Vega stoofschotel met pompoen

Pompoenstoof txt Stoofpotjes.. I love it! In de wintermaanden komen er zeker een aantal stoofpotjes bij ons op tafel. Meestal maak ik stoofpotjes waarin vlees de hoofdrol heeft maar het leek me eens leuk om iets anders met een stoofschotel te doen en een vegetarische variant te maken. Dus maakte ik een stoofschotel met pompoen. Het was zo lekker dat Joost het vlees niet eens mistte, en dat zegt wat ;-)

Pompoenstoof 2

Vega stoofschotel met pompoen

Bereidingstijd 20 minuten en 30 minuten stooftijd

Ingrediënten voor 4-5 personen

  • olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knofloook
  • 1 rode paprika
  • 1 courgette
  • 1 kleine pompoen
  • 125 gram champignons
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 75 gram tomatenpuree
  • 250 ml bouillon
  • peper en zout
  • crème fraîche

Bereiding

Pompoen hoef je niet te schillen, maar toch vind ik dat het lekkerste. Om het schillen een stuk gemakkelijker te maken kun je de pompoen even 15 minuten voorkoken. Zorg ervoor dat de pompoen helemaal onder water is tijdens het koken. Laat de pompoen hierna afkoelen.

Als de pompoen is afgekoeld kun je hem snijden, de pitten verwijderen en in blokjes snijden. Snijd de ui in halve ringen en snijd de knoflook fijn. Verwarm een stoofpan en bak hierin de ui en knoflook even aan in olijfolie. Snijd de courgette en paprika in blokjes en voeg deze bij de knoflook en ui. Bak dit ook even aan. Ondertussen snijd je de champignons in plakjes. Voeg de champignons en blokjes pompoen in de pan. Bak dit even mee en voeg dan de bouillon, tomatenpuree en oregano toe. Zet het vuur laag en laat dit met deksel op de pan ongeveer 30 minuten stoven tot de pompoen gaar is. (als je de pompoen niet hebt voorgekookt duurt dit iets langer)

Breng de schotel op smaak met peper en zout en voeg desgewenst een beetje crème fraîche toe voor een romige touch. Serveer de stoofschotel met pompoen met aardappelen, rijst, couscous of pasta, net wat je lekker vind.

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. nicole says

    Neem ik mee, lijkt me heerlijk zeker nu het kouder weer schijnt te worden volgende week is een stoofpotje heerlijk

  2. chantal says

    Ga ik zeker een x maken, Thankx

  3. Farah says

    Ziet er erg lekker uit. Ben ook dol op stoofpotjes, maar maak ze veel te weinig.
    Ook leuk een keer een vegetarische variant!

  4. Ina says

    Pompoenstoofpot, heerlijk! Ik maak dergelijke ‘stews’ vaak, maar dan doe ik de aardappelen (of rijst, of pasta) er meteen al door zodat alles lekker samen kan gaarkoken. NOG minder pannen en schotels op die manier! ;)

  5. Kristel says

    Ik heb dit recept net gemaakt en het was heerlijk! Deze ga ik zeker vaker maken. Ook hier werd het vlees niet gemist!

    • Brenda Kookt says

      Wat leuk om te horen Kristel! Ik geloof dat deze bij ons ook binnenkort weer op tafel komt. De pompoentijd komt er aan :)

  6. Lieuwkje says

    Dit gerecht hebben we vanavond gegeten met rijst. Het was echt zoooo lekker!! Dit komt zeker vaker op tafel!

  7. Sydney says

    Hoi Brenda,

    Ik heb nog nooit pompoen gegeten ( nee echt) en het trekt me ook niet zo.
    Toch wil ik het eens proberen want dit stoofpotje ziet er heerlijk uit.
    Is dit potje 3

  8. Sydney says

    Oops verkeerde knopje.
    Is dit gerecht voor een echte pompoen fan of is het voor een beginner als ik ook goed te doen?

    • Brenda Kookt says

      Dit gerecht is voor een beginnende pompoeneter zeker te doen.

  9. Sydney says

    Er staat alleen niet bij voor hoeveel personen dit is?

  10. Xiu says

    Ja, dat is eigenlijk ook mijn vraag; voor hoeveel personen is dit recept?

    • Brenda Kookt says

      Dat stond er inderdaad niet bij. Van deze stoofschotel kun je met 4-5 personen eten.

  11. gaby says

    Maakt het nog uit welke pompoen je gebruikt? Kan fles pompoen bv????

  12. Trudy van Dijk says

    Was heel lekker, maar de volgende keer doe ik de courgette na de pompoen vond de courgette veel te gaar.

  13. Marja says

    Nogmaals dank voor je GEWELDIGE site Brenda !! Je weet niet wat je moet eten – zoek op Brenda kook! (Bij de favorieten natuurlijk

    • Marja says

      (Staat er niet helemaal op) en je hebt weer een héérlijk gerecht op tafel staan ! Heb er nog wat extra peperpuree bijgedaan Dank !! Groetjes Marja

  14. Thea says

    Mmmmmmm hier heb ik echt zin in om te gaan maken.
    Het ziet er overheerlijk uit !
    Vanavond op onze tafel !

