Brenda Kookt!

Lekkere recepten, voor ieder wat wils!

  • HOME
  • RECEPTEN
  • VIDEO’S
  • INSPIRATIE
    • Brenda Tipt
    • Eetdagboekjes
    • Kooktips
    • Persoonlijk
    • Reports
    • Reviews
    • Overige foodinspiratie
  • WINKEL
  • ABOUT
  • CONTACT

Aardappelsterren

19 december, 2013 | DOOR Brenda Kookt | 22 REACTIES

Aardappelsterren txt

Als hoofdgerecht bij het kerstdiner kies ik vaak voor een mooi stukje vlees of vis. Daarbij vind ik het leuk om meerdere bijgerechten te serveren, het liefst een mix tussen groenten en aardappelen. Zo kun je van alles een beetje pakken en staat er voor ieder wat wils op tafel.

Ben je nog opzoek naar een lekker aardappel-bijgerecht? Maak dan deze leuke aardappelsterren! Leuk, lekker én goed voor te bereiden. Inmiddels heb ik dit recept al drie keer gemaakt en iedere keer was het een succes.

Aardappelsterren 2

De ingrediënten voor de aardappelsterren: aardappelen, boter, geraspte kaas en eidooiers. Daarbij bestrijk ik de sterren voor ze de oven in gaan met een geklutste eidooier en strooi ik er amandelschaafsel over.

Variatietip: Geef je aardappelsterren een andere twist door in plaats van de kaas en amandelschaafsel kruiden toe te voegen.

Aardappelsterren 3

Aardappelsterren

Bereidingstijd 60 minuten

Ingrediënten voor 8 personen

  • 1200 gram kruimige aardappelen
  • 200 gram margarine
  • 5 eidooiers
  • amandelschaafsel
  • peper en zout
  • 100 gram geraspte kaas

Bereiding:

Schil de aardappelen en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet ze af en laat ze even staan zodat ze uitstomen.

Verwarm de oven voor op 200ºC en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Smelt de margarine en stamp de aardappelen fijn.

Roer de margarine, 4 eidooiers en geraspte kaas door de puree en breng dit op smaak met peper en zout. Smeer de puree uit op een grote snijplank (ongeveer 1 a 1,5 cm dik)  en steek met een koekjessteker sterren uit de puree. Plaats de sterren op de bakplaat. Bestrijk de sterren voor de ze oven in gaan met een geklutste eidooier en strooi het amandelschaafsel erover.

Bak de aardappelsterren  20 – 25 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn.

Tips:

  • Maak puree nooit met een keukenmachine, blender of staafmixer, dan wordt het te plakkerig.
  • Variatietip 1: maak andere vormen door de aardappelpuree te spuiten met een spuitzak of gebruik bijvoorbeeld een ijslepel om bolletjes te maken (de ijsschep werkt vooral erg snel, handig als je een hele grote groep hebt)
  • Variatietip 2: geef je aardappelsterren iets extra’s door kruiden toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan knoflook, tijm of rozemarijn.

 

———————————————-

De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019 is inmiddels UITVERKOCHT. Omdat het zo snel is gegaan heb ik een andere toffe actie. Mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! bestel je nu voor € 17,50 (ipv de oorspronkelijke € 25,-).
 Klik hier voor meer informatie.

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt via Instagram (username @brendakookt) hier deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s.
Ook kun je me vinden op Facebook.

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Bekijk ook:

  • Pompoen-aardappelpuree met paddenstoelenPompoen-aardappelpuree met paddenstoelen
  • Spruitjes met brie en cranberrySpruitjes met brie en cranberry
  • Bloemkoolpuree met kruidenolieBloemkoolpuree met kruidenolie
  • Kerst Tip – Hoofd- en bijgerechten 2012Kerst Tip – Hoofd- en bijgerechten 2012

Filed Under: Bijgerecht, Kerst Tagged With: aardappelgerecht, aardappelsterren, bijgerecht kerst, kerstbijgerecht, kerstrecept, recept

<< Kersttips: Voorgerechten en Amuses
Kersttips Hoofd- en bijgerechten >>

REACTIES

  1. Ina says

    19 december, 2013 at 07:12

    Wat een ontzettend leuk idee! Ik denk dat ik het met knoflook ga maken. :)

    Beantwoorden
    • Ina says

      19 december, 2013 at 07:33

      Maar ook met het amandelschaafsel erop, want dat maakt ze zo extra speciaal en professioneel eruit zien!

