Ga naar de inhoud

Moussaka lasagne

Moussaka stond al een tijdje op mijn to-make lijstje. Uiteindelijk heb ik het gemaakt vlak voor we op vakantie naar Griekenland gingen, om alvast in Griekse sferen te komen. Doordat mijn moussaka een groot succes, en super lekker, was had ik hoge verwachtingen van de moussaka op Zakynthos. Die zal vast nóg lekkerder zijn dan
Delen op

Moussaka lasagne

Moussake lasagne txt

Moussaka stond al een tijdje op mijn to-make lijstje. Uiteindelijk heb ik het gemaakt vlak voor we op vakantie naar Griekenland gingen, om alvast in Griekse sferen te komen. Doordat mijn moussaka een groot succes, en super lekker, was had ik hoge verwachtingen van de moussaka op Zakynthos. Die zal vast nóg lekkerder zijn dan mijn variant.
Helaas viel dat tegen, er zat weinig smaak aan en het was echt niet lekker. Ik snap nu wel waarom de ober (die geen moussaka lustte) mij een ander gerecht adviseerde. Maar natuurlijk hield ik vol en koos ik wel voor moussaka omdat ik dat een keer in Griekenland wilde eten. En de volgende keer doe ik dat gewoon weer, wie weet vind ik het dan wél lekker.

Gelukkig kan ik in de tussentijd mijn moussaka-ervaring op Zakynthos vergeten met dit recept. Want mijn recept is zeker voor herhaling vatbaar.
Eigenlijk is het geen echte moussaka, voor een moussaka heb je namelijk aardappelen nodig. Vlak voor ik de keuken in wilde duiken om de moussaka te maken kwam ik erachter dat ik geen aardappelen meer in huis had. Om toch moussaka te kunnen eten voegde ik er lasagnevellen er aan toe, en doopte ik mijn moussaka om tot een ‘Moussaka Lasagne’.
En ik moet je zeggen, het gerecht was er niet minder lekker om.

Moussake lasagne 04

Moussaka lasagne

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 aubergine in dunne plakken
  • 1 courgette in dunne plakken
  • 2 hele grote (of 6 normale) lasagne vellen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel witte wijn azijn
  • 1 blikje (400 gram) gepelde tomaten
  • 400 gram gehakt
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 200 gram feta
  • 25 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 300 ml melk
  • snufje nootmuskaat
  • 4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • zout en peper

Bereiding:

Bestrooi de plakken courgette en aubergine me zout en laat dit een half uurtje staan. Dep de plakken hierna droog. Bak (of grill) de plakken courgette en aubergine aan in een koekenpan.

Verwarm de oven voor op 200ºC, vet een ovenschaal in.

Verhit een beetje olie in een koekenpan of wok en fruit hierin de gesnipperde ui en geperste knoflook aan. Voeg azijn toe en laat de ui even slinken. Voeg het gehakt, oregano en peper en zout erbij en bak het gehakt rul. Voeg de gepelde tomaten bij dit mengsel en verwarm het mee, maak de tomatenstukken desgewenst iets fijner.

Vet een ovenschaal in. Begin met een laagje groenten, vervolgens lasagnebladen, gehakt-saus, feta en herhaal dit. Eindig met een laagje groenten en zorg ervoor dat je een beetje feta overhoudt. Bak dit 25 minuten, afgedekt met aluminiumfolie in de oven.

Bereid ondertussen de bechamelsaus: Laat de boter op zacht vuur smelten in een pannetje. Voeg de bloem erbij als de boter gesmolten is en roer dit met een houten lepel door. Laat de bloem op zacht vuur garen zodat een roux ontstaat. Als de roux wit wordt en een beetje zanderig is, is het klaar. Meng met een garde een beetje koude melk door de roux, roer dit door en voeg geleidelijk de rest van de melk toe zodat een gladde saus ontstaat. Breng de bechamel op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Verdeel de bechamelsaus over de schotel en strooi hier het restje feta en de Parzemaanse kaas over. Verwarm dit (zonder aluminuimfolie) nog 25 – 30 minuten in de oven.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Cajun kip met rijst en spinazie
Romige pasta met asperge en pesto
Bloemkoolschotel met gehakt en kaassaus

8 reacties

Özcan

Ik weet nu al zeker dat dit heel lekker is, maar moet het per se twee keer in de oven? Kan je niet de eerste keer direct de bechamelsaus erover doen en dan in de oven? De groenten en gehakt zijn toch al gekookt/gebakken?

Laat een bericht achter

Maaike

Heerlijk recept van die Moussaka lasagne! Al meerdere keren gemaakt. Alleen hoort volgens mij het blikje (400 gram) gepelde tomaten niet in de ingredientenlijst, omdat dit in de bereidingswijze niet meer terug komt. Als dat klopt zou je dit dan uit de ingredientenlijst willen schrappen? Ik heb al een paar keer per ongeluk weer tomaten gekocht. Verder erg toffe en inspirerende recepten op je site! Vanavond gaan we aan de vegetarische pizza en morgen maak ik de Moussaka lasagne weer. Wat mij betreft mag je nog heel lang door gaan met al deze heerlijke recepten.

Laat een bericht achter

Tineke

Héérlijk, gisteravond gegeten en ik zit er nog vol van, haha. Wel je hoofd erbij houden als je dit maakt, tenminste in mijn geval. Ik moest de moussaka nog 2 keer uit de oven halen! De eerste keer was omdat ik er geen aluminiumfolie overheen had gedaan. En toen zag ik mijn pannetje gevuld met bechamelsaus nog op het fornuis staan, dus weer de moussaka uit de oven en alsnog eroverheen. Maar dit gerecht ga ik zeker vaker maken, dank je wel voor al je inspiratie!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Gelukkig zag je op tijd dat de bechamel er nog over moest :)

Elisabeth

Wat een heerlijk recept! Vol van smaak en tegelijkertijd delicaat, we hebben er van genoten! Dankjewel voor alle kookinspiratie, van jouw recepten krijg ik echt zin om de keuken in te gaan!

Laat een bericht achter

Paula

Dit gerecht is bewerkelijk om te maken maar zeer de moeite waard. Heerlijk! Zeker voor herhaling vatbaar. PS Je bent in het gerecht alleen het toevoegen van de gepelde tomaten vergeten op te noemen, ik heb het maar bij het gehakt gedaan... ;-)

Laat een bericht achter

Nicole

Hij lijkt me super op deze manier. Ik ga heb zeker maken en ervan genieten met een lekkere salade!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk! Nadat ik de foto nu weer heb gezien lust ik nu ter plekke ook wel een stukje ;)

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op