MonChoutaart met aardbeientopping

Vandaag deel ik jullie mijn heerlijke recept voor MonChoutaart. Dit is een taart die bij ons altijd favoriet is. Het maakt niet uit welke overheerlijke taart ik erbij maak, de MonChou gaat altijd als een speer.

Natuurlijk kun je de taart uit het welbekende pakje maken, maar het is helemaal niet moeilijk om hem helemaal zelf te maken. Vanaf nu maak je hem dus zonder pakjes of zakjes want die heb je dus helemaal niet nodig. Al is een pakje MonChou-kaas natuurlijk wel een vereiste ;)

Monchoutaart

Meestal wordt de taart met kersen gegeten maar met aardbeien is dit ook erg lekker. Je kunt kiezen voor een blik met vlaaienvulling, maar het is ook erg lekker om vers fruit of jam te gebruiken als topping voor je MonChoutaart. In dit geval ging ik van een combinatie van deze twee, aardbeienjam met verse aardbeien. Iedere keer is deze taart weer een topper op onze verjaardagen, ik hoop bij jullie ook.

Wil je een andere monchoutaart maken? Wat dacht je van deze taart met stroopwafels en karamel?

Monchoutaart txt

MonChoutaart

Bereidingstijd: 45 minutes

Kooktijd/baktijd: 2 hours

Aantal: 12 punten

MonChoutaart

Ingrediënten:

  • 250 gram jodekoeken
  • 100 gram boter
  • 200 gram MonChou
  • 500 ml ongeklopte slagroom
  • 1 zakje klopfix
  • 8 gram vanillesuiker (of 1 zakje)
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram aardbeienjam
  • verse aardbeien
  • *Extra benodigd: een bakvorm met diameter van 24 tot 26 cm

Bereiding:

  1. Bekleed de bodem van je bakvorm met bakpapier of aluminiumfolie. Laat de boter in een pannetje smelten op laag vuur.
  2. Plaats de koeken in een staafmixer, blender of keukenmachine en maal dit tot kruimels. Voeg de boter erbij en meng dit door tot het goed met elkaar gemengd is. Verdeel het koekkruimmengsel over de bodem van de springvorm en druk dit met een lepel goed aan. Plaats de springvorm in de koelkast zodat de bodem kan opstijven.
  3. Klop de slagroom samen met de klopfix in een kom op, pas op dat je hem niet te stijf klopt. Meng de MonChou met de basterdsuiker en vanillesuiker luchtig. Hoe beter gemengd, hoe lekkerder het is.
  4. Klop de slagroom en het MonChoumengsel door elkaar. Verdeel dit mengsel in de springvorm en strijk het glad met een spatel of de achterkant van een lepel.
  5. Laat de taart minimaal 2 uur opstijven voor je de aardbeien laag er over smeert.
  6. Roer de jam los in een kommetje. Was de aardbeien en halveer ze. Verdeel de jam met een spatel of de achterkant van een lepel over de taart. Strooi de aardbeien eroverheen.
  7. Snijd met een mesje langs de rand van de springvorm voordat je deze eraf haalt. Hierdoor komt de taart mooier los.
https://www.brendakookt.nl/2014/07/20/monchoutaart/

Monchoutaart 01

 

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Eefke says

    Blijft altijd een topper he. Welke taart ik ook maak voor een verjaardag, het gros van de visite neemt steevast monchou. En ik verbaas me elke kee weer dat de meeste mensen hiervoor een kant en klaar pak gebruiken! Je moet dan nog steeds van alles toevoegen haha. P.s. ook erg lekker met een bodem van bastognekoeken.

    • Brenda Kookt says

      Veel mensen denken dat een pakje makkelijker is, maar bij de monchou uit een pakje heb je bijna evenveel ingrediënten nodig.
      Met bastognekoek is het ook lekker ja. Net weer even anders.

  2. Lot says

    Ik had ook geen idee dat daar ook een pakje voor te koop was. Wat een onzin.

