken. Maar de zout uit de ingrediëntenlijst zie ik nergens terugkomen in de beschrijving?! Ik heb het maar toegevoegd aan het mengsel. Hopelijk is dat goed... Groetjes!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat is helemaal goed :)

Angela

Ik heb ze nu twee keer gemaakt; heerlijk! Maar... Het lukt me niet om er mooie crackers van te maken: ze vallen uit elkaar en blijven plakken aan het bakpapier... Heb je tips voor me?

Laat een bericht achter

SteefSam

Wat een heerlijk en eenvoudig recept! Dank hiervoor. Nu alleen oppassen dat ik ze niet achter elkaar ga opeten. @angela, ik heb dit ook eens gehad met een ander recept. Daarom heb ik er ditmaal voor de zekerheid een scheutje olijfolie doorheen gedaan. De crackers met een pizzasnijder gesneden direct nadat ze uit de oven kwamen. Resultaat.. keurige rechthoekig crackers die niet blijven plakken!

Brechje

Hoe kun je deze crackers bewaren zonder dat ze hun knapperigheid verliezen?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Je kunt ze het beste in een luchtdichte trommel bewaren. Zo blijven ze het knapperigste. Als zijn ze het aller knapperigst als ze net uit de oven komen.

Fabienne

Hoi Brenda, De crackers zijn heerlijk! En echt super makkelijk. Deze maand heb ik een Detox maand dus recepten als deze zijn zeer welkom

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Voor een detox zijn deze crackers perfect. kijk ook eens bij de receptenindex onder de categorie Detox, hier vind je de recepten die ik tijdens mijn detox maakte. Succes met detoxen!

Tisha

Deze ga ik zeker eens proberen te maken! Ik had eigenlijk gedacht dat er wel iets van olie in zou moeten, dus ik ben blij om te ontdekken dat dat niet hoeft!

Laat een bericht achter

buijsman

is het de bedoeling dat je ze zo opeet? of zijn ze met beleg ook lekker?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Je kunt ze zo opeten, maar het is ook lekker om ze te besmeren. Met alles wat je zelf lekker vindt :)

Julia

O ja, dit zou ik ook altijd nog eens maken. Vanmiddag maar eens doen. Thanx

Laat een bericht achter

Veravandersloot

Ik ga die cracker zeer zeker maken!!! Bedankt!!!! Allemaal echt lekkere, maar ook gezonde recepten!!!

Laat een bericht achter

Lil

Heerlijk! Ga ik zeker eens proberen. Hoe lang blijven de crackers goed (en knapperig) en hoe bewaar jij ze?

Laat een bericht achter

Jacqueline van Tol

Ik bewaar ze gewoon in een vershoudbakje (van Action of Blokker) maar meestal zijn ze geen lang leven beschoren want ze zijn zooooooo lekker!! Ik doe er ongezouten roomboter op... Heerlijk... Soms nog iets als filet americain óp de boter. Een taartje écht!!!!!

Marian

Hoe meer zaden en pitten, hoe beter...dus ga deze zeker maken. Bedankt!

Laat een bericht achter

Karin

Ik maak ze ook vaak en vind ze heerlijk. Mijn recept komt van gezond leven met Jacolien

Laat een bericht achter

Farah - Food and other Friends

Ja lekker hoor! Ik maakte ze ook laatst, maar dan uit het boek Power Food van Rrens Kroes. Had ook nooit gedacht dat ik zoiets zelf zou maken ;). Die waren ook erg goed gelukt. Alleen een beetje erg knapperig ;). Maar zo leuk om zoiets zelf te maken.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op