Ga naar de inhoud

In de test: Moleculair koken (+win!)

Moleculaire kit 02

Of het me leuk leek om thuis eens moleculair te koken en daarbij de Cuisine R-Evolution Kit van Modern Koken te testen? Aangezien ik dol ben op koken en experimenteren met eten zeg ik daar geen nee tegen!
En als jij daar ook geen nee tegen zegt, lees dan zeker verder. Ik geef namelijk ook één starterskit van Modern Koken weg!

Moleculair koken

Voordat ik je meer vertel over de kit is het handig om te weten wat Moleculair koken is (informatie van de website van Modern Koken).

Moleculair koken is een afgeleide van Moleculaire gastronomie. Dit is een onderdeel van de voedingswetenschap en doet onderzoek naar,  geeft uitleg over en probeert praktisch gebruik te maken van de fysische en chemische transformaties die ontstaan tijdens het koken van ingrediënten.
Waar moleculaire gastronomie zich richt op de wetenschap, gaat het bij moleculair koken alleen om het koken. Door nieuwe gereedschappen, methodes en ingrediënten te introduceren in de keuken wordt het mogelijk gemaakte nieuwe gerechten te creëren op basis van traditionele recepten.

Moleculair koken doet me natuurlijk denken aan Heston Blumenthal, maar ook aan mijn heerlijke etentje eerder dit jaar bij FG Food Labs van François Geurts en aan de lessen natuur- en scheikunde op de middelbare school. Ik was er niet bijster goed in, maar vond het wel interessant om te zien hoe stoffen konden veranderen. Met deze kit kun je als amateurkok in je eigen keukentje spelen met de structuren van eten. En na afloop kun je het nog opeten ook!

Moleculaire kit 01

Benodigdheden

Ik had verwacht dat ik naast de set die ik thuis ontving nog van alles moest kopen om ermee aan de slag te kunnen. Maar dat viel reuze mee, het enige dat er nog bij moet zijn de ingrediënten waarmee je gaat koken. Alle overige benodigdheden zitten in de kit die je ontvangt. Bij de Cuisine R-Evolution Kit is dat het volgende:

  • 4 doosjes met 10 sachets van de volgende additieven:
    – 10 x 2 gram Agar-Agar
    – 10 x 2 gram Sodium Alginaat
    – 10 x 2 gram Calciumlactaat
    – 10 x 2 gram Sojalecithine
  • 3 pipetten
  • 1 geperforeerde lepel
  • 1 maatlepel
  • 1 spuit
  • 2 siliconenslangen
  • 1 siliconen mal
  • DVD met 50 recepten

Met bovenstaande ingrediënten en benodigdheden kun je verschillende ‘proefjes’ doen. Zo kun je ‘schuim met een smaakje’ maken, spaghetti zonder pasta, vloeibare balletjes die knappen in je mond, kaviaarballetjes en eetbare gel.

Voordat je begint is het handig om de DVD te bekijken zodat je weet wat je allemaal kunt gaan maken en wat je daarbij nodig hebt qua ingrediënten. Ik vond het lastig een keuze te maken, er zitten zoveel leuke en lekkere dingen bij die ik wilde proberen. Maar wat ik sowieso wilde doen was het maken van balletjes met daarin vloeibaar ‘spul’ waarbij de bolletjes uit elkaar spatten in je mond. Dit heb ik ooit ergens op een event mogen proeven en dit was zo ontzettend lekker dat ik dit zelf ook wilde proberen. Daarbij besloot ik te gaan voor spaghetti van witte chocolade.

Moleculaire kit 03

The making of the witte chocolade spaghetti (het was een beetje een knoeiboel)

Moleculaire kit 04

De frambozenballetjes stijven op in het water

Moleculaire kit 05

 Conclusie

Ik vond het super leuk om met de kit aan de slag te gaan. Het is een hele andere manier van koken, die voor mij helemaal nieuw was. Door mijn onervarenheid dacht ik soms dat het mis zou gaan, maar toch ging het uiteindelijk goed. Een tip is om het recept minimaal twee keer te bekijken voor je aan de slag gaat, schrijf mee zodat je niet constant weer terug moet naar je computer of laptop om te kijken wat de volgende stap ook alweer was.

Eigenlijk verwachtte ik dat de chocolade spaghetti compleet zou mislukken omdat mijn chocolade gemengd met water wel erg vloeibaar was. Met de slangetjes was het even pielen voor ik het onder de knie had. De kok uit het filmpje op de DVD had dit duidelijk vaker gedaan want bij hem ging het wel vloeiend. Maar na een beetje oefenen had ik het ook onder de knie én stolde de chocolade. Enige nadeel is wel dat je een paar slangetjes moet vullen als je een bordje spaghetti nodig hebt. De frambozen balletjes waren top en spoten in mijn mond echt uiteen. Samen met de chocolades smaakte het ook heerlijk.

Ik vind het echt cool dat je ziet dat de substantie van de producten veranderd door de additieven die je toevoegt. Op de website van Modern Koken kun je naast deze kit nog meer kits bestellen om thuis aan de slag te gaan met Moleculair koken. Met deze kits kun je je etentje net dat beetje extra geven, en je kunt even lekker kliederen in de keuken.

Win!

Wil je thuis ook aan de slag met moleculair koken? Dat kan!
Van Modern Koken mag ik een Moleculair Koken Starterskit ter waarde van € 29.95 weggeven!

Doe het volgende om kans te maken op de starterskit:

  • Laat een reactie achter onder dit bericht
  • Like de facebookpagina van Modern Koken

Deze win-actie is gesloten, de winnaar heeft inmiddels bericht ontvangen.

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op