Ga naar de inhoud

Yoghurt ijs met bosvruchten uit de Cuisinart IJsmachine

Vorig jaar was ik op dit moment in Toscane, Italië. Een van de hoofdactiviteiten van de vakantie was het eten van Italiaanse ijsjes. Want oh boy, daar kan ik geen genoeg van krijgen. Eigenlijk ben ik helemaal geen ‘ijseter’. Softijsjes en waterijsjes eet ik zo ongeveer alleen als het heel erg warm is (zoals afgelopen weekend) en
Delen op

Yoghurt ijs met bosvruchten uit de Cuisinart IJsmachine

Yoghurt bosvruchten ijs yxt

Vorig jaar was ik op dit moment in Toscane, Italië. Een van de hoofdactiviteiten van de vakantie was het eten van Italiaanse ijsjes. Want oh boy, daar kan ik geen genoeg van krijgen. Eigenlijk ben ik helemaal geen ‘ijseter’. Softijsjes en waterijsjes eet ik zo ongeveer alleen als het heel erg warm is (zoals afgelopen weekend) en als dessert neem ik meestal liever een brownie, puntje cheesecake of chocolademousse. Maar als ik in Italië ben..

Omdat ik deze zomer in ons eigen kikkerlandje blijf, maar wél lekker ijs wil eten leek het me een goed idee om eens een ijsmachine te testen. Eens kijken of ik ook lekker ijs kan maken dat niet hard bevroren is, maar lekker romig en precies goed qua structuur. Zoals de ijsjes in Italië.

Cuisinart leende me de Cuisinast IJsmachine ICe30BCE uit. Je begrijpt, ik dook zo ongeveer meteen de keuken in om aan de slag te gaan om mijn favoriete ijs te maken, yoghurtijs!

Cuisinart ijsmachine 02

Cuisinart IJsmachine

De Cuisinart IJsmachine is een stylish apparaat, het is geen straf om dit design een zomer lang op het aanrechtblad te hebben staan. Ook valt de grootte me mee, hij is vrij compact.

Daarbij is het ook een simpel apparaat, er zit namelijk maar 1 knopje op. Je raadt het vast, dat is de aan/uit knop. Bij de machine worden de volgende dingen geleverd: de basisbehuizing (hierin zit de motor), de diepvrieskom (met inhoud van 2 liter), mengarm en de deksel (met opening). Door de opening die in het deksel zit kun je tijdens het draaien van het ijs extra ingrediënten toevoegen.
Tijdens het ijsdraaien maakt het apparaat wel geluid. Persoonlijk stoor ik me hier niet aan, maar van anderen heb ik gehoord dat ze het een hard en vervelend geluid vinden.

Meestal begin ik zonder handleidingen te lezen, maar nu besloot ik er in de tuin toch even de tijd voor te nemen. En dat is maar goed ook. De diepvrieskom moet je namelijk minimaal 12 uur in de vriezer laten bevriezen. Ik moest dus even wachten voor ik echt aan de slag kon.

Cuisinart ijsmachine 01

Pluspunten

  • Het apparaat is gemakkelijk in gebruik, dat kan ook bijna niet anders met 1 knop.
  • Handig dat de deksel transparant is en een opening heeft, zo kun je de kwaliteit van het ijs tijdens het draaien testen.
  • Het ijs is mooi zacht, precies goed.

Minpunten

  • Ik vind het jammer dat je maar 1 soort ijs achter elkaar kunt maken. Hierna moet je de diepvrieskom een beetje laten ontdooien zodat je hem kunt schoonmaken en weer in de vriezer kunt stoppen.
  • De diepvrieskom is qua afmeting aardig groot, ik kan me voorstellen dat niet iedereen hier plek voor heeft in de vriezer

Ik zie een ijsmachine niet als een must-have voor in de keuken, het is geen apparaat dat onmisbaar is. Maar als je er een hebt, is het wél heel erg leuk om te experimenteren en zelf verschillende soorten ijs te maken. Tot nu toe heb ik ‘nog maar’ drie soorten ijs gemaakt, maar toch heb ik een aantal tips waardoor het nog leuker, lekkerder én makkelijker is om ijs te maken:

Tips:

  • Hoe kouder de vulling in het apparaat gaat, hoe sneller het klaar is
  • Zorg er eventueel voor dat je kommetje of bakje waar je het ijs in gaat bewaren of eten ook gekoeld is. Hierdoor smelt het ijs minder snel.
  • Het ijs is mooi zacht en romig, maar hierdoor smelt het ook sneller. Oplossing is dat je het na de bereiding nog even kort in de vriezer stopt (ongeveer 1,5 a 2 uur), hierna is het ijs steviger maar nog steeds precies goed.

Het eerste ijsje dat ik met de Cuisinart IJsmachine maakte was yoghurtijs. Als ik ergens een Italiaans ijsje bestel neem ik altijd minimaal 1 bol met yoghurtijs. Daarom moest dit het eerste zijn die ik met de ijsmachine maakte. Maar natuurlijk kun je dit ook maken zonder ijsmachine.

Yoghurt bosvruchten ijs kl

Yoghurtijs met bosvruchten

Ingrediënten voor 3 a 4 personen:

  • 500 gram Griekse Yoghurt
  • 10 gram vanillesuiker (1 flinke eetlepel)
  • 1,5 eetlepel honing
  • 100 gram bosvruchten

Bereiding:

Mix met een mixer de Griekse yoghurt met de honing en vanillesuiker. Maal met een staafmier de bosvruchten fijn.
Zet de ijsmachine aan en giet het yoghurt mengsel erin. Giet na ongeveer 15 minuten het papje van de bosvruchten er bij en laat het nog 5 minuten meedraaien.

Heb je geen ijsmachine en wil je toch dit lekkere ijs maken? Mix dan de ingrediënten door en plaats het vervolgens in een afgesloten bak in de vriezer. Roer of mix het mengsel om het half uur door (voor ongeveer 3 a 4 uur lang). Zo kun je ook zonder ijsmachine luchtig ijs maken. Als je het mengsel tussendoor niet mixt wordt het ijs hard bevroren en minder romig.

 

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Witte chocolade koeken met karamel en pretzels
Romige pasta met asperge en pesto
Krieltjessalade met lentegroenten en honing-mosterd
Eton mess met lemoncurd

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op