Ga naar de inhoud

Detox Update 4/4

Detox 44 01

Ik heb het gedaan! Mijn 4 detox-weken zitten er op. In deze laatste detox update vertel ik je kort hoe ik de laatste week heb ervaren, daaronder zet ik de resultaten op een rijtje.

Dinsdag was weer een heerlijke detox-dag, ik ontbeet namelijk met een banaan/ei pannenkoek (de banaan die gister de hele dag in mijn tas zat is het excuus). Verder is het een rustige dag. Ik besef me dat hardlopen deze week lastig gaat worden, mijn tijd is al ingepland met andere (leuke!) dingen. Zo heb ik dinsdagavond (meestal mijn hardloopavond) een ‘spelletjesavond’ met vriendinnen al komen we aan de spelletjes niet toe omdat we gezellig aan het kletsen zijn. De meiden eten lekkere cupcakes, ik niet. Om mezelf te beschermen neem ik ook geen hapje.

Een iets mindere dag is woensdag, dit keer omdat ik moe ben. Normaal gesproken grijp ik naar broodjes pindakaas en koekjes als ik moe ben. Nu houd ik me braaf aan de salade, smoothie, fruit en wat ik heb ontbeten weet ik eigenlijk niet meer. Om mezelf te verwennen neem ik ´s middags een banaanmuffin en ‘s avonds 2 crackers met geitenkaas, pijnboompitjes en bosbessen.

Deetox 44 04

Donderdag begin ik lichte problemen te krijgen met het ontbijt. De glutenvrije havermout is op en dit geldt ook voor de suikervrije en glutenvrije granola die ik heb gemaakt. Daarom ontbijt ik met geitenyoghurt met banaan en bosbessen. Creatieve oplossingen zijn soms de lekkerste.

Op naar het laatste detox-weekend, de weekenden vind ik toch het lastigste omdat ik dan de meeste (verboden) lekkere dingen aan me voorbij moet laten gaan. Vrijdag ben ik weer een dagje op pad, een vriendinnetje maakt foto’s van me voor mijn blog. Omdat ik de lunch verzorg is het geen probleem om goed te eten. Daarbij neem ik ook tussendoortjes mee voor in de auto (fruit en mijn laatste banaanmuffin). Vrijdagavond gaan we naar een huiskamerconcert in American Style, hapjes en drankjes nemen we dus zelf mee. Voor mij komt dit goed uit, ik neem ongezouten nootjes en (in mijn tas geplette) komkommerrolletjes mee, chips en biertjes namens mijn lief.

Detox 44 03

Zaterdag zorg ik (na een rondje hardlopen van 11 km) erg goed voor mezelf zoals je op bovenstaande foto’s kunt zien. Zo is een detox helemaal geen straf. Ik at ook de courgetti met garnalen nog een keer en ‘s avond nootjes van de notenboer.

Zondag bedenk ik me opeens dat ik nog maar 2 dagen ‘hoef’ te detoxen, ik ben totaal niet bezig met het einde van de detox. Ik had verwacht dat ik er echt klaar mee zou zijn maar dat is niet het geval. Voor mijn gevoel kan ik dit nog maanden volhouden. Als ik die maanden maar geen feestjes en andere gezellige dingen hoef te ondergaan ;). Als ik zonder feestje trek heb in iets lekkers zoek ik een detox-proof alternatief. Dit ging de afgelopen maand ook erg goed, al smaakt een echte brownie wel anders dan een detox brownie natuurlijk.
Zondag ging verder ook goed, niets bijzonders. Al neem ik ‘s avonds bij de thee een hap van een gangmaker (dit is een grote koek met chocolade en jam erin), wat een teleurstelling. Die ene hap smaakt niet eens lekker.

Detox 44 02

Mijn laatste detox-dag (maandag) had ik weer het ontbijt-probleem. Uiteindelijk heb ik 2 eieren geklutst met havermout en bosbessen en dit gebakken. Het was lekker en vulde (door de havermout) erg goed. Bij de lunch genoot ik voor de voorlopig laatste keer van boekweitpannenkoekjes met banaan en bosbessen. Verder neem ik een lekkere bietensmoothie, appel, een glutenvrije cracker met avocado, ‘s avonds vis met krieltjes en een bloemkooltje. En mijn uitspatting van de dag om het einde van de detox te vieren: een glutenvrije cracker met (een dikke laag) pindakaas en hagelslag. Dit smaakt nu even wel erg lekker.

