Zelf Sushi maken

Sushi txtAfgelopen vrijdag begon mijn vakantie, en was ik alleen thuis. Zoals (bijna) altijd probeer ik dan iets te eten wat ik heel erg lekker vind, maar waar Joost niet van houdt. Eerst bedacht ik dat ik sushi zou bestellen, dat had ik al te lang niet gegeten. Maar later dacht ik: waarom trek ik de stoute schoenen niet aan en probeer ik het zelf eens te maken!? Bijna alle benodigdheden heb ik eens ontvangen in een perspakket van Lidl. Dus.. zo moeilijk kon het toch niet zijn om zelf sushi te maken?

Voor ik aan de slag ging heb ik gegoogeld hoe je sushi maakt en hoe je de sushi het beste kunt rollen. Door meerdere filmpjes te bekijken was ik een beetje voorbereid op wat zou komen, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik ook rekening hield met een rommeltje dat zou mislukken. Als het zou mislukken was mijn back-up plan dat ik alles fijn zou snijden en in een kommetje zou stoppen, dan was het ineens een sushi bowl.

Maar ik ging voor de echte gerolde sushi, en ik moet je zeggen: een uur nadat ik begon met het koken van de sushi zat ik zeer trots in de tuin te genieten van mijn zelfgerolde maki en inside out (urumaki) rollen.

Sushi 01

Ik besloot mijn sushi te vullen met zalm en avocado, een combinatie waar ik gek op ben. En daarbij is het ook handig dat beide gemakkelijk te verkrijgen zijn (al is het op de groenteafdeling soms wel zoeken naar de perfect rijpe avocado). Op de foto zie je ook alfalfa, uiteindelijk heb ik dit niet gebruikt.

Ik was van plan alleen een normale Maki te maken, maar dit ging zo soepel dat ik ook de Unimaki heb geprobeerd, en met succes :)
Wat mij betreft een gouden tip voor je aan de slag gaat: bekleed het matje waarmee je de sushi rolt met huishoudfolie. Hierdoor plakt je rijst niet aan het matje, en kun je het gemakkelijk rollen. En ook is het handig om de rijst met vochtige handen te pakken en op de nori vellen te drukken. Hierdoor plakt het niet aan je handen vast.

Het koken van de sushi rijst neemt wat tijd in beslag, persoonlijk vind ik dit nog lastiger dan het rollen van de sushi. Maar in dit geval is geduld een schone zaak. Jammer dat je de rijst niet een dag van te voren kunt koken. Vergeet ook niet om de dressing met rijstazijn te maken, dit geeft juist een echte sushi smaak aan de rijst. Hierdoor is het nóg lekkerder, en plakt de rijst ook beter aan elkaar.

Maak je ook wel eens sushi thuis? Wat is jouw favoriete combi qua vulling?
Als je nog nooit sushi hebt gemaakt (en je het wel lekker vindt) raad ik het je zeker aan het eens te proberen. Met bovenstaande tips en onderstaand recept ben je ready to go om ook thuis je eigen overheerlijke sushi te maken. Ik beloof je, dat smaakt naar nog veel meer homemade sushi :)

Sushi 03

Sushi rolls met avocado en zalm

Bereidingstijd: ongeveer 1 uur

Ingrediënten (voor 1 Maki en 2 Unimaki rollen):

Basis voor de sushiroll:

 • 250 gram sushi rijst
 • 3 eetlepels rijstazijn
 • 2 theelepels suiker
 • 1 theelepel zout
 • 3 nori vellen

Voor de vulling:

 • gerookte zalm
 • halve avocado
 • sesamzaadjes

Serveer de sushi met wasabipasta, soyassaus en eventueel ingelegde gember.

Benodigdheden: pan met dikke bodem, lage schaal (niet van metaal), sushi rol matje, huishoudfolie, scherp mes

Bereiding:

Spoel in een zeef de rijst af zodat het water niet meer wit ziet. Laat de rijst hierna ongeveer 10 minuten staan in een pan met dikke bodem. Voeg 300 ml water toe en breng dit aan de kok. Kook de rijst met de deksel op de pan 2 minuten op hoog vuur, hierna 5 minuten op middelhoog vuur en tot slot nog 12 minuten op laag vuur. Zet het vuur hierna uit en haal de deksel van de pan. Dek de pan af met een schone theedoek en leg de deksel er weer op. Laat dit zo 15 minuten staan.

