Kooktips #5

Kooktips 01

De rubriek ‘Wist je datjes’ doop ik bij deze om tot ‘Kooktips’. Ik denk dat dit de lading beter dekt. Zo is het voor iedereen duidelijk dat het over tips voor bij het koken gaat :) 

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een Wist-je-datjes artikel heb geplaatst op het blog. Blijkbaar ben ik de afgelopen tijd niet zoveel handigheidjes en kooktips tegengekomen. Inmiddels heb ik wel weer een mooi lijstje kooktips staan, tijd voor een nieuwe editie.

Wist je dat…

 • ..fruit sneller rijp wordt als je het samen met een rijpe banaan in een plastic zak stopt?
 • ..je bij het kneden van gehakt een mixer kunt gebruiken? Gebruik in dit geval de deeghaken van de mixer. Als je het gehakt daarna een half uurtje in de koelkast laat staan gaat het binden en kun je mooie stevige ballen draaien. Als je geen mixer in huis hebt én geen vieze handen wilt je kun je ook een plasticzakje gebruiken om je handen.
 • ..bakplaten uit de oven met zout schoongemaakt kunnen worden? Verwarm de vieze bakplaat 10 minuutjes op 200 ºC. Pak de bakplaat er hierna uit en strooi er zout overheen. Laat dit afkoelen, hierna kun je met een doekje het vuil er zo vanaf vegen.
 • .. een kaasschaaf niet alleen handig is voor het snijden van kaas? Een kaasschaaf komt ook van pas bij het snijden van komkommer- of courgette slierten en het schillen van groenten. Daarbij wordt een eiersnijder vaak ook gebruikt om champignons in plakjes te snijden.
 • ..je een quiche het beste een beetje kunt laten afkoelen voor je het uit de vorm haalt? Hierdoor laat het gemakkelijker los van de vorm en voorkom je dat het bladerdeeg scheurt.
 • .. het schillen van een perzik soms lastig kan zijn? Het gaat veel gemakkelijker als je een perzik eerst onderdompelt in kokend water.

Welke tip komt van pas en ga je toepassen?

Heb je een leuke (en handige!) kooktip die niet in deze rubriek mag ontbreken? Mail naar info@brendakookt.nl en wie weet zie je jouw tip (met vermelding van je naam) in deze rubriek verschijnen!

Meer tips en handigheidjes voor in de keuken? Lees ook de eerdere edities van deze rubriek:

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. kim says

  Eindelijk, ik ga van de week meteen proberen m’n bakplaat op deze manier schoon te maken. Ik krijg hem nooit schoon gemaakt!

  • Brenda Kookt says

   Ik moet wel zeggen dat het lastiger gaat als het al ‘oude viezigheid’ is die al een paar keer de oven is geweest.
   Succes!

 2. silphya says

  Ja! De tip van de bakplaat vind ik dus geweldig! Dank.

 3. Rineke says

  Die van de bakplaat ga ik ook proberen. Geweldig als dit echt werkt, zou je het ook voor bakbrikken kunnen gebruiken?

  • Brenda Kookt says

   Ik heb het net gebruikt voor de onderkant van de oven, zeg maar de onderste plaat, de bodem. Ging helemaal goed. Dus voor een bakblik zou het ook moeten werken denk ik.

 4. Suuz says

  oeh thanks voor de goede tip over de bakplaat!! ga het direct proberen!

 5. Jolien says

  ja! de champignon met de eiersnijder gebruik ik ook altijd! ik dacht dat de ontdekker was daarvan haha. toch niet :(