Het resultaat

Over het algemeen vond ik het niet moeilijk om te detoxen. Het lastigste is niet het afslaan van non-detox dingen maar het bedenken welke salade je nu weer gaat eten. Maar er is écht voldoende keuze, ik merkte ook dat ik steeds creatiever omging met de producten die ik wél mocht eten. Daarbij is de Clean Start Detox die ik via BeBio volgde geen mega zware detox (klik voor meer info), maar juist hierdoor durfde ik het aan om dit vier weken te doen. Ik mocht eten zoveel als ik wilde en daarbij at ik ook vis, quinoa, bulgur, zilvervliesrijst én aardappeltjes in schil. Hierdoor was het gemakkelijker om vol te houden én kon ik gewoon blijven werken, sporten, bloggen.. kortom mijn drukke heerlijke leventje leiden.
Enige nadeel vond ik dat ik in de tweede week erg moe was en dat het hardlopen toen ook niet zo lekker ging i.v.m. de zware benen. Maar gelukkig is dit inmiddels allemaal weer bijgetrokken dus aangezien dat het ergste was viel het mee, ik heb ook bijna geen hoofdpijn gehad.

Detox 44 05

De resultaten van mijn detox op een rijtje:

  • je denkt na bij alles wat je in je mond (en winkelwagentje) stopt (is het wel detox verantwoord?)
  • een gave huid (geen pukkeltjes meer)
  • 2,5 kilo gewichtsverlies
  • ik voel me fit en kom gemakkelijk mijn bed uit ‘s ochtends

Achteraf weet ik niet helemaal of het ‘nodig’ was om 4 weken te detoxen. Ik voel me niet mega energiek en zoveel pukkeltjes had ik nou ook weer niet. De 2,5 kilo die ik kwijt ben is lekker maar dat had er wat mij betreft niet per se af gehoeven, al is het mooi meegenomen.

Wel hoor ik de laatste 1,5 week dat ik er uitgeslapen uit zie, voor de detox zag ik er vaak vermoeid uit (terwijl ik meer dan voldoende slaap heb per nacht).

 

Ook vind ik het goed dat ik mijn lichaam eens gereset heb qua eten. Ik ben op dit moment niet afhankelijk van suikers en heb minder trek in foute dingen terwijl ik ook ontzettend geniet van de gezonde alternatieven. Alleen al daarom zou ik dit zeker nog eens willen doen, en dan het liefst weer dezelfde variant van een detox. Een week lang leven op sappen is namelijk niets voor mij, ik wil kunnen genieten van het eten.
Ook denk ik dat 4 weken een periode is waarin je dingen echt kunt overnemen en dat je gewend kunt raken aan een manier van leven. Ik ben ontzettend benieuwd of ik de komende maand(en) bepaalde aspecten van de detox overneem. Met het glas water met citroensap ben ik nu al gestopt maar er zijn vast ook dingen die ik blijf doen zoals (ik hoop) het drinken van smoothies en het gevarieerd eten bij de lunch. Al weet ik nu ook ik geen vegetariër ben, ik kijk uit naar het stukje vlees dat ik vanavond ga eten. Ik ben benieuwd of dit me gaat smaken of dat het me tegen gaat vallen omdat ik het tussen de oren inmiddels veel lekkerder heb gemaakt dan het is.

En nu..

Nu ben ik van plan rustig aan weer ‘normaal’ te gaan eten (dus niet in één dag chocolade, vlees, chips én brood naar binnen te proppen want dat kan mijn maag niet aan vrees ik) en een paar dingen van de detox over te nemen. Ook wil ik vaker gezonde tussendoortjes maken zoals de energierepen, banaanmuffins en gezonde bonbons. Ik hoop uit te komen op de 80/20 regel waarbij ik dus voor 20% ga genieten van echte brownies, chocolade en koekjes.

Alles wat ik met betrekking tot detoxen op mijn blog heb gepubliceerd blijft terug te vinden onder de categorie detox. Sommige detox-recepten die ik de afgelopen weken gegeten heb moet ik nog publiceren, ook deze zal ik onder de detox-categorie op mijn blog plaatsen. Zo kun je alles terugvinden.
De komende weken blijft het detox-dinsdag op BrendaKookt.nl, volgende week zet ik mijn detox-tips voor je op een rijtje en ook zal ik nog een artikel schrijven over hoe het na de detox met me gaat. Ben ik anders gaan eten? (naar het antwoord op deze vraag ben ik inmiddels ook razend nieuwsgierig!)

De detox is inmiddels voorbij lees hier alle detox updates terug:

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op