Spruitjestaart

Spruitjestaart txt

Spruitjes zijn niet mijn favoriete wintergroenten, toch kan ik het niet laten een paar keer per jaar een netje spruitjes mee te nemen. Je kunt namelijk zeker iets lekkers maken van oer Hollandse spruitjes. Wist je trouwens dat spruiten (brussel sprouts genoemd) in Amerika ontzettend populair zijn? Ze eten het zelfs in salades en op een pizza. In New York kun je in veel restaurants ook spruiten bestellen als bijgerecht.

Omdat ik in New York spruiten was tegengekomen besloot ik weer eens een netje mee te nemen en ermee aan de slag te gaan. Het werd een hartige taart. Een hartige taart die ideaal is voor de winter.

Spruitjestaart

Spruitjestaart

Bereidingstijd 60 minuten

Ingrediënten:

  • 900 tot 1000 gram spruitjes
  • 125 gram champignons
  • 1 ui
  • 250 gram spekjes
  • 6 plakjes hartige taartdeeg
  • Peper en zout
  • 5 eieren
  • 50 gram bloem
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 theelepels tijm
  • 1 theelepel kerriepoeder

Bereiding:

Snijd de uiteinden van de spruitjes en verwijder de lelijke blaadjes. Was de spruitjes en kook ze hierna 10 minuten voor.

Snijd de ui in halve ringen en de champignons in plakjes. Bak dit in een koekenpan aan. Leg de gebakken ui en champignons even apart en bak de spekjes uit.

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Meng de eieren met bloem, crème fraîche, peper en zout en breng dit mengsel op smaak met kerrie, tijm, peper en zout. Meng de spruitjes, spekjes en groenten door het ei-mengsel. Vet een quiche of taartvorm in en bekleed deze met het deeg. Zorg ervoor dat het deeg goed aan elkaar zit. Giet het spruitjesmengsel op het deeg en bak dit 30 minuten in de oven.

 

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Rineke says

    Dat ziet er goed uit. Ik ben gek op spruitjes en heb spruitjes in mijn volkstuin staan, Toevallig zondag een flinke zak vol mee naar huis genomen. Ga dit zeker een keer maken.

  2. silvia says

    Yes, een spruitjesrecept! Leuk om de kids spruitjes te leren eten.

    • Brenda Kookt says

      Zeker! Je kunt de spruitjes ook fijnsnijden zodat ze niet meer te herkennen zijn.

  3. Maxime says

    Zou hier zelf nooit opgekomen zijn, maar het lijkt me erg lekker! tegenwoordig zie ik ook overal boerenkooltaart met worst, ook zo apart :)

  4. Anthe says

    Hee Brenda,

    Hoe groot is jouw quichevorm (doorsnede)?
    Ik vraag me af of dit allemaal in een standaard vorm past.
    De ingrediënten liggen nu op mijn aanrecht, maar het lijkt zo giga veel!

    Groetjes,
    Anthe

    • Brenda Kookt says

      Mijn quichevorm heeft een diameter van 27 cm. Laat je weten of het gelukt is?

  5. gemma says

    Een heerlijke taart!

  6. Roosje says

    Brenda,

    de 1e keer deze taart gemaakt zonder bladerdeeg en bloem, omdat ik een eter te gast had die geen koolhydraten mag eten.

    Heerlijk. Maar nu hem gemaakt zoals het originele recept. Dus ook met de bloem. Dat laat ik de volgende keer er echt weer uit. Niet lekker en ook niet nodig. Waarom zoveel bloem?