Hartige vis crumble

Hartige vis crumble txt

Ik ben gek op vis! Het fijne is dat het lekker licht is en dat ik er niet zo bom-vol van raak als dat met vlees soms het geval is. Meestal eet ik een visfiletje gewoon, gebakken in een koekenpan met wat kruiden. Toch is het juist leuk én lekker om met vis te experimenteren en meer te doen dan het alleen te bakken.

In ‘Mijn Franse Keuken‘ van Rachel Khoo kwam ik een hartige vis crumble tegen. Dit leek me een leuk visgerechtje om eens te testen. Het recept heb ik iets aangepast naar mijn smaak, en het resultaat is een topper! Een lekker potje met romige vis met daarop een krokant laagje.

Hartige vis crumble 02

Hartige vis crumble

Bereidingstijd 20 minuten en 30 minuten oventijd

Ingrediënten voor 3 personen:

Voor de vulling:

  • 1 zalmfilet
  • 1 witvisfilet (kabeljauw, panga, tilapia kan allemaal, maar ik nam panga)
  • 1 prei
  • 2 tomaten
  • 3 eetlepels kwark
  • sap van een halve citroen
  • peper en zout
  • dille

Voor de crumble:

  • 35 gram koude boter
  • 50 gram bloem
  • 30 gram havermout
  • 30 gram pijnboompitjes
  • 30 gram geraspte oude kaas

Extra benodigd: 3 ramekins of kleine ovenschaaltjes

Bereiding:

Vet de schaaltjes in en verwarm de oven voor op 180ºC.

Snijd de vis en tomaten in blokjes en de prei in halve ringen. Meng dit met het citroensap, peper en zout, dille en kwark. Verdeel de vulling over de schaaltjes.

Snijd de boter in blokjes en kneed dit met je handen samen met de bloem. Meng vervolgens de havermout, pijnboompitjes en kaas erdoor. Verdeel de crumble over de schaaltjes.

Plaats de schaaltjes in de oven (op een bakplaat of ovenschaal zodat het niet erg is als het straks over de rand loopt) en bak het 30 minuten. Als de crumble niet mooi gekleurd is kun je hem de laatste 10 minuten nog even op 200 ºC. zetten.

 

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Femke says

    Wat een origineel idee! Lijkt me heerlijk :)

  2. A.J. says

    Wat een leuk idee.
    Ik heb alles in huis voor dit recept.
    Behalve de havermout. Kan ik dat voor iets anders vervangen?
    Ik ben erg benieuwd.
    AJ

    • Brenda Kookt says

      Je kunt ook stukjes koek gebruiken, bijvoorbeeld biscuitjes. Hierdoor krijgt het net even meer crunch.

  3. Lisa says

    Moet het verse zalm zijn of kan het ook zalm zijn uit de diepvries?

    • Brenda Kookt says

      Je kunt ook zalm uit de diepvries gebruiken. Zorg wel dat het ontdooid is voor je er mee aan de slag gaat.

  4. merel says

    Kan je dit ook een dag van te voren maken

  5. Wendy says

    Ik vraag me af in hoeverre dit gerecht al van tevoren is voor te bereiden?

  6. Paul Driessen says

    Hoe groot zijn die ramekins (diameter) ?

  7. Roderic says

    Moet in dit gerecht roomboter?