Ga naar de inhoud

Detox Brownie

Vandaag gaan we voor een skinny baksel, eentje zonder suiker, lactose en gluten. Aan dit een recept dat ik maakte tijdens de detox heb ik goede herinneringen. Om de detox goed door te komen zonder te cheaten besloot ik mezelf te verwennen met lekkere dingen die detox-proof waren. Zo haalde ik lekkere nootjes bij de notenboer, lunchte en
Delen op

Detox Brownie

Brownies zonder suiker en gluten txt

Vandaag gaan we voor een skinny baksel, eentje zonder suiker, lactose en gluten. Aan dit een recept dat ik maakte tijdens de detox heb ik goede herinneringen. Om de detox goed door te komen zonder te cheaten besloot ik mezelf te verwennen met lekkere dingen die detox-proof waren. Zo haalde ik lekkere nootjes bij de notenboer, lunchte en ontbeet ik soms met boekweitpannenkoekjes en trakteerde ik mezelf op verse zalm. Door deze lekkere dingen had ik minder behoefte aan dingen die ik niet mocht eten, zoals vlees, koekjes, chips en brood.

Deze brownies waren voor mij de hemel. Ze waren zooo lekker! En ik kon ze nog eten zonder schuldgevoel ook!

Een paar brownies heb ik ingevroren omdat ik benieuwd was of ze ook zo lekker zouden zijn als ik niet aan het detoxen was. Afgelopen week heb ik ze (eindelijk!) gegeten. Natuurlijk proef je dat er geen suiker in zit, deze brownies zijn niet zoet en ze zijn ook niet smeuïg, eerder bijna droog. Door de noten hebben ze wel een lekkere bite. Nog steeds zijn ze lekker, maar de hemel kan ik ze op dit moment niet noemen. Geef me dan een echte brownie. Maar als je opzoek bent naar een lekker hapje zonder suiker, lactose en gluten is dit een goed alternatief.

Brownies zonder suiker en gluten 02

Brownie zonder lactose, gluten en suiker

Bereidingstijd 10 minuten plus 30 minuten baktijd

Ingrediënten:

  • 150 gram boekweitmeel
  • 40 ml rauwe cacao poeder
  • 40 ml honing
  • 40 ml olijfolie
  • 3 eieren
  • 100 gram aardbeien (mag ook uit de diepvries)
  • een theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 60 gram walnoten (grof gehakt)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175ºC, vet een brownievorm in en bekleed het met bakpapier.

Meng in een kom de ingrediënten met elkaar en verdeel dit in de vorm. Verdeel eventueel extra walnoten over de bovenkant.
Bak de brownie 25 minuten in de oven, controleer met een satéprikker of de brownie gaar is (als de prikker er schoon uitkomt is het goed).
Laat de brownie afkoelen op een rooster.

Tip: deze brownie is zeer geschikt om in te vriezen.

Bekijk ook andere recepten
MonChoutaart Paastaart met bokkepootjes en lemon curd
Croissant traybake met aardbeien en room
Kinder Bueno brownie
Chocolate chip haverkoeken

35 reacties

Tanja

Kan dit ook zonder eigeel? Ik ben voor mijn nichtje op zoek naar lekkere baksels maar er mag geen lactose, suiker, soja, gluten of eigeel in zitten.... Iemand tips?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Tanja, hier heb ik helaas geen ervaring mee. Wat lastig om een geschikt recept te vinden. Misschien even googelen op ei-geel vervangen, in combinatie met lactose allergie?

Sonja

Ik ga het van de week proberen. Wel moet ik het recept aanpassen. De veelbelovende titel “zonder suiker” gaat voor mij als diabeet niet op. Honing is net zo slecht voor mij.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat klopt Sonja. Voor wat vervang je de honing in dit geval? Of laat je het er helemaal uit?

Jantje

Hallo. Kan dit recept ook zonder aardbeien? En moet ik die dan vervangen voor wat anders? En waar vind ik rauwe cacao en wat is het verschil met gewone cacao?

Laat een bericht achter

Zeddy

Volgens mij heb ik iets fout gedaan.. mijn brouwnie is niet zo lekker als ik dacht.. ik kon beter banen erdoor heen doen voor meer smaak. Nu heb ik het opgelost boven de brownie yoghurt en daarboven op aardbei..

Laat een bericht achter

Marianne

Jammer dat je dit suikervrij noemt! 40ml honing is volgens mij volop suiker. Oké geen geraffineerde suikers, maar net zulke dikmakers als agavesiroop, dadels en wat je nog meer hebt aan suikervervangers. Ik ga het proberen zonder de honing want ik mag echt geen suikers.

Laat een bericht achter

Zeddy

Pure honing en dadels zijn beter dan suiker.. dat zijn natuurlijke suikers. Net als suiker van fruit. Zolang het natuurlijk is, is het niet slecht voor je.

Boukje

Ik heb van een week deze brownie gemaakt. Errug lekker en verantwoord voor bij de koffie of in een toetje. Kortom je kunt er van alles mee. Heerlijk.

Laat een bericht achter

Margriet

Zou je de aardbeien in dit recept ook kunnen vervangen door diepvries frambozen of verse bramen?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ja dat kan zeker

Kitty

Aardbeien? Nou, gooi die hele zooi dan maar gelijk in de vuilnisbak. Aardbeien... Dat is geen combinatie met chocolade.