      Beantwoorden
  2. Rina says

    25 december, 2014 at 19:48

    De aardappelsterren waren een groot succes bij de kerstmaaltijd. ik heb ze gemaakt met kaas, knoflook en rozemarijn. Echt een blijvertje!

    Beantwoorden
    • Brenda Kookt says

      26 december, 2014 at 12:40

      Wat leuk Rina, en tof dat jullie er een eigen versie van hebben gemaakt :)

      Beantwoorden
  3. Martin de Vries says

    28 april, 2015 at 21:29

    Wij hebben dit onlangs geserveerd in ons restaurant en onze klanten vonden het heerlijk! Bedankt voor de tips, ik blijf de blog zeker volgen.

    Beantwoorden
  4. Tanja says

    13 december, 2015 at 10:44

    Jummy, ook ik hou van ( mooie en vooral ) lekkere bijgerechten! Veel hapjes op tafel maken me altijd vrolijk :-) Deze sterren lijken me heerlijk, vooral met jou tip 2 Kun je ze ook invriezen of is dat geen succes? Deze eet ik vast veel vaker, als er geen feestdagen zijn!

    Beantwoorden
    • Brenda Kookt says

      13 december, 2015 at 10:52

      Je kunt de aardappelsterren ook invriezen.

      Beantwoorden
      • Petra says

        16 december, 2015 at 12:52

        Wat ‘n leuke site heb je zeg!
        Op welk moment kan je ze invriezen? En ontdooi je ze daarna, of gaan ze bevroren de oven in?
        Alvast bedankt voor je reactie!

        Beantwoorden
  5. Marion says

    21 december, 2015 at 19:14

    De aardappelsterren lijken me heel lekker en wil ze maken voor kerst. Is het mogelijk om het pureemengsel een dag van te voren te maken en te bewaren in de ijskast? En ze dan pas voor het bakken te bestrijken met de ei en amandelschaafsel.

    Beantwoorden
  6. Tanja says

    22 december, 2015 at 13:24

    Hallo, ik heb de aardappelsterren en ook kerstbomen gemaakt! Ze zien er prachtig uit! Maar ik kreeg ze met geen mogelijkheid van de snijplank op bakplaat dus heb ik ze op de bakplaat gemaakt en de aardappelpuree om de vormen weg geschraapt. Kun je me hiervoor nog makkelijke tips geven?

    Beantwoorden
    • Brenda Kookt says

      24 december, 2015 at 10:36

      Wat vervelend Tanja, ik ga ze morgen ook weer maken. Misschien was het mengsel te vloeibaar, dit kan aan het type aardappel liggen.

      Beantwoorden
  7. MC says

    28 december, 2015 at 11:12

    Hoeveel sterren kunnen er ongeveer van deze hoeveelheid gemaakt worden? Ik wil er namelijk maar ca. 8 maken oid.

    Beantwoorden
    • Brenda Kookt says

      28 december, 2015 at 12:45

      Met deze hoeveelheid heb ik gister 30 sterren gemaakt. Als je 8 sterren maakt dan zou ik 2 aardappelen gebruiken.

      Beantwoorden
  8. Bas says

    30 december, 2015 at 09:08

    Geweldig recept!
    Ik heb het deze kerst gemaakt, zelfs de ‘moeilijke’ eters vonden het lekker :)
    De sterren zijn eenvoudig een dag van te voren te maken en in de koelkast te bewaren.
    Het uitsteken van de sterren bleek bij ons niet zo’n succes, dus we hebben het vormpje op het bakpapier gezet en deze gevuld.
    Zorg er wel voor dat de puree voldoende warm is, dan glijdt het eenvoudig uit de vorm (ik had de puree ‘s middags en de sterren ‘s avonds gemaakt en de puree dus weer moeten opwarmen).

    Beantwoorden
  9. Rachel Boerekamps says

    22 januari, 2016 at 09:36

    Hallo Brenda,
    ik ga voor mijn kookworkshop die ik bij mensen thuis geef , het recept van de aardappel sterren gebruiken. Lijkt me heerlijk.
    Als ik het recept print hoeven van mij de foto’s niet geprint te worden. Dat kost alleen maar veel inkt. Is het mogelijk om bij het “vriendelijk printen” een keuze te kunnen maken of je wel of niet met foto’s wil printen. DAT is pas vriendelijke printen.
    Ik zou het persoonlijk heel fijn vinden.

