Bananenbrood met bosbessen

Bananenbrood met bosbessen txt

Ineens waren ze er overal, de bananenbroden. Bij de een was hij nog gezonder dan bij de ander. Natuurlijk kun je ook een bananenbrood mét suiker maken, al kies ik in dat geval zelf liever voor een echte cake. Eentje met echte suiker dus, zoals bijvoorbeeld deze. Tijdens de detox was ik opzoek naar een suikervrij alternatief voor koek en maakte ik bananenmuffins. Ik koos expres niet voor een bananenbrood omdat iedereen dat al deed.

Hierdoor had ik tot vorige week nog nooit een echt bananenbrood gebakken. Tot ik vorige week twee rijpe (bijna zwarte) bananen op de fruitschaal had liggen en een restje bosbessen in de koelkast vond. Wonder boven wonder had ik geen zin om weer banaan/ei pannenkoekjes (klik) te maken (die eet ik nog best regelmatig ;)) dus toen moest ik iets anders bedenken. En toen is het er toch van gekomen een bananenbrood te bakken. Ziehier, spuit 11, mijn bananenbrood met bosbessen.

Ik greep deze gelegenheid aan om ook weer eens te bakken met boekweitmeel. Toch vind ik dat hier een ‘smaakje’ aan zit, als je dit smaakje liever niet aan je bananenbrood hebt raad ik je aan om gewone bloem te gebruiken of een andere meelsoort dat je graag gebruikt bij het bakken van cake.

Bananenbrood met bosbessen 04

 Bananenbrood met bosbessen

Bereidingstijd 15 minuten en 40 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 200 gram boekweitmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baksoda
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels melk
  • 2 theelepels honing
  • 3 rijpe bananen
  • 120 tot 150 gram bosbessen

Extra benodigd een cakevorm met inhoud van 2 liter

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 ºC. Vet een bakvorm in (bekleed het eventueel met bakpapier).

Meng in een kom de boekweitmeel met bakpoeder, baksoda, zout en kaneel.
Mix in een andere kom de eieren met melk en honing. Prak de bananen fijn en meng dit ook door het eimengsel.
Spatel de droge ingrediënten door het beslag en roer tot slot de bosbessen erdoor.

Giet het beslag in de cakevorm en bak het 40 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of het bananenbrood gaar is.

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Laura says

    Boekweit heeft inderdaad een vrij sterke (ik vind het persoonlijk een muffe) smaak. Laatst had ik glutenvrij brood gekocht bij de EkoPlaza wat gemaakt was van boekweit… Veel te overheersend die smaak! Ik zou zelf eerder kiezen voor boekweitgrutten (smaakt minder sterk, maar zijn wat grover) of speltbloem :-) Maar verder een erg yummy recept!

    • Brenda Kookt says

      Kan me voorstellen dat boekweitbrood niet zo lekker is, boekweitpannenkoekjes vind ik wel lekker ;)
      De volgende keer ga ik denk ik voor gewone bloem maar wil spelt ook een keer proberen.

  2. Jacobien says

    Hij staat in de oven ^^

  3. Lilian says

    Vandaag uiteindelijk gemaakt, was heerlijk! Lekker luchtig en fris door de bessen.

  4. Marja says

    Hoi Brenda, ik heb een vraagje/ opmerking. Jij gebruikt naast het bakpoeder ook Baking Soda, maar daarvoor heb je toch zuren nodig om het goed te laten werken? Zoals karnemelk ipv gewone melk? Ik vermoed dat de baking soda in dit geval niet heel veel toegevoegd heeft aan je recept. Of zit ik er helemaal naast? Ik heb dat altijd zo begrepen in elk geval. Heb ik het mis…dan mijn excuus dat ik er over begon! Ben erg benieuwd naar de uitslag. Je recept is in ieder geval wel erg smakelijk zo te zien en ik ga hem ook zeker proberen. Ook voor de 1e x. Groetjes, Marja. :-)

    • Brenda Kookt says

      Hi Marja, ik heb het opgezocht. Én je hebt gelijk! Natriumbicarbonaat produceert koolstofdioxide als er een zuur of zuur vocht aanwezig is, anders niet. Een zuur of zuurvocht is yoghurt, azijn en bijvoorbeeld karnemelk.
      Ik ben bakingsoda gaan gebruiken doordat ik ook weleens Amerikaanse recepten vertaal, hier wordt het vaak in gebruikt. En sindsdien voeg ik het zelf ook weleens toe. Bedankt voor je reactie, vanaf nu ga ik opletten of er ook zuren worden gebruikt :)

  5. Marjan says

    Hi,

    Ik ben al een tijdje op zoek naar een leuk bananenbrood recept. Deze gaat het worden, Maar na het lezen over de zuren zal ik melk vervangen door yoghurt, dan moet het goed gaan toch?

    Liefs
    Marjan

    • Brenda Kookt says

      Ja, volgens mij kun je ook karnemelk gebruiken. Maar met de melk ging het bij mij ook goed hoor, alleen rijst het brood dan iets minder. Toch vond ik het luchtig genoeg. Bak ze, en geniet van de healthy bananenbrood :)

  6. Anne says

    Hij komt net uit de oven. Tweede keer dat ik hem maak, dit keer met appel en noten. Erg lekker! Bedankt voor het lekkere recept! Wel vraag ik me af hoe ik hem het langste lekker hou? In koelkast of afgedekt op de aanrecht?