Witlofsalade met ham en kaas

Witlofsalade met ham en kaas txt

Een van mijn favoriete ‘gewone’ gerechten is witlof met ham en kaas uit de oven.  Vroeger hield ik al van gekookte witlof, dus toen ik voor het eerst witlof met ham en kaas at wist ik niet wat me overkwam ;-)
Inmiddels eet ik witlof 9 van de 10 keer met ham en kaas uit de oven, het blijft lekker.

Toen ik in Dageljikse Kost van Jeroen Meus deze salade met witlof, ham én kaas zag wist ik dat ik hem (METEEN!) moest gaan maken. Witlof met ham en kaas maar dan dus niet uit de oven, maar in een salade. Ook heerlijk.

Witlofsalade met ham en kaas 02

Witlofsalade met ham en kaas

Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 plakken spek
  • 3 stronkjes witlof
  • 1 appel
  • 50 gram walnoten
  • 200 gram belegen kaas
  • 1 sjalot
  • rozijnen
  • een hand veldsla
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • scheut appelsap
  • scheutje witte wijn azijn
  • lepel honing
  • peper en zout
  • scheut olijfolie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170ºC. Leg de plakken spek op bakpapier en bak dit in 10 tot 12 minuten krokant.
Maak ondertussen de dressing, mix de crème fraîche met appelsap, witte wijnazijn, honing, peper, zout en een beetje olijfolie.

Snijd de stronkjes witlof in halve ringen (eventueel verwijder je de bittere binnenkant, maar ik vind dat juist lekker). Snipper de sjalot en snijd de appel in fijne reepjes en meng dit samen met de dressing door de salade en voeg ook de veldsla erbij. Snijd het gebakken spek en de kaas in stukjes en strooi dit samen met de walnoten en rozijntjes over de salade.

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Ianna says

    Wat een heerlijk receptje.. Ga ik binnenkort eens uitproberen! Vind witlof salade altijd zoo lekker :)

    • Brenda Kookt says

      Gek genoeg was dit mijn aller eerste echte witlofsalade. Smaakt zeker naar meer witlofsalades.

  2. Mirjam Levering says

    Net de salade gegeten, hij was erg lekker!

    • Brenda Kookt says

      Wat goed, en super leuk dat je er meteen mee aan de slag bent gegaan!

  3. Andrea - 4Pure says

    Ik heb nog een aversie tegen rauwe witlof van vroeger. Mijn moeder haalde (ik denk dat het misschien nog niet bekend genoeg was) het bittere er niet uit. Maar als ik jouw recept zo lees, met al die lekkere neven ingrediënten, moet ik misschien toch de stap eens gaan wagen!

  4. Tineke says

    Bij het lezen van dit recept loopt het water me al in de mond!

  5. Miriam says

    zo lekker witlofsalade (en het bittere, de witlof is om de één of andere “duistere” reden al lang niet zo bitter meer als vroeger)

  6. caroline says

    Oooo lekker ga hem morgen gelijk maken ben gek op witlof dit is weer eens een andere versie. Top ga zo door

  7. Hannah says

    Ha leuk recept! Al zou je wel ham verwachten in een ‘witlofsalade met ham en kaas’ x-) of mis ik iets…?

    • Cornelieke says

      Ja ik zag het ook ja. Spek staat er in het recept maar dat kan je makkelijk vervangen door ham.

  8. P.karsten says

    Ik heb net je witlofsalade met ham en kaas gemaakt.
    Hij wAs erg lekker.
    Ik heb alleen wat meer dressing erdoor gedaan.
    ga hem zeker vaker maken.

  9. Tineke says

    Héérlijke salade, we hebben er van gesmuld!