    Bedankt voor al je inspiratie !
    Met smakelijk groeten , Rachel

    Beantwoorden
  10. Irene van Wijngaarden says

    14 december, 2016 at 20:56

    Wat een leuk recept! Deze ga ik misschien wel met kerst maken.
    Tot hoever kun je de sterren voorbereiden?
    Is het mogelijk om ze bv ‘s middags al af te bakken en ze dan ‘s avonds voor het opdienen alleen af te bakken?

    Beantwoorden
    • Brenda Kookt says

      16 december, 2016 at 08:15

      De sterren kun je heel goed vooraf voorbereiden. Zo bak ik ze vaak de dag van te voren of ‘s ochtends af (wel iets minder lang zodat ze niet droog worden bij de tweede keer opwarmen) .

      Beantwoorden
      • Tineke says

        19 december, 2016 at 13:54

        Hoe warm je ze precies op, wanneer ze al afgebakken zijn? Hoeveel minuten en op hoeveel graden in de oven?

        Beantwoorden
  11. Joke says

    3 december, 2017 at 22:55

    Hoi Brenda, ik wil die lekkere aardappelsterren maken. Hoe warm je ze in de oven op als ze al afgebakken zijn? Hoeveel min. en hoeveel graden?

    Beantwoorden
    • Brenda Kookt says

      4 december, 2017 at 05:39

      Ik zou ze de eerste keer dan 5 minuten korter bakken. En opwarmen 10 minuten op 180 graden. Dan even checken of ze warm genoeg zijn, eventueel paar minuutjes er bij. (niet te lang opwarmen want dan kunnen ze droog worden)

      Beantwoorden
      • Joke says

        4 december, 2017 at 10:59

        Dankjewel Brenda. Moet er aluminiumfolie overheen met opwarmen?

        Beantwoorden
  12. Petra says

    20 december, 2017 at 23:31

    Ik vind het een heel leuk recept. Ik ben alleen geen fan van margarine.
    Margarine bestaat namelijk uit grote hoeveelheden transvetzuren.
    Dus voor mij liever roomboter door de puree dan margarine.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GA SNEL NAAR:

WELKOM

Hoi! Leuk dat je langskomt bij BrendaKookt.nl!
Brenda Kookt staat voor lekkere recepten, voor ieder wat wils. Ik wil je laten zien dat koken leuk is en dat het niet moeilijk en ingewikkeld hoeft te zijn om een lekker maaltje op tafel te zetten.

Op mijn foodblog worden uiteenlopende recepten afgewisseld met kooktips en reviews van kookboeken, restaurants en meer.
Ik hoop dat ik je kan inspireren om de keuken in te duiken. Kijk lekker rond, en eet smakelijk!

WINKEL

NIEUWSTE VIDEO

BEKIJK OOK

INSTAGRAM

  • Door alle zonnige skifotos van de afgelopen week heb ik
  • Wil je dit weekend aan de bak? Ga dan voor
  • Hi there! Stond ik vanmiddag ineens gezellig in de keuken
  • Wat gaan jullie doen op deze ZONdag?  Heerlijk zon
  •  Voor deze foto! Hier wil je toch een plakje
  • Gnocchi! Als je het nog nooit gegeten hebt staat er
  • Valentijn Vertel eens doen jullie er aan?  Als je
  • Pannenkoekenlovers opgelet!  Vandaag deel ik een variatie op mijn
  • Van die simpele gerechten die vroeger regelmatig op tafel stonden

ZOEK OP CATEGORIE

FACEBOOK

Brenda Kookt

MELD JE AAN

MEEST GELEZEN

Pannenkoeken (basisrecept)
Wortelcake met pistache
Makkelijke maaltijd
Recepten

VOLG BRENDA KOOKT

       


Designed by Eunoia Studio | Development by Bamboo Media

BLOG

Blog
Recepten
Adverteren
Disclaimer
Privacy & cookies

OVER MIJ

About Brenda
Contact
Persoonlijk
In de media

VOLG BRENDA KOOKT

       


Design by Eunoia Studio | Development by Bamboo Media

BLOG

Blog
Recepten
Adverteren
Disclaimer

OVER MIJ

About Brenda
Contact
Persoonlijk
In de media
Naast chocolade koekjes verzamelt Brenda Kookt ook digitale Cookies. Klik op 'Meer informatie' voor de privacy- & cookieverklaring.OKMeer informatie