Ga naar de inhoud

Bloemkoolrijst met broccoli

Veel groenten maak ik standaard op dezelfde manier klaar. Spitskool gaat in de wok, spinazie ook, wortelen kook ik en dit doe ik meestal ook met bloemkool. Maar soms is het leuk om juist iets anders te doen met groenten dan wat je normaal gesproken doet, om lekker te experimenteren. Sommige experimenten pakken niet goed
Delen op

Bloemkoolrijst met broccoli

Bloemkoolrijst met broccoli txt

Veel groenten maak ik standaard op dezelfde manier klaar. Spitskool gaat in de wok, spinazie ook, wortelen kook ik en dit doe ik meestal ook met bloemkool. Maar soms is het leuk om juist iets anders te doen met groenten dan wat je normaal gesproken doet, om lekker te experimenteren. Sommige experimenten pakken niet goed uit, en sommige wel. Zoals deze. Het experiment uit dit recept, bloemkoolrijst, gaat zeker vaker op tafel komen bij ons.

Op Amerikaanse foodblogs was ik al eens bloemkoolrijst tegengekomen. En aangezien ik dol op bloemkool ben moest ik dat toch eens proberen. Bloemkoolrijst is fijngemalen bloemkool dat je niet kookt, maar juist bakt. Hierdoor ontstaat er een korrelige substantie die je op smaak kunt brengen met kruiden. De link naar rijst is de witte korrelige substantie. Bloemkoolrijst kun je bijvoorbeeld gebruiken als vervanger voor aardappelen, pasta of rijst. Ideaal als je geen koolhydraten wilt of mag eten.
Je kunt een sausje bij de bloemkoolrijst serveren zoals je meestal bij rijst doet, maar dat vond ik deze eerste keer zonde. Dan proef je namelijk niet echt (echt niet) de bloemkool. Daarom maakte ik er iets anders van.

Voor dit receptje heb ik de bloemkoolrijst gecombineerd met zijn broertje, de broccoli. Het gerechtje is op smaak gebracht met citroen en tijm. Het resultaat: een heerlijk licht gerecht.

Bloemkoolrijst met broccoli 02

Bloemkoolrijst met broccoli

Ingrediƫnten voor 2 personen:

  • halve (of een kleine) bloemkool
  • 1 rode ui
  • halve broccoli
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • 2 eetlepels citroensap
  • tijm
  • Parmezaanse kaas

Bereiding:

Snijd de broccoli in roosjes en kook dit in 5 minuutjes beetgaar.
Snipper de ui en bak glazig in olijfolie.

Hak de bloemkool fijn in een keukenmachine en bak dit mee met de ui.
Breng op smaak met peper, zout, tijm en citroensap.
Voeg de broccoli bij het bloemkoolmengsel en bak dit even mee.

Bestrooi voor het serveren met geraspte Parmezaanse kaas.

 

Bekijk ook andere recepten
Lente-plaattaart met courgette en pesto
MonChoutaart Paastaart met bokkepootjes en lemon curd
Spanakopita ovenschotel
Croissant traybake met aardbeien en room

15 reacties

fit tovenares

Dit gezonde recept ziet er smakelijk en zo gemakkelijk uit, ik moet het zeker eens proberen! Ik hou van broccoli. Bedankt voor alle gezonde inspiratie.

Laat een bericht achter

Greetje Pilon.

Wat ook lekker is om het broccoli of bloemkoolrijst samen met kipstukjes of nasivlees met kruiden klaar te maken Roerbak het vlees en groente.doe daarna een bouillon blokje van zonatura erbij dan ff deksel op de pan welke even omscheppen zodat alles lekker doorkruid is. Er zijn 3 smaken met heel weining calorieƫn. Eet smakelijk.

Laat een bericht achter

anne

top gerecht ik moest het alleen zonder ui doen want die mist in de ingredientenlijst haha

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ha echt!? Oeps, sorry! Ga hem direct toevoegen

Nelleke

Geweldig Brenda je bent echt een genie, super lekker. :)

Laat een bericht achter

kirsten

Beste Brenda, Heel erg bedankt voor het bloemkoolrijst met broccoli recept. Ik vond het heerlijk. DIt gaat veel vaker op tafel komen. Kirsten

Laat een bericht achter

Ineke

Oh dat ziet er zo lekker uit! Lekker handig zeker nu met mijn atkins dieet :D.

Laat een bericht achter

Maura - YLT

Overal zie je bloemkoolcouscous en rijst voorbij komen. Ik ben zo benieuwd hoe het smaakt, want ik ben echt totaal geen bloemkool fan. Ik eet het eigenlijk liever niet dan wel haha en dat heb ik met weinig. Alhoewel, bloemkoolsoep lust ik heel graag. Ik maakte wel eens tortilla's van bloemkool, heb je dat wel eens geprobeerd? Best apart, maar wel lekker (wel veel moeite).

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

De tortilla's en pizza's van bloemkool heb ik nog nooit geprobeerd. Lijkt me wel veel werk inderdaad. Misschien moet ik dat binnenkort toch eens testen ;) De bloemkoolsmaak vind ik bij dit gerecht wel meevallen hoor, zeker met de citroen en tijm erbij. Je lust het vast! Ɖn het is detox-proof ;)

Marloes

Dit klinkt echt heel fijn. Bloemkool is niet echt mijn favoriet, maar op deze manier klaargemaakt klinkt het wel lekker!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat denk ik ook, het smaakt minder 'bloemkolig' en de citroen en tijm maken het net even anders.

Remy | BakingBeautyNL

Bloemkoolrijst? Die kende ik nog niet...

Laat een bericht achter

nicole

Dit lijkt me lekker. Ik had er al wel van gehoord, maaar nog nooit gemaakt. Maar nu komt het snel op tafel

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Leuk!

Els Coumans

Ben ik bekend mee...komt ook voor in het Paleo "dieet". Inderdaad geen of zo weinig koolhydraten..Heel interessant om je in te verdiepen...Ook glutenvrij en veel recepten lactosevrij...

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op