  3. elly timmerman says

    Ik maak de bodem ook van bastognekoeken en doe door de monchou donkerbruine basterdsuiker en dan vlaaivulling kersen er op. Is hier ook altijd een topper!

  4. Suus says

    Ik heb ‘m gemaakt. Maar toen ik de ring eraf haalde, stortte het helemaal in. Voor mijn gevoel was de verhouding met de slagroom niet goed. Dat dat teveel was. En ik had het 3 uur op laten stijven in de koelkast, misschien toch iets eerder maken. Maar de monchou/aardbeiendrek vonden ze wel heerlijk smaken en daar gaat het om. Ik had er ook stukjes banaan in gedaan, die werden ook als verrassing ervaren. Een persoon gaf zelfs z’n vorkje af en ging z’n bordje nog even extra afvegen met z’n vingers, midden op de verjaardag :-)

    • Brenda Kookt says

      Wat jammer Suus. Had je wel de klopfix gebruikt? Inmiddels hebben meerdere bezoekers de monchoutaart gemaakt, bij hen stortte hij gelukkig niet in.
      Gelukkig was de smaak goed, én gingen de vingers over het bord :)

      • Suus reep says

        Ja, klopfix had ik gebruikt. Maar ik debk dat ik het iets langer door moet kloppen. En gewoon heel vaak oefenen ;-)

  5. Sylvia says

    Hij staat in de koelkast bren!! Bedankt voor het recept! We gaan er morgen van genieten!

  6. Tamara says

    Dit recept ga ik binnenkort ook proberen, waarschijnlijk wel zonder de vanille suiker anders wordt het zoveel suiker dubbelop.

  7. Brenda says

    Hij smaakte super! Veeeeeeeeeeeel beter dan uit zo’n pakje ;)
    Bedankt voor het recept
    Heb ipv jam een blikje vlaaifruit gebruikt en daarover heen wat verse partjes aarbei :)

  8. dina says

    Moet je de boter ook weer laten smelten voor dat je het door de jodenkoeken mengt

  9. Annemarie says

    De taart klinkt heerlijk. Fijn dat je op deze manier geen gelatine nodig hebt. Daar zijn mijn vegetarische gasten blij mee!
    Nog een tip om de taart makkelijker los te krijgen van de ring: bekleed de ring met bakpapier. Werkt ook heel goed onder de taart. Dan kun je de taart makkelijk van de onderplaat afhalen en wordt die niet beschadigd tijdens het snijden.

    • Brenda Kookt says

      Bedankt voor de tip Annemarie. Bij de bodem gebruikt ik vaak bakpapier, aan de zijkant niet maar dat ga ik eens proberen.

  10. Anne-Marie says

    Hoi Brenda,
    Ik heb de taart nu twee keer gemaakt en elke keer zakt het gigantisch in.
    Eerste keer met 1 zakje klop fix en daarna met 2 zakjes.
    Restulaat hetzelfde.
    Giga inzakking.

    Heb jij nog een tip?
    Groet, Anne-Marie

    • Brenda Kookt says

      Hoi Anne-Marie, wat vreemd. Ik heb deze monchoutaart vorige week nog gemaakt met 1 zakje klopfix en er was niets aan de hand. Heb je de slagroom goed opgeklopt en de taart toen hij klaar was in de koelkast laten opstijven?

      • Anne-Marie says

        Ja heel raar. Snap het ook niet.
        Idem met de sinterklaastaart.
        Heb de slagroom goed geklopt, tweede keer zelfs 2 zakjes klopfix erin gedaan. Hele nacht in de koelkast en zakte in als pudding :-(
        Ik snap er niks van.
        Misschien minder slagroom?
        Of ander merk slagroom?

        Groet, Anne-Marie

        • Brenda Kookt says

          Wat vervelend Anne-Marie. Dan ligt het ws aan het merk slagroom. Ik gebruik die van ‘Perfect’ verkrijgbaar bij Deen en Dekmarkt.

