Banaanmuffins

Banaanmuffins txt

In foodbloggersland (of misschien zelfs in foodland?) is bananabread (of bananenbrood) HOT! Omdat iedereen het maakt heb ik me verzet tegen het bakken van een bananenbrood. Tot ik vorig weekend na 4 dagen cold turkey detoxen trek had in iets lekkers. Na een week zonder koekjes smachtte ik naar een koekje. Of een cakeje. Het moest iets zijn zonder suiker, tarwe en ‘gewone’ melk daarom viel mijn keuze voor een bananenbroodbaksel. Om er een draai aan te geven maakte ik geen bananenbrood maar banaanmuffins!

Banaanmuffins 01

De ingrediënten van de banaanmuffins zijn vrij simpel. Uiteraard moeten er bananen, eieren en meel in. Voor het meel koos ik ervoor om havervlokken te pulsen in de keukenmachine, hierdoor ontstaat havermeel. Voor extra smaak voegde ik kaneel en dadels toe, dadels zijn lekker zoet, samen met de bananen vervangen ze de geraffineerde suikers. Al heb ik stiekem wel een beetje honing toegevoegd. Voor extra bite voegde ik een beetje noten toe.

Het resultaat is een heerlijk gezond, healty, skinny of hoe je het wilt noemen tussendoortje. Verwacht geen zoetigheid, maar een verantwoorde bananenmuffin. Lekker tussendoor maar ook bij het ontbijt of bij de lunch.

Inmiddels zijn deze muffins een ware traktatie voor me. Dit komt ook doordat ik op dit moment in verband met de detox geen suiker eet. Als je gewend bent veel suiker te eten kan het zijn dat deze muffins weinig smaak hebben.

Banaanmuffins 02

Banaan/haver muffins

Bereidingstijd 20 minuten en 30 minuten baktijd

Ingrediënten voor 10 muffins:

 • 3 rijpe bananen
 • 50 gram dadels zonder pit
 • 3 eieren
 • 1 theelepel kaneel
 • 150 gram fijngemalen haver
 • snuf zout
 • 50 gram gemengde noten (ik nam amandelen en hazelnoten)
 • 1 eetlepel beetje honing

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 ºC. Verdeel muffinsvormpjes over een muffintray. Pureer de dadels en bananen in een keukenmachine, blender of met een staafmixer. Klop in een andere kom de eieren met een snufje zout en de kaneel en honing luchtig. Meng de bananenpuree met het eimengsel. Spatel het havermeel en de noten door het beslag. Verdeel (bijvoorbeeld met een ijslepel) het beslag over de vormpjes. Bak de muffins in 25 tot 30 minuten af.

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Joli says

  Alle varianten van bananen brood, pannenkoeken of cake is heerlijk.
  Leuk om het eens met havervlokken te proberen.

 2. Gerda Schoemaker says

  Hoi Brenda.
  Wat fijn dat je geen suiker toevoegt.
  Ze noemen witte suiker ook wel de witte dood.
  Ik kan er niet tegen. Neem natuurlijk wel eens wat. Maar dat moet ik gelijk bezuren.
  Maar mijn vraag is eigenlijk.
  Kan je dit ook met spelt meel maken?
  Ook tegen gewoon meel kan ik niet goed vandaar.
  Groeten Gerda.
  O ik heb je visje in bladerdeeg gemaakt het was echt heerlijk. Had dit dit al tegen Vera gezegd ook . Echt super.Ga vast no

  • Brenda Kookt says

   Hi Gerda, wat leuk dat je het visje in bladerdeeg ook hebt gemaakt, Vera heeft het doorgegeven :)
   Het kan ook met speltmeel, boekweitmeel, amandelmeel. Net wat je lekker vindt (en in huis hebt).
   Groetjes, Brenda

   • Gerda Schoemaker says

    Dank je wel hoor.

 3. Donna says

  Prima gelukt en smaken prima. Helaas had ik alleen de papiertjes moeten invetten, krijg ze niet los dus moet ik het eraf snijden.

  • Donna says

   Oja, ik had ze trouwens met spelt mail gemaakt. dus voor Gerda; ja dat kan ;-)

  • Brenda Kookt says

   Wat leuk dat je meteen aan de slag bent gegaan Donna. Ik vet de papiertjes nooit in. De eerste dag kreeg ik de muffins ook moeilijk los, vanaf dag 2 ging het gemakkelijker.

 4. Suuz says

  Vraagje; moeten er nou wel of geen eieren in? Staat niet in de ingrediënten lijst maar in je verhaaltje wel erboven!

  • Marja says

   Ja hoor! Lees maar goed. Er staat….3 eieren kaneel! Veel plezier met maken hé! Groetjes. :-).

 5. Maura - YLT says

  Lekkkkker. Zelf ben ik wel into bananenbrood haha, maar maak ook wel eens courgettebrood. Deze muffins klinken best gezond zeg. Altijd fijn als iets wat eigenlijk heel ongezond klinkt, zoals muffins, ook op een gezondere manier kan. Thanks voor de inspiratie, ik ga ook eens iets met havermout maken (en zonder suiker). Maar met de rijpe bananen en door de dadels zijn ze denk toch nog best zoet?

  • Brenda Kookt says

   Door de bananen en dadels is het nog best zoet inderdaad. Ik geniet er op dit moment ontzettend van ;)

 6. Hanne says

  Dankje voor het recept. Ik heb ze net in de oven staan. Ik kan niet wachten om ze te proeven!

 7. Donna says

  Ik heb het gemaakt en het was heerlijk!!

 8. Anya says

  Bedankt voor dit recept. Ik ben geen echte keukenheld, maar omdat ik wat gezonder wil eten ben ik een beetje op zoek naar o.a. suikervrije recepten. Vanmorgen heb ik deze muffins gemaakt. Alleen heb ik ipv haver gewoon bloem gebruikt. Nu zijn de muffins erg massief, is dit ook zo als je haver gebruikt? Ik heb nml geen keukenmachine om dit te malen. Is amandelmeel of speltmeel dan een beter alternatief?

 9. Kim says

  Ik heb ze vanavond gemaakt. Maar hoe kan ik ze het beste bewaren? En kan ik ze ook invriezen?

  • Brenda Kookt says

   Je kunt ze het beste in een afgesloten bakje bewaren, en je kunt ze ook in vriezen.

 10. maartje says

  Klinkt goed maar er zit juist best veel suiker in!
  3 bananen, 50 gram dadels en evt nog honing!
  Komt ook omdat ik geen suiker meer eet, dan is alles al snel te zoet!

  Wel een leuk idee met die noten erbij

 11. suus says

  Heerlijk recept dit :-)