Kerstcake met chocolade en gedroogde vruchten

kerstcake02 txt

Kerst kan niet zonder tulband of kerstcake, het hoort er bij. Een stukje kerstcake is lekker bij het ontbijt, bij de koffie, borrel, als toetje of gewoon tussendoor. Deze onweerstaanbare KerstCake met chocolade en gedroogde vruchten zou ik niet aanraden bij het kerstontbijt, daar is hij iets te machtig voor, maar zeker wel bij de koffie. Een heerlijke cake met winterse smaken, smaken van een gezellige feestelijke kerstdag.

kerstcake01

kerstcake03

kerstcake04

Kerstcake met chocolade en gedroogde vruchten

Bereidingstijd 20 minuten en 20 minuten baktijd

Ingrediënten voor 12 kleine cakejes of een halve grote cake

  • 100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 75 gram donkere basterdsuiker
  • 2 eieren (op kamertemperatuur)
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel koekkruiden
  • snuf zout
  • 40 gram pure chocolade
  • 50 gram gedroogde en gewelde cranberry’s
  • 50 gram gedroogde en gewelde pruimen
  • 50 gram gedroogde en gewelde abrikozen

Extra benodigd: cakevormpjes met inhoud van 30 – 35 ml.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170ºC en vet de bakvorm(en) in.

Klop de boter samen met de suiker met een mixer luchtig. Voeg een voor een de eieren toe zodat ze goed worden opgenomen in het beslag. Zeef het zelfrijzend bakmeel en roer dit samen met het zout en de koekkruiden voorzichtig door het mengsel. Snij de cranberry’s, abrikozen en pruimen in stukjes en hak de chocolade. Roer dit ook door het beslag zodat het goed verdeeld is.

Vul de vormpjes voor 2/3 met het beslag. Bak de cakejes 20 minuten in de oven (als je een grote cakevorm gebruikt heeft de cake langer nodig voor hij gaar is).
De cakejes zijn gaar als een satéprikker er schoon uitkomt (er kan wel chocolade aan kleven).

Tip: heb je geen kleine tulbandvormpjes tot je beschikking? De dubbele hoeveelheid van dit recept is voldoende voor een tulbandvorm.

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Ilse says

    Wat een leuk idee. Ik heb meestal alleen normale cake met de kerst. Ik denk dat ik dit jaar eens voor deze lekkere cake ga.

  2. Ina says

    Zou je ze niet in een muffinpan kunnen bakken, omdraaien en dan een kersje erop!? Toch ook feestelijk?

  3. Manon says

    Heerlijke cake hoor! Ik heb hem in een tulband (dubbel recept) gemaakt, en vrees dat ie de kerst niet gaat halen!

  4. Marianne says

    Heerlijk, echt een aanrader! Ik had hem als grote tulband, ziet er ook prachtig uit!

  5. Andre Bazin says

    Het meervoud van ‘cranberry’ is ‘cranberries’.