  11. jp says

    Hoi Brenda, je schrijft dat je de taart zonder pakjes en zakjes maakt maar dat is niet waar. Klopfix bestaat uit dextrose, gemodificeerd zetmeel en anti-klontermiddel (E341). Dat is vergelijkbaar met het pak uit de winkel van Dr. Oetker (daar zit natuurlijk wel gelatine in). Enige verschil is dat je goedkoper uit bent. Desalniettemin vind ik een taart ontzettend lekker, maar ik wilde het toch even gezegd hebben. ;-)

    • Brenda Kookt says

      Klopfix is inderdaad een zakje ;) Ik gebruik dit zodat de taart opstijft, anders zakt de taart in elkaar als je de vorm er af haalt.

  12. Corry says

    de monchoutaart heerlijkj, maar niet echt stijf, dat is jammer

  13. Eefje says

    Dit leek me een heerlijke taart, maar bij mij was de vulling nog helemaal zacht. Ik dacht al dat 1 zakje klopfix weinig was op 500 ml slagroom, jammer..

  14. Kevin says

    Wij gebruiken altijd KlopKlop ipv KlopFix, lijkt erop maar werkt in onze ervaring een stuk beter, de monchou wordt er een stuk steviger mee!

  15. Diny Wilbers says

    Hallo Brenda, ik heb de monchoutaart gemaakt met precies de ingrediënten die beschreven
    stonden in het recept, zelfs 4 uur op laten stijven zoals in het recept staat, maar ik wil hem aansnijden en maakt de bakvorm open, en hij was veel te zacht, viel zo uit elkaar, alleen de bodem was goed, recept nog na gekeken, alles gedaan zo als beschreven, ben een ervaren bakster, heb je een ingrediënt vergeten te vermelden, graag een reactie.

    Diny

    • Brenda Kookt says

      Hi Diny, wat vervelend om te horen. Er zijn geen ingrediënten vergeten. Ik heb de taart 2 weken geleden precies volgens recept gemaakt en was niet te zacht. Slagroom goed opgeklopt, klopfix toegevoegd en monchou roomkaas gebruikt? Niet die in een kuipje

      • Janine says

        Hoi Breda
        Wat is het verschil dan tussen de monchoutaart pakje en kuipje?
        ik heb de laatste keer een Kuipje gebruikt ( mijn eerste monchoutaart) hij was goed, ok toen ik hem uit de vorm haalde, maar met aansnijden viel ie uit elkaar.

  16. Jolanda herffs says

    Hallo Brenda,
    Vandaaag ook de pepernotentaart gemaakt volgens recept 4 uur laten opstijven maar zakte in. Alles vlgs recept gebruikt. Uiteindelijk in diepvries gezet en nu hebben we een pepernoten ijstaart, ook erg lekker en zeker weten dat hij nu niet uitzakte ?

  17. Linda says

    Deze taart is ook heerlijk met Chocolat chip cookies als bodem! Ik smelt de boter altijd wel voordat ik deze door het koekjes mengsel heen roer, zodat het goed 1 geheel wordt. Wat is de reden dat jij dat niet doet? (Ben benieuwd :D)

    Die tip van slagroom en monchou apart van elkaar kloppen en dan pas mengen is echt geweldig! Taart is super stevig daardoor :)

    • Brenda Kookt says

      Wat een leuke tip van de chocolate chip cookies. De boter smelt ik ook voor ik het met de koekkruimels meng. Zie dat ik die stap ben vergeten op te nemen in het recept ;)

  18. Esther Pel says

    Altijd dol op de recepten van jou Brenda!
    Vooral omdat het vaak makkelijk te maken is, altijd lukt en ik niet eerst heel veel verschillende kruiden of andere ingrediënten hoef te kopen die ik daarna bijna nooit meer gebruik.
    Maaarrr deze taart ging niet helemaal goed :(
    De verhouding was eerst al niet goed bij de bodem, veel te nat.
    Dit was makkelijk op te lossen door er extra koek bij te doen.
    Maar toen ik de taart uit de ring haalde liep de taart helemaal weg.
    De smaak was wel top!