Levine’s Sterbroodjes

Sterbroodjes txt

Sinds ik afgelopen jaar bij Levine een workshop broodbakken heb gevolgd staan deze broodjes op mijn to-cook lijstje. De sterren zien er zo schattig uit, perfect voor het kerstontbijt. Omdat het nog 9 maanden duurde voor het kerst was moest ik er even op wachten maar afgelopen week was het eindelijk zover dat ik de sterbroodjes mocht maken. Ze stellen niet teleur, een aanrader voor ieders kerstontbijt. De broodjes hebben niet veel nodig, met een beetje (room)boter en jam zijn ze het lekkerste.

Het handige aan deze broodjes is dat je ze kunt invriezen. Als je ze nu maakt kun je ze invriezen tot het kerstdiner. Haal ze de avond ervoor uit de vriezer en verwarm ze voor het serveren een paar minuten in de oven zodat ze lauwwarm zijn.

Sterbroodjes

Voor deze schattige broodjes heb je geen ingewikkelde ingrediënten. Het enige dat ik niet in de ‘normale’ supermarkt kon vinden was het gemalen anijszaad. Uiteindelijk heb ik dit gevonden bij de Turkse supermarkt.

Sterbroodjes 01

Het opbollen van de stukjes deeg gaat heel goed als je het in je handpalm houdt er en kleine cirkels draait.

Sterbroodjes 02

Om de stervorm te krijgen snijd je met de korte kant van een pasje in het midden van het deegbolletje.

Sterbroodjes 03

De punten van het ingesneden deeg duw je omhoog zodat je het deeg binnenstebuiten kunt keren, hierdoor ontstaat de stervorm. Het is even oefenen, mijn eerste twee broodjes werden niet helemaal netjes. Als je het eenmaal door hebt is het erg gemakkelijk.
Mocht het je niet lukken, neem dan even een kijkje op het blog van Levine, daar wordt dit stap voor stap uitgelegd.

Sterbroodjes 06

Sterbroodjes met honing en anijs

Levine’s Sterbroodjes

Bereidingstijd: 1 hour

Kooktijd/baktijd: 15 minutes

Totale tijd: 3 hours, 15 minutes

Aantal: 12 broodjes

Levine’s Sterbroodjes

Ingrediënten:

    Voor het deeg:
  • 450 gram tarwebloem
  • 9 gram droge gist
  • 3/4 theelepel gemalen anijszaad
  • 8 gram zout
  • 200 gram volle melk, lauwwarm
  • 1 groot ei
  • 60 gram vloeibare honing
  • 50 gram zachte ongezouten boter
  • Garnering:
  • grove (riet)suiker
  • Extra benodigd:
  • schoon pasje (ter grootte van een bankpas)
  • zonnebloemolie om in te vetten
  • plastic huishoudfolie
  • bakpapier

Bereiding:

    Kneden:
  1. Doe de bloem samen met het gist, anijszaad, honing, ei, zout en lauwwarme melk in een kom.
  2. Roer dit met een pollepel door en kneed het met de hand of een mixer met deeghaken tot een stevig deeg (met de mixer duurt dit ongeveer 8 minuten, met de hand ongeveer 10 minuten).
  3. Voeg klontje voor klontje de boter toe en kneed dit goed door het deeg. Blijf kneden tot een soepel deeg ontstaat en je er een vliesje van kunt trekken.
  4. Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf minder plakkerig totdat het zo plakkerig is als een randje van een post-it.
  5. 1e rijs:
  6. Maak van het deeg een bal en plaats dit in een kom die is ingevet met zonnebloemolie. Keer het deeg om zodat alle kanten ingevet zijn. Dek de kom af met folie en laat het op kamertemperatuur ongeveer 60 minuten rijzen tot dubbel volume.
  7. Vormen:
  8. Vet je werkplek licht in met zonnebloemolie. Druk de lucht voorzichtig uit het deeg, pas op je mag niet kneden.
  9. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken. Bol ieder stukje op en laat de bolletjes ongeveer 10 minuten afgedekt met aluminiumfolie liggen
  10. Druk het bolletje met je handpalm plat. Bestrijk het bolletje met een kwastje met water en strooi er suiker overheen.
  11. Snijd met de korte kant van het pasje vier keer in het midden van het deeg (zie foto) zodat er een ster ontstaat.
  12. Pak het deeg op en dus met je vingers de punten naar boven zodat je het deeglapje binnenstebuiten keert. Hierdoor zitten de punten aan de buitenkant van het deeg en ontstaat een stervorm. Leg het deeg met de besuikerde kant naar boven op een bakblik bekleed met bakpapier.
  13. Leg de sterren een paar centimeter uit elkaar en dek de bakplaat af met ingevet plasticfolie.
  14. 2e rijs:
  15. Laat de sterren op kamertemperatuur ongeveer 60 minuten rijzen.
  16. De sterren worden qua volume dubbel zo groot. De sterren zijn klaar met rijzen als het langzaam terugveert als je er met je vinger op drukt.
  17. Bakken:
  18. Bak de sterren in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten lichtbruin. Leg ze na het bakken op een rooster om af te koelen.
  19. Tip: de broodjes kunnen ingevroren worden.
https://www.brendakookt.nl/2013/12/15/sterbroodjes/

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Eva says

    Hoi Brenda, misschien kun je het gemalen anijszaad vervangen door gestampte muisjes? Eventueel beetje minder honing toevoegen. Fijne kerst gewenst.

  2. Simone says

    O wat een leuke broodjes! Die ga Ik van het weekend vast maken…:)