Laat een bericht achter

Elza

Lekker zeg, deze brownies! Ik vind ze ideaal om na het bakken te snijden en per portie in te vriezen. 's Morgens haal ik er een uit de vriezer en gaat hij in m'n werktas. Hoe zou hij smeuïger kunnen worden? Het enige mininadeeltje vind ik nu dat ze wat droog zijn. Korter bakken?

Laat een bericht achter

Renate

Haï Brenda. Momenteel ook aan de detox alleen mag ik ook geen ei....? weet jij een alternatief daarvoor in dit recept? wellicht 2 bananen??

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Oei, lastig. Je kunt het proberen met 2 bananen. Dat zorgt wel voor binding en de smeuïgheid. Succes met detoxen.

Ramona

Dit recept stond al een aantal dagen in "de wacht"...nu heb ik mij de tijd genomen om de handen uit mijn mouwen te steken en aan de slag te gaan ;-) Alle ingrediënten bij de hand Muv de aardbeien, daarvoor in de plaats heb ik Biologische aardbeien spread gebruikt zonder suiker of andere zoetmaker. En de walnoten, daarvoor heb ik een flinke hand vol gemengde biologische rauwe noten gebruikt. En ondanks het feit dat ik milde biologische olijfolie van de Nieuwe Band bij de hand had, heb ik gekozen voor zonnebloemolie van het zelfde merk... Het gebruik van deze olie zou ik een tweede keer achterwege laten. Helaas is hij minder neutraal van smaak en nogal aanwezig in het gebak :-/ echter ervaar ik dit niet direct als storend. Wat ik een beetje jammer vind van boekweitmeel is dat het gebak er droger van kan worden dan bij "gewoon" meel of bloem. Enig idee hoe het gebak smeuïger gemaakt kan worden? Ik ben benieuwd wat de kids ervan vinden! Nogmaals, hij is voor mij te eten en indien de kids hem niet lekker vinden, des te meer heb ik! :-P

Laat een bericht achter

Yvette

Zijn de aardbeien ook te vervangen voor andere vruchten zoals framboos ivm een allergie?

Laat een bericht achter

Astrid

Sinds wanneer is iets met honing suikervrij?? Honing is ook gewoon suiker....

Laat een bericht achter

Anneke

Dat idee had ik dus ook. Jammer genoeg geen reactie.

Gwen

Zou je het boekweitmeel ook kunnen vervangen door amandelmeel of kokosmeel. Amandelmeel maakt het waarschijnlijk te korrelig, maar 50% amandel en 50% kokosmeel. Ik heb die altijd in huis, maar geen boekweitmeel :(

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ik denk dat dat zeker moet kunnen Gwen. Ik denk dat het hierdoor ook minder 'zwaar' wordt. Ik vind boekweitmeel een bakgerecht vaak wat zwaarder maken qua structuur, misschien dat ze hierdoor wat lichter worden.

Martine

Hi Brenda, Dank je voor je recept. Ik heb hem vanmorgen gemaakt en samen geproefd met een collega. We vinden hem allebei lekker. Ik ga hem volgende keer uitproberen met iets meer cacao en misschien nog een specerij er doorheen; nootmuskaat of kaneel. Om iets meer smaak te maken. En een vulling van noten, want die had ik nu niet in huis. Groetjes van Martine

Laat een bericht achter

A

Ik ga het zo maken, ben erg benieuwd! En ik waardeer enorm dat je een eerlijk artikel hebt geschreven, daardoor heb je toch wel mijn interesse gewekt in de rest van jouw blog! Like it!

Laat een bericht achter

Julie Hapjesprincess

Dit lijkt me zo lekker !!! Boekweitmeel heb ik eigenlijk nog nooit gebruikt. Zou er nooit aan denken om er aardbeien doorheen te doen. Frambozen zou waarschijnlijk ook lekker zijn. Dit ga ik ook eens proberen te maken.

Laat een bericht achter

Conja

Kan ik het boekweitmeel 1 op 1 vervangen met gewoon tarwemeel? En zo mijn suiker- en lactosevrije brownies maken?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ja, de meel kun je 1 op 1 vervangen door tarwemeel.

Marlissa

Dit wil ik proberen!

Laat een bericht achter

Maura - YLT

Oef dé brownies! Klinkt echt lekker. Ik had laatst ook gezonde brownies met olijfolie, ook erg lekker. Goed idee om er aardbeien doorheen te doen, wordt het gelijk wat zoeter :) nou met dit soort recepten kom ik mijn detox wel door!

Laat een bericht achter

Lu

Waarom gebruik je rauwe cacao als je het daarna gaat verhitten, dat is dan toch zonde van de rauwe cacao?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Tijdens de detox at ik alleen rauwe cacao. Als je liever 'gewone' cacao gebruikt kan dat ook, al beïnvloed dit wel de smaak.

Lianne

Lekker recept! Alleen 40 ml rauwe cacao poeder vind ik erg lastig afmeten :D 40 gram is al handiger :)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ja, dat klopt :) Ik gebruik er altijd zo'n maatlepeltje voor. 40 ml is 2 eetlepels plus 2 theelepels, maar grammen werken in dit geval ook :)

Brenda Kookt

Wat goed om te horen Ramona, dan hoop ik dat de kids het niet zo lekker zullen vinden ;)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ja dat kan zeker yvette, frambozen lijkt me een goede vervanger

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op