Koffiecake

Koffiecake_txt

Koffie drink ik bijna niet. Op de een of andere manier vind ik het niet ècht lekker. Ik houd wel van de koffie-geur en probeer zo nu en dan een cappuccino of een of andere aparte koffie met spikkels te drinken maar tot nu toe kan ik er niet echt van genieten. Geef mij maar een mok (kruiden)thee.

Waar ik wel van kan genieten is koffie in recepten zodat je een vleugje koffie proeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tiramisu, dan kan ik de koffie zeker wèl waarderen! Wat ik graag nog een keer wilde proberen is een koffiecake. In Amerika zijn coffee-cakes hot want ik ben veel recepten tegengekomen. Dit recept voor coffee-cupcakes sprak mij het meeste aan en daarom besloot ik er deze cake van te maken. Mét succes, oh my wat is dit een lekkere cake. Geen hele sterke koffiesmaak, maar precies dat vleugje. Precies goed dus.

Koffiecake_03

Koffiecake_05

Koffiecake

Bereidingstijd 25 minuten en 50 – 60 minuten oventijd

Ingrediënten:

 • 225 gram bloem
 • 100 gram bruine suiker
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1 theelepel kaneel
 • 1/4 theelepel baksoda
 • 1/4 theelepel zout
 • 175 ml sterke koffie
 • 80 ml olijfolie
 • 1 ei

Voor de topping:

 • 50 gram bloem
 • 60 gram bruine suiker
 • 1/4 theelepel kaneel
 • 50 gram koude boter in blokjes
 • 50 gram walnoten

Voor het glazuur:

 • 1/2 cup poedersuiker (ongeveer 55 gram)
 • 1 eetlepel melk
 • 1/25 theelepel vanille essence

Extra benodigd: cakevorm van 22 cm

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200ºC, vet een bakvorm in bestuif het met bloem.

Meng voor de cake de bloem met het suiker, bakpoeder, baksoda en zout. Meng in een andere kom de eieren met koffie en olie. Roer dit mengsel door elkaar en verdeel het beslag in de cakevorm.

Meng voor de topping de bloem, suiker en kaneel. Meng hierna met een mixer de boter en de gehakte walnoten erdoor.
Verdeel de topping over het beslag en bak de cake in ongeveer 50 tot 60 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is (de cake is gaar als de prikker er schoon uitkomt) bak de cake anders iets langer. Laat de cake hierna afkoelen.

Maak de glazuur door de poedersuiker te mengen met de melk en vanille essence. ‘Drizzle’ het glazuur voor het serveren over de cake.

Tip: Wil je hier in plaats van een cake liever cupcakes of muffins van maken? Bak ze dan ongeveer 20 minuten in de oven.

———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Simone says

  Oooo hoe kun je nu niet van koffie houden… Haha… Maar ok voor uit, Ik vind deze cake er ook heerlijk uitzien. Wel zwaar denk ik of niet?

  • Brenda Kookt says

   Ja hij is best zwaar. Maar wat mij betreft niet té. Twee plakjes kan ik er wel van op hoor ;)

 2. Maris says

  Ziet er lekker uit! Ik ben net zo. Ik vind de geur van koffie heerlijk en in taart de smaakt ook, maar zo een kopje? Nee :)

  • Brenda Kookt says

   Iedere keer trap ik er weer in. Als ik lekkere koffie ruik wil ik ook een paar slokjes of soms zelfs een hele kop proeven. Maar het valt eigenlijk altijd tegen.
   Deze cake viel gelukkig helemaal niet tegen :)

 3. Marja says

  Oh voor mij is het bijna onbegrijpelijk dat iemand niet van koffie houdt! Je kunt er mij wel mee overgieten! Ik drink het de hele dag en dan nog zwart ook. Maar als jij je theetje lekker vind, hebben we toch beide wat we lekker vinden? En die geur…jaaaaaaaa die is echt verslavend! En ik kijk ook met veel genoegen uit naar jouw koffiecake! Lijkt me erg lekker! Bedankt voor het recept. Zodra mijn yoghurt-blueberrie cake op is, ga ik hem maken! Ben errug benieuwd! Nog een fijne zondag verder Brenda! :-)

 4. Suus says

  Wauw dit ziet er top uit zeg, mooie foto’s ook.
  Liefs Suus

 5. Maura - YLT says

  Als koffieverslaafde moet dit ik dit natuurlijk eens proberen, aangezien jij het als niet-koffiedrinker zelfs lekker vindt. Dat crunchy laagje bovenop ziet er TE lekker uit, vooral met nog dat glazuur, pfoe. Ik ga het recept onthouden.

  p.s. mooie foto. Morgen komt er een cakerecept online, maar mijn cake was niet zo fotogeniek als deze haha.

