Preischotel

Ovenschotel_prei_txt

Zo op zijn tijd is een ovenschotel heerlijk. Het is lekker makkelijk, én je kunt er zoveel kanten mee op. Omdat er zoveel mogelijk is met ovenschotels probeer ik dit altijd lekker veel af te wisselen. Al is deze schotel met prei en zoete aardappel een toppertje die ik al een paar keer heb gemaakt. Daarom vond ik het tijd om hem eens op de foto te zetten zodat ik hem met jullie kan delen.

Bij deze: mijn overheerlijke preischotel met zoete aardappel. Én pesto.

Ovenschotel_prei_01

Ovenschotel_prei_03

Preischotel

Bereidingstijd 30 minuten en 15 minuten oventijd

Ingrediënten voor 4 personen

 • 2 preien
 • 1 flinke zoete aardappel
 • 600 gram aardappelen
 • 2 eetlepels groene pesto
 • 200 ml melk
 • 1 eetlepel mosterd
 • 200 gram geraspte kaas
 • peper en zout

Bereiding:

Schil de aardappelen en de zoete aardappel en kook beide gaar in een aparte pan (zoete aardappel is eerder gaar dan de normale aardappel). Snijd de preien in ringen en fruit dit aan in een koekenpan of wok met olie. Meng de pesto door de prei.
Laat de aardappelen uitstomen en verwarm de melk even in de magnetron zodat het niet koud is maar lauw-warm.
Stamp de (gewone) aardappelen, meng de melk en mosterd erdoor en breng het op smaak met peper en zout. Roer ook de helft van de geraspte kaas door de aardappelpuree.

Verwarm de oven voor op 180ºC.Vet een ovenschaal in en verdeel het preimengsel. Smeer de aardappelpuree over het preimengsel en snijd de zoete aardappelen in kleinere blokjes. Verdeel de blokjes zoete aardappel over de schotel en bestrooi met geraspte kaas. Verwarm de schotel ongeveer 15 minuten in de oven zodat de schotel lekker warm is en de kaas gesmolten.

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Mariëtte says

  500 gram geraspte kaas? Klopt dat?
  Das wel heel veel!!

 2. joke says

  Ik denk dat het wel goed is want de helft van de kaas gaat door de aardappelpuree ;-)

  • Brenda Kookt says

   Bedankt voor je oplettendheid. Nu ik het teruglees besef ik me dat het toch 200 gram moet zijn.
   Ik verklaar deze fout doordat de 5 boven de 2 zit op mijn toetsenbord ;)

 3. Pauline Lap says

  Hoi Brenda, wat een heerlijk recept. Ik heb er ook 2 tomaatjes door gedaan, dit komt vaker bij ons op tafel. Klasse!!!!

 4. alessandra says

  Vandaag gemaakt, had nog een minirestje kip over (dat kan natuurlijk altijd) en nog 1/4 bloemkool. Er voor gekozen deze te raspen en met de prei mee te smoren. Iets minder aardappel erover en het was echt heerlijk!!

 5. Sandra says

  Gisteren gemaakt, een aanrader!
  Aan de prei een rode paprika toegevoegd, lekker!

 6. Marije says

  Ik mis het gebruik van paneermeel, waar gebruik je het voor? Of ik lees er over heen…;-)

  • Brenda Kookt says

   Bij deze schotel gebruik ik inderdaad geen paneermeel. Vreemd dat het er wel tussen stond ;) Ik heb het aangepast.

   • Marije says

    Oké :-) dank voor je reactie!

 7. Willemien says

  Kun je deze ook een dag van te voren bereiden en een dag later afbakken?

 8. Els van gageldonk says

  Eten jullie bij deze preischotel ook nog vlees?