Verwarm in een andere pan de azijn, suiker en het zout en roer dit door tot de suiker en het zout zijn opgelost. Laat dit mengsel even afkoelen.
Schep de rijst in een lage schaal (niet van metaal) en meng de dressing er over. Schep dit om en laat de rijst afkoelen. (eventueel kun om dit te versnellen waaien met een waaier, krant of tijdschrift)

Maki roll: Leg een nori vel met de glanzende kant naar beneden op het houten matje. Bedek de onderste 2/3 van het nori vel met gekookte sushirijst en druk dit stevig aan (zie tips). Verdeel hierover een reep gerookte zalm en avocado overdwars over de rijst. Rol met behulp van het matje, van onder naar boven, de nori vel strak op. Bestrijk de uiteinde van het nori vel met een beetje water zodat het goed aan elkaar plakt. Snijd de maki roll in ongeveer 6-8 stukjes. Snijden gaat het beste met een schoon mes dat je even onder de warme kraan hebt gehouden.

Urumaki roll: Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan. Knip een nori vel door midden en leg het met de glanzende kant naar beneden overdwars op het matje. Bedek het hele matje met sushi rijst en druk het aan. Bestrooi de rijst met sesamzaadjes. Druk het aan en keer de nori vel om zodat het vel weer boven ligt. Verdeel overdwars een strook gerookte zalm en reepjes avocado over het nori vel. Rol met behulp van het matje een rol en snijd het in 6 tot 8 stukjes.

Serveer de sushi met wasabipasta, sojasaus en ingelegde gember.

Tips:

 • Bekleed het matje waarmee je de sushi rolt met huishoudfolie. Hierdoor plakt je rijst niet aan het matje, en kun je het gemakkelijk rollen.
 • Pak de rijst met vochtige handen op zodat het niet aan je handen plakt.
 • Snijd de sushi door met een schoon mes dat je even onder de warme kraan hebt gehouden.
 • Sushi hoef je niet per se met rauwe vis te maken. Je kunt ook omeletreepjes, komkommer, paprikareepjes en avocado gebruiken.

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Chris - PH2b says

  Wauw, jouw verhaal is zo duidelijk dat ik me er binnenkort ook eens aan ga wagen! Wat een goede tips. Zalm en avocado is ook mijn favoriet. Vaak bestel ik maar sushi, maar dat kan nog best prijzig zijn. Volgende keer ga ik het gewoon zelf proberen!

  • Brenda Kookt says

   Wat goed om te horen Chris. Voor 1 persoon sushi bestellen vind ik ook vaak zonde in verband met de prijs. Zelf maken is niet eens zo moeilijk, je moet er wel even de tijd voor nemen. Succes :)

 2. Debbie says

  Toevallig vandaag gedaan, alleen ik was veel langer bezig! De rijst is inderdaad al lastig. En daarnaast was mijn mes niet scherp genoeg. Maar ik ga het de volgende keer gewoon weer proberen.

  • Brenda Kookt says

   Wat goed Debbie, misschien gaat het de volgende keer sneller. Ik had van te voren ook niet verwacht dat het zeker een uur zou duren voor mijn sushirollen klaar waren. Gelukkig at ik alleen en hoefde er niemand op me te wachten ;)

 3. Lianda says

  Als ik het zelf maak dan maak ik;
  Komkommer rollen.
  Zalm/roomkaas/bieslook (inside-out).
  Surimi/Avocado/Komkommer.

  Ik heb ook wel eens sushi rollen met gegrilde kip gemaakt en met gefrituurde garnaal en komkommer (of het was avocado en komkommer, dat weet ik niet meer).

  Maar inderdaad huishoudfolie om je matje en natte handen voor de rijst en dat scherpe (natte) mes zijn goede tips! ^-^ heb ik afgekeken van waar wij sushi haalden! Hihi.

 4. Kees peer says

  Goh lekker makkelijk gekopieerd van het AH filmpje.

 5. Aurora says

  Waarom kun je de rijst eigenlijk niet een dag van te voren koken?

 6. Vivian says

  Wij zijn zo slecht (ik en mijn vriend) in het maken van Sushi. Wij grapte laatst tegen elkaar “schat zullen we gewoon naar Sumo gaan? we kunnen namelijk wel met een tablet overweg en het opeten is ook geen probleem”

  Top beslissing ;)

 7. Rebecca says

  Ipv sushirijst is Thaise rijst net zo makkelijk en goedkoper. Ook wij houden het meest van de zalm en avocado. Tonijn proberen we af en toe ook eens.

 8. Ruben says

  Is het mogelijk om de azijn en suiker toe te voegen als de rijst al is gekookt? Ik wil een workshop geven maar rijst ter plekke koken is niet handig, maar misschien het toevoegen van de azijn en de suiker wel?