  15. Priscilla says

    Ik ben nieuw in de pompoenwereld! Wil het toch eens gaan proberen. Maar welke pompoen heb ik hiervoor nodig? ? Dankje!

    • Brenda Kookt says

      Leuk dat je je ook eens aan de pompoen wilt wagen Priscilla. Je kunt het beste koken met de flespompoen, of met de (kleinere) ronde pompoen (Oranje Hokkaido) beide zijn bij supermarkt en groenteboer verkrijgbaar.

  16. ann vanhoutte says

    Ik heb dit zalige stoofpotje (en handig, je kan er een deel moestuinoogst in kwijt) wat aangepast met kerriepoeder en een geutje kokosroom. Zo krijgt dit recept een heel andere smaaktoets.

    Groetjes
    Ann

    • sandra says

      goed idee met kokosroom erbij

  17. sandra says

    mmm het was heerlijk. we hadden gehakt-witlof-pastasaus-schotel. dit hebben we erdoor gedaan. geen zout, peper en creme fraiche toegevoegd. thnx

  18. Nele Meykever says

    Welke bouillon moet je gebruiken?

      • Charleyne says

        Bijvoorbeeld tuinkruiden bouillon of smaakt dit hier niet bij? Zijn er nog veel andere soorten groentebouillon?

  19. Laura says

    Hoi Brenda,

    Na een heerlijk gerecht van jou te hebben geprobeerd met pompoen, dat echt onwijs smaakvol was, wil ik dit gerecht ook graag weer proberen.
    Ik heb echter 1 vraag voordat ik hem kan gaan maken, omdat die gegevens voor mij en mijn vriend erg belangrijk zijn.
    Mijn vraag is als volgt: Wat zijn de waardes van energie (kcal), koolhydraten (gram), suikers (gram), eiwitten (gram), totaal vetten (gram), verzadigde vetten (gram) en zout (gram) van dit gerecht?
    Ik hoop dat u mijn vraag kunt beantwoorden.

    Met vriendelijke groet,
    Laura

  20. Corrien says

    Hoi Brenda,
    Voor het eerst op je site terecht gekomen via Laura’s bakery. Bovenstaand recept vandaag gemaakt met iets meer hoeveelheden voor iets meer gezinsleden.
    Een heerlijk recept, wat gerust wekelijks op tafel komen mag volgens mijn man. De kinderen vonden het ook heel lekker.
    We zijn geen vegetariërs, maar het is fijn een goed recept te hebben, waardoor we ook een dag zonder vlees kunnen doen.
    Bedankt, en ik ga je site vaker bezoeken!

  21. D. Maneschijn says

    Welke bouillon heb je gebruikt?
    Hoe verre maakt het sowieso uit welke bouillon je gebruikt?

    • Brenda Kookt says

      Omdat het om een vegetarisch gerecht gaat heb ik er voor gekozen om groentebouillon te gebruiken. Maar als je kip- of runderbouillon in huis hebt kun je dit ook gebruiken. Visbouillon zou ik niet aanraden omdat je dat wel erg sterk proeft in het gerecht.

  22. Laura says

    Beste Brenda,

    Weet u wat de voedingswaardes van dit gerecht zijn?

    Met vriendelijke groet,
    Laura

    • Brenda Kookt says

      Nee dat weet ik helaas niet, ik houd geen voedingswaardes bij.

      • Laura says

        Bedankt Brenda voor uw reactie. Ik ga hem deze week uitproberen en dan bereken ik het wel even zelf?

  23. margreet says

    Ik wil dit maandag eten. Kan ik het ook een dag eerder bereiden en maandag opwarmen???

    • Brenda Kookt says

      Ja dat kan heel goed met dit gerecht Margreet. Laat het afkoelen en bewaar het in de koelkast

  24. Wessel says

    Top recept. Gisteren gemaakt voor een grote groep mensen en ze waren onverdeeld enthousiast. Samen met een wildzwijn stoofpot, rode kool met appeltjes en aardappelpuree was het een heerlijk winters avondmaal. Bedankt voor het recept.

  25. JB says

    Hoi Brenda,

    Dit lijkt mij een lekker recept alleen heb ik helaas weinig feeling met koken.
    Zodoende vraag ik mij af hoeveel oregano je moet gebruiken.
    Is een theelepel genoeg?

    Alvast bedankt!

    • Brenda Kookt says

      Een theelepel is voldoende. Ik zal het ook bij de beschrijving toevoegen, wel zo makkelijk :)

  26. Patrick says

    Kun je dit ook invriezen?

    • Brenda Kookt says

      Dit gerecht kun je zeker invriezen. Tip: ontdooi het in de koelkast, haal het daarom ruim van te voren uit de vriezer. Bijvoorbeeld de avond van te voren.

  27. Ingrid says

    Het smaakt heerlijk ,en makkelijk te maken ik heb het met rijst gegeten