Kokosmakronen

Kokosmacronentxt

Eerder heb ik jullie verteld over mijn kokosperiode, de periode waar ik nog steeds midden in zit. Het is begonnen nadat ik op de Sunday Market kokosbollen heb gegeten. Ze waren zo lekker dat ik zelf ook kokosmakronen wilde maken.

In kookboeken en op internet heb ik een tijdje gezocht naar mijn ideale recept voor kokosmakronen. Ieder recept heeft namelijk weer een andere verhouding, bij het ene recept is suiker gebruikt, de ander honing en het volgende recept voegt geen suikers toe. Op Carolines blog vond ik een recept dat me erg aansprak. Namelijk eentje waarbij gecondenseerde melk werd gebruikt.
Door de gecondenseerde melk worden de kokosmakronen lekker zoet, maar niet té. Zoals bijna alle baksels zijn ook de kokosmakronen meteen na het bakken het lekkerste. Na een dag worden de makronen een beetje sticky, net zoals de makronen uit de winkel. Ik snap nu helemaal waarom er meestal ouwel-papier onder kokosmakronen zitten ;)

Uit dit recept haalde ik 20 flinke makronen, de volgende keer maak ik ze iets kleiner. De makronen hebben een hele goede kokossmaak, een grote koek is dan wel een hele hap. Ik neem liever 3 kleinere koekjes. Oh, en voor het geval je je afvraagt wat de ‘suikerklontjes’ op de foto zijn. Dit zijn heerlijke kokosblokjes, verkrijgbaar bij de notenboer. Als je ze fijnmaalt kun je ze gebruiken in dit recept, maar ze zijn ook lekker door een notenmix, of gewoon zo los als snack.

Kokosmakronen

Bereidingstijd 20 minuten en 15-20 minuten baktijd

Ingrediënten voor ongeveer 20 makronen

 • 1 blikje gezoete gecondenseerde  melk
 • 370 gram gedroogde kokos
 • 1 theelepel vanille extract
 • 2 grote eiwitten

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng in een kom de kokos met de condenseerde melk en vanille extract. Klop in een andere vetvrije kom de eiwitten stijf. Spatel de eiwitten door het kokosmengsel.

Leg op de bakplaat hoopjes beslag, zorg er voor dat ongeveer 3 tot 4 cm ruimte tussen de hoopjes zit in verband met het uitlopen van het beslag.

Bak de makronen 15 – 20 minuten tot de goudbruin zijn. haal ze voorzichtig van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster.
Zorg er voor dat de bakplaat is afgekoeld voordat je er nieuwe makronen op legt.

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Marja says

  Dit zijn vast niet die droge korrelie dingen met een ouweltje eronder die ik vroeger thuis kreeg. Mede door die makronen had ik de kokos afgezworen. Masr met de gecondenseerde mel erin….klinkt erg smakelijk! Ik gaze zeker uitproberen.
  Bedankt voor ’t recept Brenda.
  Liefs, Marja

  • Brenda Kookt says

   Ha, nee ik ben ook geen fan van de droge kokosmakronen uit de supermarkt, die sla ik meestal ook over.
   Maar deze daarentegen, helemaal als ze net uit de oven komen..

 2. Justine says

  Oeh klinkt lekker! Ga ik een keer proberen :)

 3. nicole says

  Die uit de supermarkt zijn vaak heel droog. Deze versie met de melk lijken me heerlijk, snel maken dus

 4. Marlissa says

  Ik heb de lekkerste op bij een kraam bij de Swan Market, sindsdien vind ik de kokosmakaron zo lekker. Ik wil het ook wel eens zelf maken:)

  • Brenda Kookt says

   Ik denk dat dat dezelfde kokosballen zijn die ik op de Sunday Market heb gegeten! Wat zijn die lekker hé?

 5. josee says

  Ik heb ze gemaakt om tijdens de voetbalwedstrijd te knabbelen. Iedereen vond ze super super lekker. Ze zijn het lekkerst als ze vers zijn. De gecondenseerde melk maakt ze zoet genoeg. Dus geen suiker, hoera. Leuk om snel een heerlijk koekje op tafel te toveren.

 6. Hilde says

  Ze zijn heerlijk!

 7. Luc says

  Hallo Brenda, ik wil graag je recept proberen maar vraag me af hoeveel een blikje gecondenseerde melk is, hoeveel ml of gram?

  Bedankt!

  • Brenda Kookt says

   Hoi Luc, een blikje gecondenseerde melk van Friesche Vlag heeft een inhoud van 397 ml.

 8. Onno says

  Deze lijken me lekker al maak ik ze meestal wat eenvoudiger en iedereen die er van eet vind dat erg lekker.
  Heb het recept van mijn moeder…

  1 ei (dus eiwit met eigeel)
  100 gr. suiker
  100 gr. kokos

  Alles mengen en beslag zo’n 15 à 20 min. opzij zetten. Ik heb de indruk dat de kokos dan minder uitloopt en in deze tijd kan de oven mooi opwarmen.
  Zo’n 17 à 20 minuten bakken op ca. 175°C tot ze mooi lichtbruin en zacht van binnen zijn.

  Tuurlijk kun j meer maken, hou deze verhouding dan aan. Met het dubbele recept heb je ongeveer 28 koekjes.
  Zelf vind ik het mooi om met lepels een “canelle” te vormen.

  Smakelijk.

  Groeten, Onno.

 9. Karina says

  Hoi, het mengsel wordt veel te droog en onhandelbaar wanneer ik deze maten aanhoud.

  • Onno says

   Beste Karina,

   Gebruik je een hete lucht oven(functie)?
   Als ik die functie kies worden mijn kokoskoekjes droger…

   Groet, Onno.

 10. Karin says

  Hoi Brenda, ze zijn heerlijk allen uitlopen doen ze totaal niet. Het beslag is vrij droog en de hoopjes blijven hoopjes. Doe ik iets verkeerd? Gr. Karin

 11. margriet evers says

  Ik ben benieuwd : wilk graag de cocosmacronen bakken, maar er staat niet bij hoeveel inhoud er in dat6 blikje geconsdenseerde melk zit. Heb het nog nooit gekocht, dus weet niet of er verschillende maten zijn..

 12. Gerla says

  Ha Brenda, twee jaar na dato haha gisteren de kokosmakronen gebakken. Heerlijk recept. Inderdaad niet te zoet en wel lekker sticky! Vooral de volgende dag, heerlijk vind ik ze.

 13. Joke Been says

  Ik heb de kokosmakronen al een paar keer gemaakt.
  Heerlijk,van het weekend weer.
  Succes verzekerd.
  Grot Joke

  • Brenda Kookt says

   Wat super leuk om te horen dat jullie zo van de kokosmakronen genieten Joke!