  • Brenda Kookt says

   Tnx, en zo volgen we elkaar iedere week op met zelfde type recepten.
   Waarvoor gaan we volgende week?

 6. Marian Gossen says

  Hij komt net uit de oven en ruikt heerlijk! Maar hoeveel is 1/2cup poedersuiker?

  • Brenda Kookt says

   Ohh wat moet dat lekker ruiken in jouw keuken!
   Stom dat ik dat niet heb nagewogen (ik heb cup-maatschepjes gebruikt).
   Je hebt een halve cup poedersuiker nodig, dat is ongeveer 55 gram.
   Geniet van de lekkere cake, hoop dat hij bij jullie net zo in de smaak valt als hier.

   • Marian Gossen says

    Hij is heerlijk! Ik heb hem te warm aangesneden, de plakjes vielen uit elkaar. Geen geduld heb, al zijn we al gepensioneerd! Nu ga ik hem bewaren, hopelijk kan ik morgen mooie plakjes maken. En anders eten we hem met een lepeltje :-)

    • Brenda Kookt says

     Bij mij waren het hele mooie plakken. Geduld is een schone zaak ;)

 7. miranda says

  oké, die gaan we proberen!

 8. Meijer says

  Een ei of twee eieren of drie??

  • Meijer says

   Hallo Brenda,
   Hoeveel eieren gaan er in de cake?
   Bij ingredienten staat 1 ei maar in de bereidingswijze staat eieren dus gaat het blijkbaar over meer dan 1 ei. Misschien kun je mijn vraag beantwoorden?

 9. Meijer says

  Bij ingredienten staat 1 ei.
  Maar bij bereidingswijzen heb je het over eieren?

 10. Natascha says

  Hey Brenda,
  gisteren kwam dit recept voorbij op FB en het had niet op een beter moment gekund. Was nl bijna vergeten dat ik visite zou krijgen vandaag en ik wilde nog even iets maken. Gelukkig had ik alle ingrediënten voor deze cake in huis muv de walnoten maar die heb ik door pecannoten en amandelen vervangen. En uiteindelijk heb ik de glazuur van gecondenseerde melk met vanille-essence gemaakt.

  Het was zo’n succes dat er nu weer eentje in de oven staat (nu met hazelnoten en amandelen) om morgen mee naar Duitsland te nemen om mijn tante van 80 mee te verrassen.

  Dus dikke thx!! Weekend saved ;-)

 11. annemiek says

  Dag Brenda,
  Mag ik even wat vragen? Ik wil de koffiecake gaan maken (lijkt me zoooooo lekker), maar nu loop ik bij het recept tegen een onduidelijkheidje aan. In het recept staat 1 ei, maar bij de beschrijving heb je het over eieren. En in cake zit er meestal meer dan 1, dus nu twijfel ik.
  Kan je me helpen?
  Groetjes

 12. annemiek says

  O sorry, zie nu pas dat er al meerderen naar gevraagd hebben…..

  • kaatje says

   Maar geen antwoord gekregen. Ik heb dezelfde vraag dus.

 13. Chantal says

  Hallo Brenda, gisteren deze cake gemaakt, zo lekker, vooral de toppinglaag van krokante nootjes geeft iets extra, ik heb amandelnootjes gebruikt.

 14. Annelies Prent says

  Hallo Brenda,
  een paar vraagjes over de koffiecake:
  1. Ik zou wel meer koffiesmaak willen proeven;
  2. Structuur te kruimelig;
  3. Walnootjes heerlijk maar verbrand.
  Wat kan ik er aan doen? minder meel? Afdekken met zilverfolie?
  Groet,
  Annelies

 15. Vanessa says

  Ik heb gisteren deze cake gemaakt voor de dames in het hobbyclubje waar ik naar toe ga. Ze waren allemaal super enthousiast over de cake en heb het recept zelfs nog een keertje moeten door geven. Ik vond hem ook super lekker, ook zeker niet droog. Alleen had ik moeite met de cake in plakken te snijden, hij viel uit elkaar. Maar niemand die zich daar druk over maakte hoor. ;-)

 16. manon says

  de cake ziet er echt super lekker uit, maar ik ben op het moment op zoek naar een cake voor een spektakel taart met koffie smaak
  denk je dat ik de cake ook zou kunnen bakken in een springvorm zodat ik een aantal lagen ga kunnen stapelen met een vulling ertussen?