Lekker smeren: hamsalade

Ham- en kipsalade txt

Ik ben gek op het smeren van (stok)broodjes. Zo eet ik tijdens een barbecue vaak meer stukjes stokbrood dan vlees. Naast kruidenboter, tapenade en aioli vind ik het ook heerlijk om salades te smeren. Bij de slager neem ik daarom regelmatig een bakje salade mee. Meestal neem ik de ham- of gerookte kipsalade. En ja, waarom zou ik die niet zelf maken?

Na een paar pogingen is dit mijn ideale recept om zelf hamsalade te maken. Lekker bij de barbecue, maar natuurlijk ook op een broodje bij de lunch.

 

Ham- en kipsalade 03

 

Hamsalade

Ingrediënten

  • 1 ons ham (liefst één dikke plak), in blokjes of reepjes
  • 1 theelepel fijn geraspte mierikswortel (uit een potje)
  • 2 eetlepels zilveruitjes, fijngesneden
  • 1 augurk, fijngesneden
  • 2 stengels lente ui, in ringetjes
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1 eetlepel mayonaise
  • peper en zout
  • Extra optie: het is ook lekker om fijngesneden prei bij de salade te voegen, dan ontstaat een heerlijke ham/preisalade

Bereiding

Meng de ingrediënten door elkaar. Proef en bepaal of je de consistentie goed vindt.
Als je het mengsel te dik vindt, voeg dan een beetje extra yoghurt of mayonaise toe (dit is ook afhankelijk van het type yoghurt dat je gebruikt) .
In de koelkast kun je de salade ongeveer 3 dagen in een afgesloten bakje bewaren.

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Nicole says

    Ik ben dol op dit soort salades, maar vind ze vaak veel te vet. Deze lijken me super. Snel maken dus bij de bbq

    • Brenda Kookt says

      Bij de slager heb ik eens gevraagd of ze ook yoghurt of dergelijke door de salades mengen.Maar ze gebruiken inderdaad alleen mayonaise. Hierdoor is de salade wel lekker dik, en romiger. Maar ik vind het met yoghurt juist lekker fris, én het is iets gezonder.

  2. Maxime says

    Lijkt me erg lekker dit! ik vind je receptjes altijd erg leuk en lekker, er zijn ook al meerdere dingen die ik vaker maak voor een verjaardag :) Fijne vakantie trouwens!

    • Brenda Kookt says

      Wat leuk om te horen Maxime :) Dank je wel, ik weet niet of je vakantie hebt maar wens je ook een hele fijne zomer toe.

  3. Wendie says

    Beide salades gemaakt en erg goede reacties gehad!!
    Wel even een vraag, ik had zelf al iets minder mierikswortel gebruikt als in het recept en was blij dat ik dat gedaan had, de smaak overheerste nogal. Dit was wel minder nadat hij een dag in de koelkast had gestaan. Gebruik je op deze hoeveelheid ingrediënten echt een hele theelepel?

  4. Wendie says

    Hoi Brenda,
    Al enkele malen jouw gerookte kipsalade gemaakt en veel goede reacties gehad, dus reclame gemaakt voor jouw site. Alleen nu is het recept verdwenen, hamsalde staat er nog wel op maar de kip niet.
    Zou jij hem nogmaals willen doorgeven.
    Groetjes Wendie

  5. Ria says

    Hoeveel theelepel mierikswortel heb je nodig? De preciese hoeveelheid staat er nl niet bij. :-(